zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overnamemarkt definitief hersteld

De vooruitzichten voor de overnamemarkt zijn ronduit positief

3 september 2021 - In de eerste helft van 2021 heeft de Nederlandse  overnamemarkt zich definitief hersteld. Het aantal verkooptransacties steeg met 21 procent. Daarmee zit de overnamemarkt weer op het niveau van voor de coronacrisis. 

Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de  Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 268 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro. Sectorverschillen 
Net als in de tweede helft van 2020 zijn er wel grote verschillen tussen de sectoren  onderling. Er werden de afgelopen 6 maanden met name meer bedrijven verkocht in de  sectoren E-commerce en Media, Reclame & Communicatie en Automotive, Transport &  Logistiek. In de sector Horeca, Toerisme en Recreatie vonden de minste transacties plaats. Het aandeel van het aantal bedrijfsverkopen in de sector Horeca, Toerisme en Recreatie daalde zelfs met 70 procent. Daarnaast werden er ook in de afgelopen zes maanden weer  meer grotere bedrijven verkocht: het aandeel transacties met een dealwaarde boven de tien miljoen euro steeg van negen procent naar elf procent.  

K-vormig herstel 
Gemiddeld werd in de eerste helft van 2021 voor een MKB-bedrijf 4,85 keer de brutowinst  betaald, dat is evenveel als in de tweede helft van het 2020. Maar ook hier is sprake van een  K-vormig herstel. De gemiddeld Ebitda-multiples voor bedrijven in de sectoren IT dienstverlening & Software-ontwikkeling (6,55), Gezondheidszorg & Farmacie (6,3), Agri &  Food (5,65) en E-commerce (5,65) gingen licht omhoog. Voor bedrijven in de sectoren Horeca, Toerisme & Recreatie (3,2) en Detailhandel (2,95) lagen de gemiddeld betaalde  prijzen lager dan in de tweede helft van 2020. 

Duurzaamheid steeds belangrijker 
In deze editie van de Overname Barometer is voor het eerst onderzoek gedaan naar de impact van ESG op de waardering van MKB-bedrijven. ESG staat voor Environmental, Social  en Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) en verwijst naar de drie centrale  factoren in het meten van de duurzaamheid van een bedrijf. Volgens Floyd Plettenberg,  partner bij Brookz en Dealsuite, wordt bij het kopen van een bedrijf steeds meer naar duurzaamheidsaspecten gekeken: "De consument koopt in toenemende mate bij bedrijven  die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. In de bedrijfsovernamemarkt neemt de interesse voor duurzame bedrijven daarom ook toe. Het meewegen van ESG-factoren in de investeringsbeslissing zal in de komende jaren dan ook standaard worden." Volgens de deelnemende adviseurs is ESG al in 32 procent van de gevallen een formeel onderwerp van de  investeringsbeslissing; Al weegt het slechts in drie procent van de gevallen zwaarwegend of zelfs doorslaggevend mee. Een overgrote meerderheid van alle adviseurs (86 procent) verwacht dat de impact van ESG op de bedrijfswaarde van MKB ondernemingen in de toekomst zal  toenemen.  

Vooruitzichten 
De vooruitzichten voor overnamemarkt in de tweede helft van 2021 zijn ronduit positief. Een meerderheid van alle adviseurs (60 procent) denkt dat de overnamemarkt de komende 6 maanden  verder zal blijven aantrekken of op zijn minst stabiel blijft (37 procent). Slecht drie procent van alle adviseurs  denkt dat de markt de komende zes maanden verslechtert. De adviseurs geven de markt voor  de komende 6 maanden een 7,7 als rapportcijfer, dat was een half jaar geleden nog een 7,1. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De tien beste Europese steden voor een workation
 Helft supportprofessionals heeft invloed op besluiten die manager neemt
 Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
 Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
  Opleving M&A markt verwacht na slechtste jaar sinds financiële crisis
 Wereldwijde fusie-en overnamemarkt noteert slechtste resultaat in tien jaar
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
De mentale antenne van de topverkoper
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Werknemers richten zich tijdens pandemie op zelfsturend leren
meer top 10