zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u

Check Point Software waarschuwt consumenten voor cyberveiligheidsrisico’s van apparaten in huis

12 april 2021 - Check Point Software Technologies waarschuwt voor vijf apparaten die cybercriminelen gebruiken om u te bespioneren in u eigen huis. Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 22 miljard apparaten aangesloten op een internetverbinding thuis en uit onderzoek blijkt dat dit aantal kan oplopen tot 38,6 miljard in 2025.

Hoewel dit talloze voordelen biedt, vergroot het ook het aantal beschikbare aanvalspunten voor hackers en onzichtbare indringers. Check Point Software waarschuwt voor de volgende apparaten die cybercriminelen kunnen proberen te hacken om u te bespioneren:


 
 • Televisies
  Veel televisies beschikken tegenwoordig niet alleen over een internetverbinding, maar ook over een camera en microfoon. Zo kunnen gebruikers eenvoudig de tv bedienen met hun stem of videogesprekken voeren. Klinkt onschuldig, maar dit betekent wel dat deze televisies alles in de kamer kunnen zien en horen, wat het voor een indringer een aantrekkelijk aanvalspunt maakt om het huis binnen te komen. Dek dus de camera af wanneer u de tv niet gebruikt en beperk in de instellingen de machtigingen van de microfoon en camera om uzelf te beschermen.
 • Computers
  Veel computers hebben tegenwoordig microfoon- en camerafuncties. Voorkom dat indringers u via deze weg in de gaten houden en perk de machtigingen van zowel de microfoon als camera in. Dit alleen is niet genoeg: zorg ook dat u uitgerust bent met goede beveiligingssoftware die regelmatig de software, programma’s en documenten analyseert om zo kwaadaardige activiteiten op u2w computer op te sporen.
 • Smartphones
  De smartphone is ook een gewild doelwit, omdat het apparaat alles over u weet. Denk hierbij aan u naam, locatie en bankgegevens. Download om de risico’s in te perken alleen apps van erkende bronnen en controleer welke machtigingen een bepaalde app heeft. Beveiligingstools speciaal voor bedreigingen op uw smartphone, zoals Harmony Mobile, kunnen helpen om u te beschermen tegen geavanceerde mobiele aanvallen.
 • Kinderspeelgoed
  In veel kinderspeelgoed is anno 2021 technologie verwerkt. Denk aan drones, robots, op afstand bestuurbare vliegtuigus en game consoles. Een andere gemene deler van dit speelgoed: ze zijn allen verbonden met internet. Ook het traditionele speelgoed, zoals knuffels en poppen, blijft niet gespaard en is steeds vaker voorzien van een internetverbinding. Hierdoor loopt de privacy van kinderen gevaar. In sommige Europese landen is bepaald speelgoed zelfs verboden omdat het minderjarigen bespioneert en hun gevoelige gegevens ontfutselt. Wees hier dus alert op bij het aanschaffen van speelgoed en doe research naar de privacy voorwaarden.


  "Rekeninghoudend met de huidige lockdown-beperkingen en de hoeveelheid mensen die thuiswerken, is het geen verrassing dat cybercriminelen hun pijlen richten op mogelijke beveiligingslekken in deze apparaten in huis. Ze kunnen hiermee gemakkelijk gebruikers bespioneren en een grote hoeveelheid gevoelige informatie verzamelen. Het leren beschermen van deze apparaten en het kennen van de risico’s zijn goede eerste stappen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercriminelen die op deze manier misbruik van u willen maken," aldus Hans van den Boomen, Manager Security Engineer Team bij Check Point.
   

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
 Global Networking Trends report: NaaS steeds populairder
 Werkend Nederland gaat er minimaal op vooruit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminelen zoeken gericht naar kwetsbaarheden in routers en IoT-apparatuur thuiswerkers
 'Opkomst 5G leidt tot grootste DDoS-aanval ooit'
 Bescherm thuiswerkers beter met extra toegangsrechten
 ‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
De kracht van buitenreclame blijft bestaan
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Hybride werken: werknemers vragen om andere leiderschapsstijl in het nieuwe normaal
Drie redenen waarom sporten met collega's een goed idee is
Cardano kan een interessante keuze zijn voor assetmanagers
Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
De cryptosector smacht naar managers, accountants en engineers
Parkeren in de toekomst: behoefte aan meer laadpalen en sneller vinden parkeerplek
Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
meer top 10