zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De coronacrisis valt starters op de arbeidsmarkt zwaar

Starters kunnen niet wachten om weer naar kantoor te gaan

10 november 2020 - Starters zien hun kansen op de arbeidsmarkt een stuk somberder in dan andere werkenden en werkzoekenden en ook over het thuiswerken zijn ze aanzienlijk minder te spreken. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair, uitgevoerd door Motivaction, onder bijna 700 respondenten.

Ondanks meer werkloosheid, faillisementen en minder werkgelegenheid zijn veel Nederlanders optimistisch als het om hun kansen op de arbeidsmarkt gaat. Werkenden en werkzoekenden zien hun loopbaan zonnig in: 47 procent maakt zich over werk geen zorgen, vijftien procent doet dat wel. Die cijfers zien er bij starters anders uit: onder die groep is 22 procent somber over de toekomst op de arbeidsmarkt.Starters ontevreden over thuiswerken
Ook zijn starters een stuk minder tevreden als het om thuiswerken gaat. Waar de meeste werkenden ten opzichte van april - ten tijde van de eerste lockdown - alleen maar tevredener zijn geworden over thuiswerken, is dit bij starters niet het geval. negentien procent geeft aan geen goede plek thuis te hebben, tegenover 9 procent van de niet-starters. 54 procent vindt dat de samenwerking met collega’s minder goed verloopt, bij de overige werkenden is dit 37 procent. Ook opvallend: starters hebben veel vaker last rug- en nekklachten: 52 procent ervaart dit, tegenover 23 procent van de niet-starters. Iets wat waarschijnlijk samenhangt met het gebrek aan een goede werkplek thuis.
"Begeleiding, erkenning en waardering zijn aan het begin van een loopbaan erg belangrijk," zegt Carien Karsten, psychotherapeut en expert bij Intermediair. "Op afstand gaat dat lastiger. Normaal gesproken kunt u bij het koffieapparaat even klagen over een pitch die niet goed ging of wat grappen maken tussendoor om te relativeren. Voor dit soort zaken gaat u geen Zoom-meeting inplannen, dat heeft echt impact. Daarnaast hebt u als starter vaak een kleine woonruimte tot uw beschikking. U moet alles aan die ene keukentafel doen. Dat breekt deze groep op."

Starters kunnen niet wachten naar kantoor te gaan
Niet vreemd dus dat veel starters staan te springen om weer naar kantoor te gaan. 51 procent ziet dit liever vandaag dan morgen gebeuren, bij niet-starters is dat 30 procent. 34 procent heeft het gevoel dat hun professionele ontwikkeling stilstaat sinds de crisis, bij de overige respondenten heeft slechts 24 procent dat gevoel.
Volgens Karsten heeft dit te maken met de grote ambities die deze groep heeft. "Ze hebben vaak torenhoge verwachtingen van zichzelf en kunnen die nu niet waarmaken, waardoor ze het gevoel hebben dat hun ontwikkeling stilstaat. Werknemers die verder zijn in hun carrière hebben vaak al meerdere tegenslagen meegemaakt en kunnen die relativeren. Starters hebben nog niet het vertrouwen: deze ramp overleef ik wel. Ze kennen hun eigen kracht nog niet."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 88 procent verwacht komend jaar een cyberaanval op klantdata
 Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd hoogste verzekering af tegen ransomware-aanvallen
 Haal in vier stappen het maximale uit uw softwaregebruik
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders willen na corona-crisis flexibel blijven werken
 Werknemer ziet volledige terugkeer naar kantoor niet zitten
 Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
 Helft Nederlanders wil graag naar kantoor, vooral als ze niet ver hoeven te reizen
 
 
reacties
 
peter de zzpboekhouding  |   | 
10-11-2020
 | 
08:01 uur
En starter op de arbeidsmarkt heeft in deze beginfase vaak inderdaad wat extra begeleiding nodig. Ik dacht toen ik van school kwam dat ik alles wel eist, maar in de praktijk bleek dat heel anders.

Dan lieten ze me even zwemmen en gingen me daarna mee begeleiden. Ik kan me voorstellen dat dit op afstand - nu het thuiswerken langer duurt- problemen oplevert bij de starter.

Voor de begeleider/coach is het ook belangrijk om de lichaamstaal van de starter te zien, omdat de sociale boodschap die via zoom wordt gegeven niet altijd de realiteit hoeft te zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Hoe maak je geweldige onderwerpregels: 40 voorbeelden [white paper]
In dit white paper van Spotler vind je een verzameling van 40 onderwerpregels waar je gegarandeerd mee opvalt in de inbox van je ontvangers. Daarnaast krijg je do's en don'ts van onderwerpregels en leer je hoe je deze het beste kunt testen. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
reacties
Sectorplannen Transport en Logistiek: Banenmagneet voor de sector (1) 
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie' (1) 
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend (1) 
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
top10
Wachten in Zoomvergaderingen kost bijna 8. 000 euro per jaar
Van data-verzamelaar naar een data-gedreven bedrijfsmodel
Een op drie werkenden vindt baan saai
Cao-drukte in juni tekent inhaalslag
Corona zorgt voor makkelijk te benaderen maar moeilijk te werven kandidaten
Eén op de drie ongetrainde medewerkers vormt risico voor de veiligheid
Door op te komen voor LGBTQ+-inclusie ontstaan betere bedrijven en samenlevingen
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie'
Thuiswerken zorgt voor afname in complimenten over werkprestaties
Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur
meer top 10