zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Generatiekloof: leidinggevenden snappen niet wat digital natives drijft

Gen Y en Gen Z willen ‘ouderwetse’ baanzekerheid - maar niet op kantoor

6 augustus 2021 - Er ontstaat een kloof in verwachtingen en drijfveren tussen digital natives van de generaties Y en Z en hun leidinggevenden. Dit blijkt uit recent onderzoek van Citrix dat stelt dat zakelijk leiders de prioriteiten van jongere professionals niet altijd goed inschatten. De verschillen worden voornamelijk duidelijk in de gebruikte technologie en de werkcultuur.

De resultaten zijn gepubliceerd als The Born Digital Effect.


De digital natives van de generaties Y (1981-1996) en Z (geboren na 1997) is een volledig digitale wereld met de paplepel ingegoten. Zij maken een groot deel uit van de beroepsbevolking - bij elkaar opgeteld zo’n 5,9 miljoen volwassenen - dus het is belangrijk om te begrijpen wat hen drijft. Zijn het smartphone-junkies die verslaafd zijn aan ‘instant voldoening’? Zijn het nieuwe patatgeneraties of juist prestatiegeneraties?

Een technologische cultuurbotsing
Het gebrek aan begrip begint al bij technologiegebruik, waar grote verschillen te zien zijn tussen Gen Y en Gen Z en hun leidinggevenden. Zo geeft 80 procent van de digital natives aan gebruik te maken van BYOD-constructies, waarbij ze op hun eigen apparaten werken. Maar slechts zeven procent van leidinggevenden doet dit ook. Ook gebruikt 78 procent van de digital natives instant messaging apps zoals WhatsApp, tegenover slechts zestien procent van de leidinggevenden. En ja, digital natives zetten vaker social media in voor hun werk (64 procent), maar dat is niet al te veel meer dan de leidinggevenden (53 procent).
Men zou ook denken dat digital natives vragen om de nieuwste technologische snufjes op de werkplek. 83 procent van de ondervraagde leidinggevenden denkt wel dat digital natives dit willen, maar slechts 60 procent van de digital natives geeft dit ook daadwerkelijk aan.

Gen Y en Gen Z willen ‘ouderwetse’ baanzekerheid -  maar niet op kantoor
Wat willen digital natives dan wél, als het geen hypermoderne technologie is? Hoewel sociale media bol staan van digital nomads en influencers die van het mooie leven genieten, zijn digital natives niet op zoek naar vrijblijvendheid. Wat ze vooral willen is stabiliteit en baanzekerheid (80 procent) - en dan het liefst in een baan die voldoening geeft (84 procent) en een goede werkrelatie met hun manager (84 procent). 
Aan de andere kant valt een traditionele werkweek niet in de smaak. Ruim een kwart (26 procent) van de digital natives geeft de voorkeur aan een vierdaagse werkweek. achttien procent vindt het prima om vijf dagen per week van 9 tot 5 te werken, maar 21 procent wil graag zelf hun begin- en eindtijden bepalen. 
Wordt die vierdaagse werkweek op kantoor doorgebracht? Als het aan leidinggevenden ligt wel, en ze denken dat digital natives het men hen eens zijn. 32 procent meent dat digital natives fulltime op kantoor willen werken, 44 procent ziet een hybride model voor zich waarin iedereen overwegend op kantoor werkt. Maar digital natives denken er anders over. 94 procent wil niet full-time terug naar kantoor. 28 procent wil volledig thuiswerken, 29 procent vindt een hybride werkmodel prima - maar dan wel overwegend thuis.
De onderzoeksresultaten zijn een duidelijk signaal voor organisaties: zij moeten de rol van het kantoor opnieuw vormgeven om aan de behoeften van het Gen Y en Gen Z te voldoen. 
Doen Nederlandse organisaties dit niet, dan lopen ze fors wat winst mis: de economische modellering in het The Born Digital Effect wijst uit dat digital natives wereldwijd in potentie goed zijn voor ruim €1,5 biljoen aan extra bedrijfswinst. Door de bedrijfscultuur beter in te stellen op de behoeften van digital natives, zorgen organisaties dus niet alleen voor productiever en gelukkiger personeel, maar kunnen ze ook flinke bedrijfsgroei realiseren.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse millennials en generatie Z minst gestrest
 Generatie-Z en Millennials maken zich minder zorgen over hun persoonlijke data
 Generatie Z verwacht actie van CEO’s om diversiteit en inclusiviteit te vergroten
 De groeiende kenniskloof tussen boomers en millennials: wat betekent dit voor onze privacy?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10