zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VEH: Europese taxatierichtlijn kost huiseigenaren miljoenen per jaar

Vanaf juni 2021 moet een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging een taxatierapport laten maken

25 augustus 2020 - De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties gaat huiseigenaren vele miljoenen euro’s per jaar kosten en levert hen geen enkel voordeel op. De taxatieverplichting is een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Vereniging Eigen Huis roept De Nederlandsche Bank (DNB) op om bij de European Banking Authority (EBA) op te komen voor de belangen van Nederlandse huiseigenaren en -kopers.

Vanaf juni 2021 zal een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van zijn lopende hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing of bij het oversluiten naar een lagere rente, eerst een traditioneel taxatierapport moeten laten maken. Nu volstaat in veel gevallen een veel goedkopere modelmatige taxatie of is een waardebepaling niet nodig.


Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis: "Een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost 400 tot 500 euro. Omdat u dit straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw moet laten doen, kan je dit naar verloop van jaren heel veel geld gaan kosten. Maar aan die rapporten hebt u niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden."  
De nieuwe regels gaan in per 1 juni 2021 voor nieuwe hypotheken en een jaar later voor bestaande hypotheken, tenzij DNB voor het einde van deze maand bij EBA aangeeft op elementen van de richtlijn te willen afwijken. Dit is voor afzonderlijke landen mogelijk omdat de richtlijn geen wetgeving is. Maar DNB lijkt vooralsnog niet in actie te willen komen.

Modelmatig taxeren: binnen kaders goed en voordelig.
Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huiseigenaren sinds 2016 gebruik maken van een modelmatige online taxatiemethode. Geldverstrekkers accepteren deze taxaties voor hypotheken tot 90 procent van de waarde van de woning. Deze moderne werkwijze biedt veel voordelen. Er is geen huisbezoek nodig, het rapport is binnen een minuut digitaal beschikbaar en de kosten zijn met 25 tot 30 euro bescheiden. Minister Hoekstra van Financiën toonde zich al voorstander van modelmatig taxeren.
Voor sommige hypotheekmutaties is zelfs geen taxatie nodig, bijvoorbeeld als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt. Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten. Als de EBA-regels van kracht worden vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één keer.

VEH: uitzondering op richtlijn is gerechtvaardigd
Vereniging Eigen Huis doet een dringend beroep op DNB om op te komen voor de belangen van de Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en een goed werkende taxatiebranche.
Het percentage wanbetalingen (defaults) op hypotheken in ons land behoort al vele jaren het laagste van Europa. Omdat de Europese richtlijn  alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren. Deze marktverstoring vindt Vereniging Eigen Huis een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten .
DNB stelde vorig jaar vast dat er sprake is van een systematische overwaardering bij traditionele, fysieke woningtaxaties. Vaak heeft dit te maken met druk die de taxateur ervaart van belanghebbenden om een bepaalde waarde in het rapport op te nemen. Er moet gezocht worden naar nieuwe en onafhankelijke manieren om de waarde van de woning vast te stellen, zo concludeerde DNB toen.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Huiseigenaren vinden veel adviseurs niet te vertrouwen
  40 procent huurders in vrije sector wil liever koopwoning
 'Huizenprijzen stijgen tot 2021 door, aantal woningverkopen blijft dalen'
 VGME Zomerreeks: woningmarkt onder druk
 
 
reacties
 
peter de zzpboekhouding  |   | 
25-08-2020
 | 
08:44 uur
We hebben het hier over een disproportioneel zware maatregel voor de hypotheekmarkt, Vooral omdat voor de meeste hypotheekwijzigingen zelfs helemaal geen waardebepaling nodig is, omdat de helft van Nederland een overwaarde op zijn huis heeft.

De taxaties kosten geld en tijd, maar leveren uiteraard de makelaartaxateurs weer bakken met geld op. Zo'n rapport van 500 euro lijkt vaak tachtig procent copy paste werk.

Het is ook nogal saillant omdat verzekeraars wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10