zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Transparantie essentieel om ecologische voetafdruk datacenters te verkleinen

Meer aandacht nodig voor klimaatonderzoek

24 augustus 2021 - Op 14 juli heeft de Europese Commissie (EC) een ambitieus pakket wetsvoorstellen ('fit for 55') aangenomen. Dit pakket moet het beleid van de EU op het gebied van klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen voorbereiden om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.

In het kader van de herziening van de richtlijn inzake energie-efficiëntie heeft de EC de kwestie van energie-efficiëntie in de IT-sector onder de aandacht gebracht. De EC wijst op de behoefte aan zeer energie-efficiënte en duurzame datacenters, en op de noodzaak voor transparantie over de ecologische voetafdruk van de IT-sector. Met het oog hierop worden EU-lidstaten aangespoord om een duurzaamheidsindicator voor datacenters op te stellen. Deze indicator bestaat uit vier parameters: energie-efficiëntie, aandeel van hernieuwbare energie, hergebruik van eventuele afvalwarmte en gebruik van zoet water. Dit voorstel is echter vrijblijvend en niet juridisch bindend. 


 
Radicale transparantie
Arnaud de Bermingham, voorzitter en oprichter van Scaleway, stelt: "Als we de efficiëntie van datacenters in Europa willen verbeteren, is er dringend behoefte aan radicale transparantie." Hij betreurt dat veel datacenters haastig de term 'energie-efficiënt' gebruiken voor marketingdoeleinden. "Maar deze term gaat gepaard met een aantal misleidende methoden, zoals de verspilling van miljoenen kubieke meters drinkwater in koeltorens om datacenters te koelen. Dit taboe moet op Europees niveau worden aangepakt en de komende onderhandelingen over het Green Deal-pakket bieden een geweldige kans om échte vooruitgang te boeken.
Wij zijn blij dat veel mensen inzien dat er meer aandacht moet komen voor klimaatonderzoek. En toch, zegt de voorzitter van Scaleway, "slagen we er nog steeds niet in om waarneembare, betrouwbare en meetbare gegevens te verzamelen over het waterverbruik van datacenters in Europa en de rest van de wereld. Het ontbreken van deze gegevens is een groot probleem als we willen dat de wetenschappelijke gemeenschap op termijn een gedegen uitspraak kan doen over dit fenomeen. Het is immers een onderdeel van de wereldwijde inzet om de beperkte natuurlijke hulpbronnen te beschermen."
 
 Neem een kijkje achter de schermen bij Scaleway's DC5: https://www.youtube.com/watch?v=ovHQsvOKhlg
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5. 000 banen op
 De impact van onverwachte situaties op datacenters
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 Deze vijf trends gaan in 2020 een stempel drukken op de digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10