zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken

48 procent van de thuiswerkers voelt zich vertrouwd door manager

21 oktober 2020 - Bijna één op de tien (negen procent) van de Nederlandse werkenden voert zijn hobby uit tijdens het thuiswerken, zonder dat de manager dat weet. Ook sporten en powernappen gebeurt onder werktijd: respectievelijk acht en zeven procent van de werkenden doet dit. Dit blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek, uitgevoerd door ISBW onder ruim 1.200 werkenden in loondienst.

Bijna de helft (48 procent) van de werkenden heeft het gevoel dat zijn manager er vertrouwen in heeft dat hij thuis net zo hard werkt als op kantoor. Eén op de zeven (vijftien procent) werknemers die dit gevoel niet heeft, de rest is neutraal. Behalve dat managers niet kunnen controleren hoe hard medewerkers werken, vraagt het thuiswerken ook om een bepaalde zelfstandigheid van medewerkers, nu de manager niet altijd daar is om vragen aan te stellen. Die zelfstandigheid doet een kwart (25 procent) van de medewerkers goed: zij bloeien er door op. Tegelijk heeft ruim één op de tien (elf procent) er last van dat hij nu niet direct vragen kan stellen aan zijn manager: deze groep wordt extra onzeker door de zelfstandigheid.


 
Meer coachen, minder leiden
De coronacrisis heeft de rol van de manager doen transformeren. Zo zijn de rollen van de leidende en de organiserende manager afgenomen met zes en zeven procent. Rollen waar meer focus op gekomen zijn, zijn de coachende en de ondernemende manager. Respectievelijk zijn deze toegenomen met drie en zestien procent.  
Rob Rijbroek, directeur bij ISBW: "De coronacrisis heeft de hele wereld doen veranderen. Dit vraagt ook om aanpassingsvermogen vanuit de manager. Ik denk dat het goed en logisch is, dat managers hun leidende rol meer hebben losgelaten en dat er een grotere focus is op de rol als coach. In deze tijd hebben medewerkers het nodig dat hun manager hen vertrouwt. Door de coronacrisis zijn er al voldoende onzekere omstandigheden en de manager moet hier niet aan bijdragen. Het is dan ook gezond dat de Nederlandse werkenden de vrijheid voelen ook andere taken te doen tijdens het thuiswerken. Uiteindelijk moet het draaien om het resultaat van het werk. Dat is ook hetgeen waar managers op moeten focussen."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft thuiswerkers vol lof over optreden HR tijdens lockdown
 Werken vanuit huis: vijf tools voor uw team
 Huishoudelijke rolverdeling op de schop door thuiswerken
 Praktische tips voor managen op afstand
 
 
reacties
 
peter de zzpboekhouding  |   | 
21-10-2020
 | 
09:27 uur
Goed artikel van Rob Rijbroek. Uiteraard gaat het thuiswerken om het resultaat. Wat een werknemer voor de rest doet interesseert mij niet, zolang die maar productief is en afspraken nakomt.

Op het werk verspillen ze tijd met koffiedrinken en luisteren naar de problemen van de collega's, eten, emailen en telefoneren. Thuis zijn ze ws productiever omdat ze dat niet hoeven te doen. Ze kunnen de kids ophalen, boodschappen doen en hebben meer quality mee over.

Daardoor zijn ze vaak gemotiveerder, plus ze hoeven niet te reizen.

De coronacrisis zorgt hier nu voor, maar talloze zzp'ers werken al 10 jaar op deze wijze. Het probleem zat hem vaak bij het management dat werknemers moeilijk kon loslaten, zij hadden hebben een macht/controle-issue.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10