zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe kunnen we met IoT businessmodellen innoveren?

3 april 2018 - Gartner verwacht dat in 2020 de Internet of Things (IoT) installed base maar liefst 26 miljard apparaten telt; exclusief pc’s, tablets en smartphones. Cijfers en toepassingen vliegen ons om de oren en tegelijkertijd worden we er vanuit de securityhoek steeds meer op geattendeerd dat er ook risico’s zijn.

 De wereld om ons heen verandert sneller dan we doorhebben. Kjeld Cornelissen, oprichter en directeur van FlowFabric, ziet ook in het bedrijfsleven het aantal slimme apparaten flink toenemen. Maar wat doen organisaties nou daadwerkelijk met al deze nieuwe devices? Volgens Cornelissen wordt IoT nog te weinig ingezet voor innovatieve business modellen.IoT in de kinderschoenen
"In de eerste uitgave van ons brandbook eind 2016 openden we met een aantal cijfers," vertelt Cornelissen. "Op dat moment kwamen er dagelijks meer dan 5,5 miljoen connected devices bij en was de voorspelling dat de wereld in 2020 meer dan twintig miljard connected devices zou hebben. Dit betekent dat de wereld verandert. Er ontstaan nieuwe ecosystemen en de ontwikkelingen bieden kansen voor nieuwe innovaties. Nu we ruim een jaar verder zijn, is duidelijk dat de groei onverminderd hard doorgaat, maar dat echte innovaties nog achterblijven. Daar verbaas ik me over. In veel gevallen komen bedrijven met de inzet van IoT-devices niet verder dan het registreren van locaties of een storing. Ook nuttig natuurlijk, maar moeten we elkaar niet veel meer de vraag stellen hoe we onze business modellen kunnen innoveren? Pas dan gaat u echt waarde halen uit technologie."

Mooie voorbeelden
Gelukkig komen er langzaamaan steeds meer mooie voorbeelden naar buiten, die de boodschap van Cornelissen illustreren. "Waar ik bijvoorbeeld heel gelukkig van word, is de samenwerking tussen de Wageningen University & Research (WUR), MTN en IBM. Samen zetten zij IoT-technologie in om te helpen het stropen van onder andere neushoorns tegen te gaan in Zuid-Afrika. Onderzoek van de WUR heeft laten zien dat prooidieren in het wild op iedere dreiging anders reageren. Uiteindelijk is er op basis van IoT-technologie en voorspellende analytics een oplossing ontwikkeld, waarbij prooidieren een speciale halsband om krijgen waarin LoRa-sensoren zijn verwerkt. Deze sturen vervolgens de data door naar een centraal platform. Zo kunnen patronen geanalyseerd worden en is er een waarschuwingssysteem ontwikkeld. Ik word hier niet alleen blij van omdat ik begaan ben met natuurbehoud en flora en fauna in de breedste zin van het woord. Maar ook omdat het laat zien dat we niet alleen moeten bedenken hoe we sensoren kunnen inzetten, maar juist ook moeten nadenken over hoe we veranderingen in het gedrag moeten gaan meten. Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe we gedrag leidend maken in plaats van de technologie als uitgangspunt te nemen. Dit is ook de grondgedachte van Business Model Innovation. Gedrag en gebruik staan hierin centraal."

Business modellen innoveren
"Het is heel interessant om na te denken over hoe de traditionele bedrijven van vandaag er in de toekomst uit komen te zien. Hoe zien bijvoorbeeld de energiemaatschappijen van de toekomst eruit?  En wat betekenen deze ontwikkelingen voor logistieke partijen of retailers. Welke branches kruipen naar elkaar toe en versmelten wellicht tot een hele nieuwe sector? En welke vormen neemt de deeleconomie verder aan?"
IoT speelt een grote rol bij het innoveren van business modellen. Maar het is meer dan alleen het verbinden van apparaten. Zonder gebruik te maken van bijvoorbeeld cognitieve services, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, zullen IoT-platforms niet overleven. Cornelissen: "Een ander mooi voorbeeld van Business Model Innovation zien we bij Essent. Hun doel is dat in 2030 alle energie gratis is, maar ze moeten natuurlijk wel geld blijven verdienen. Dit doen ze door het leveren van specifieke diensten aan hun klanten. Om dat goed te kunnen doen, is het belangrijk dat Essent precies weet wat de klant wil en hoe hij zich gedraagt. IoT-devices spelen een cruciale rol in het vergaren van deze data, maar vergeet ook niet dat deze waardevolle informatie vervolgens ook ergens centraal samengebracht moet worden. Dat biedt Essent de mogelijkheid om zijn business model echt te innoveren en een switch te maken van product naar service."

Nieuwe zakelijke kansen
Juist door het combineren van de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn, ontstaan nieuwe zakelijke kansen. "Denk bijvoorbeeld aan een ontwikkeling als Assets as a Service. Hierdoor ontstaan nieuwe efficiency-modellen, zoals predictive maintenance in de installatiebranche bijvoorbeeld. Dergelijke modellen zorgen niet alleen voor een kostenverlaging, maar geven ook een beter inzicht in de assets binnen de organisatie. Hierdoor kan bijvoorbeeld de voorraad van reserveonderdelen worden geoptimaliseerd en kunnen onderhoudsdiensten slimmer worden gepland. En dat allemaal dankzij IoT. Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer mooie toepassingen gaan zien van IoT-technologie, stuk voor stuk gericht op innovatie."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap
 Loonafspraken in december hoger dan ooit
 Talent onmisbaar voor Amsterdam als digitale hoofdstad
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Driekwart treft geen IoT-veiligheidsmaatregelen
 Weinig vertrouwen in de beveiliging van IoT devices
 Slechts veertien procent bedrijfsleven heeft gedefinieerde IoT-strategie
 IoT biedt bedrijven steeds aantrekkelijkere efficiŽntievoordelen
 
 
reacties
 
Lieke Vesters  |   | 
11-04-2018
 | 
05:18 uur
Als je voor jezelf een beeld moet vormen over hoe de toekomst eruit zal zien, zijn de mogelijkheden onbeperkt...totdat er weer nieuwe ondenkelijke ontwikkelingen de deur uitvliegen. Velen konden zich twintig jaar terug ook niet eens indenken deze reactie op een beeldscherm van 8x6cm te kunnen bekijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beÔnvloeden (1) 
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eťn op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
top10
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
ĎPositief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiŽle bedrijfsprestatiesí
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Vier vereisten voor een efficiŽnt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
Managen complexiteit cloudomgeving ontstijgt menselijke capaciteiten
Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
Slechts 25 procent van de investeerders heeft vertrouwen in digitale strategieŽn van banken
meer top 10