zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander ziet geen plek voor zichzelf op kansrijke technische arbeidsmarkt

We zien technisch vakgebied als uitdagend, essentieel en creatief

28 januari 2021 - Hoewel Nederlanders de kansen kennen van het technische vakgebied, laten ze werken in de technische branche liever aan een ander over. Zo geeft 49 procent aan dat een baan in de techniek niet bij hem/haar past, tegenover slechts 30 procent die zichzelf wel in de techniek ziet werken.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Techniekopleiding.nl. Dat techniek een cruciaal vakgebied is, ziet Nederland overduidelijk in. 85 procent geeft aan dat zonder technici het Nederlandse bedrijfsleven niet zou draaien.


 
Baan in de techniek, waarom niet?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor men zichzelf niet in de techniek ziet werken. Zo heeft twintig procent de indruk dat een baan in de techniek lichamelijk te zwaar voor hen is en denkt zestien procent dat technici weinig verdienen. Ook heerst het beeld dat u voor technische beroepen handig moet zijn, wat mensen kan weerhouden om de stap naar de techniek te zetten. Uit het onderzoek blijkt dat ruim vier op de tien Nederlanders graag handig genoeg zou willen zijn voor een technisch beroep, tegenover 22 procent die deze behoefte niet heeft.
 John Huizing, directeur van Techniekopleiding.nl: "Het is opvallend dat veel Nederlanders zichzelf niet in de techniek zien werken, ondanks dat zij wel inzien dat het een mooi en kansrijk vakgebied is. Bovendien zet techniek de motor van de Nederlandse economie in een hogere versnelling. We kampen al jaren met een tekort aan technici; wat te verklaren is door een gebrek aan nieuwe aanwas. Er is enorm veel vraag naar veel en goed opgeleide technische vakmensen. Hiervoor is het enthousiasmeren van starters, zij-instromers en technici essentieel. Het is van belang dat mensen inzien hoeveel verschillende kanten u op kunt binnen de techniek. Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat er voor negen op de tien mensen een passende baan in de techniek te vinden is."
 
Positief beeld van techniek
Nederlanders hebben positieve associaties met techniek. De meest voorkomende associaties zijn ‘IT’ (32 procent), ‘uitdagend’ (31 procent) en op een gedeelde derde plaats staan ‘essentieel’ en ‘creatief’ (29 procent). Opvallend is dat vrouwen vaker de associatie ‘moeilijk’ hebben dan mannen, respectievelijk 26 en elf  procent. Mannen associëren techniek juist veel vaker met ‘interessant’ (31 procent) en ‘afwisselend’ (29 procent), tegenover slechts zeventien en achttien procent van de vrouwen.
 

 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
 Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
 Digital Days 2021: jongeren enthousiast maken voor ICT
 Tech trends 2020: wat gebeurde er wél dit jaar?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10