zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders willen na corona-crisis flexibel blijven werken

Crisis maakt duidelijk wat echt belangrijk is in het leven

2 november 2020 - De meeste Nederlanders willen na de corona-crisis niet meer terug naar de oude 9-tot-5-situatie op kantoor. Zo'n 55 procent van de werkenden blijft dan bij voorkeur net zo flexibel werken als ze nu doen. Een derde hoopt zelfs op nóg meer flexibiliteit. Dat blijkt uit de nieuwe Werk& Monitor van Qidos.

Het werkende leven van veel Nederlanders ziet er door de corona-crisis ineens heel anders uit. Miljoenen mensen werken thuis en lang niet altijd van 9-tot-5. En wat blijkt? Ruim de helft wil na de pandemie helemaal niet meer terug naar de oude situatie toen flexibel werken was weggelegd voor slechts een handjevol mensen. Waar met name vrouwen en hoog opgeleiden het thuiswerken erg weten te waarderen, is flexibiliteit in werktijden -en/of dagen onder alle werkenden de nummer 1 behoefte. "Zo'n 55 procent wil na corona even flexibel blijven werken als nu het geval is, slechts acht procent kiest voor minder flexibiliteit. 37 procent hoopt na de coronacrisis meer flexibel te kunnen werken. Onder hoger opgeleiden is deze behoefte nog sterker. Iets meer dan de helft heeft als doel om na deze crisis nog meer flexibel te gaan werken," aldus Martijn de Wildt van Qidos.Andere kijk op werk
De belangrijkste reden om flexibel te willen werken, is het werk beter te kunnen combineren met andere belangrijke dingen in het leven. Bijna 70 procent van de ondervraagden noemt dit. Op een gedeelde nummer twee staan energie sparen/beter verdelen (32 procent) en de reistijd verkorten (eveneens 32 procent). Voor bijna een kwart is beter kunnen concentreren een reden. Files vermijden wordt door even zo'n hoog percentage genoemd.

Andere waardering voor werk
Als gevolg van de corona-crisis is 29 procent van de werkenden z'n werk anders gaan waarderen. Meer dankbaarheid dát we werk hebben, de sociale -en ontwikkelingswaarde van werk en het ritme en de structuur die werk geeft, zijn aspecten die nu meer worden gewaardeerd. "Maar we zien ook mogelijkheden om efficiënter ons werk te doen door meer thuis te werken en daarmee de reistijd te verminderen," aldus De Wildt. "Ook zijn mensen over het algemeen meer gaan beseffen wat echt belangrijk is in het leven. Zo'n 60 procent van werkend Nederland vindt dat werk nu een te groot aandeel heeft in het leven. Ruim een kwart gaat de verdeling van tijd aanpassen door inzichten die de corona-crisis hen heeft gegeven. Dan gaat het onder meer om sport en beweging (47 procent), in de natuur zijn (44 procent), reizen (41 procent en ontspanning (40 procent)."

Werkgever maakt het verschil
Werkgevers krijgen gemiddeld een 6,9 voor hun flexibiliteit, zeventien procent krijgt een onvoldoende. Het lijkt alsof de corona-crisis bepaalde werkgevers het laatste zetje heeft gegeven: bij zestien procent is het cijfer sinds maart verbeterd, bij 6 procent ging dat juist achteruit. De vraag is of de flexibiliteit blijft zodra de omstandigheden het toelaten om weer op kantoor te werken. Momenteel biedt ruim één op de drie werkgevers flexibiliteit in aantal uren, tijden of dagen. Ruim een kwart biedt flexibiliteit in locatie.
 
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Dreiging AVG-boetes bepalen investeringsbeslissingen in cybersecurity
 De verborgen gevolgen voor de gezondheid van thuiswerken
 C-level executives brengen grote cyberrisico’s met zich mee
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibel werken noodzakelijk voor nieuwe manier van samenwerken
 Werkend Nederland stelt veel vrije tijd boven een hoog inkomen
 Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
 Nederlander werkt graag meerdere dagen per week thuis
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Persoonsalarmering om korte lontjes in de maatschappij
reacties
De verborgen gevolgen voor de gezondheid van thuiswerken (1) 
Waar wilt u werken? (1) 
Baard op het werk: wel of niet doen? (1) 
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
top10
Digitale tools zorgen voor minder werkstress
Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
Werknemers willen minstens één dag per week weg van de keukentafel
Acht cybersecurity trends voor 2021
Cybercriminelen richten hun pijlen in 2021 op thuiswerkers
Waar wilt u werken?
Zijn ‘Black Friday’-marketingstrategieën even duurzaam als de campagne zelf?
Marcel Krom is CIO of the Year 2020
Eén op de vijf HR-professionals: in 2030 wordt men ontslagen via een systeem
meer top 10