zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gunstige werktijden populairste onderwerp bij contractonderhandeling

Probeer altijd te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden

4 november 2020 - Werkzoekers onderhandelen tijdens hun contractgesprek het liefst over gunstigere werktijden. Dat blijkt uit onderzoek van Sollicitatiedokter in samenwerking met Intelligence Group onder ruim 2500 werkzoekenden.

Voor het onderzoek gaf Sollicitatiedokter deelnemende werkzoekenden een lijst van zestien onderwerpen die tijdens contractonderhandelingen vaak ter sprake komen. De respondenten werd vervolgens gevraagd de onderwerpen waarover zij proberen te onderhandelen aan te vinken.


 
Gunstige werktijden
Uit de resultaten blijkt dat werkzoekers tijdens hun contractonderhandelingen vooral graag gunstige werktijden willen bedingen. Ruim 42 procent van de respondenten geeft aan dat onderwerp aan bod te laten komen. 
Dat is enigszins verrassend, omdat vaak wordt aangenomen dat mensen het liefst over het te verdienen salaris onderhandelen. Toch neemt het onderwerp salaris op deze lijst de tweede plek in, zei het met een zeer kleine marge. Ruim 41 procent van de werkzoekers geeft aan over de knaken te praten tijdens een contractgesprek.
 
Mogelijkheid tot thuiswerken
Andere zaken die werkzoekers tijdens hun contractonderhandelingen graag de revue laten passeren zijn het uitzicht op een vast contract (23 procent), de mogelijkheid tot thuiswerken (22 procent), de datum van indiensttreding (zeventien procent) en vakantiedagen (veertien procent).
Doorgroeimogelijkheden (tien procent), periodieke salarisverhoging (achtprocent), opleidingsmogelijkheden (acht procent) en overwerkvergoedingen (acht procent) worden maar zelden ter sprake gebracht.
 
Helemaal geen onderhandelingen
Daarnaast geeft zeventien procent van de werkzoekenden aan helemaal niet over het contract te willen onderhandelen. Deze groep respondenten accepteert het eerst bod van de werkgever zonder meer.
 
Voor elk wat wils
Sollicitatiedokter-directeur Willem Eekels heeft begrip voor alle onderwerpen waarover werkzoekenden willen onderhandelen. "Ieder mens is anders, dus iedere werkzoeker heeft ook een andere voorkeur in arbeidsvoorwaarden. Als u jong en single bent vindt u het bijvoorbeeld vooral belangrijk dat u wat meer verdient, op die manier hoeft u niet met huisgenoten te wonen. Hebt u een gezin, dan zijn juist gunstige werktijden belangrijk. U kan uw werk dan afstemmen op dat van uw partner, zodat de kinderen vaker ten minste een ouder om zich heen hebben."
 
In ieder geval proberen
Waar Eekels minder begrip voor heeft, is de zeventien procent die zegt helemaal niet te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. "Als u het hebt geschopt tot een contractgesprek, is uw werkgever ervan overtuigd dat u de geschikte kandidaat bent. U vliegt er heus niet uit als u om iets meer vraagt dan de werkgever in eerste instantie wil bieden.
Bovendien doet een werkgever het eerste aanbod in de wetenschap dat u erover kan onderhandelen. Het eerste bod is dus vaak lager dan wat uw werkgever bieden kan. U doet uzelf gewoon tekort als u niet op zijn minst probeert meer te bedingen. Nee hebt u, ja kunt u krijgen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
 Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
 Gebrek aan flexibiliteit verjaagt medewerkers met onregelmatige diensten
 Werkgever verleidt starter met flexibele werktijden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10