zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Huishoudelijke rolverdeling op de schop door thuiswerken

Het coronavirus heeft de druk op het huishouden flink opgevoerd

19 augustus 2020 - Sinds de corona-uitbraak werken we massaal thuis. Dit heeft gevolgen voor het huishouden. Zo zijn de huishoudelijke taken bij een derde van de Nederlanders (32 procent) toegenomen sinds de lockdown. Dit gaat gepaard met een verschuiving in de (traditionele) rolverdeling binnen het huishouden. Mannen lijken namelijk sinds de corona-uitbraak vaker hun handen uit de mouwen te steken, wat door vrouwen wordt beaamd.

Toch zorgt de druk op het huishouden voor de nodige frustraties; met name bij jonge gezinnen is de taakverdeling onderwerp van discussie. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Essity, naar de huishoudelijke taakverdeling in Nederlandse gezinnen sinds de corona-uitbraak.


 
Veranderende rolverdeling

Over het algemeen is de rolverdeling in (man-vrouw) huishoudens nog vrij traditioneel. Zo heeft de meerderheid (56 procent) van de vrouwen het gevoel dat de huishoudelijke taken standaard onder hun verantwoordelijkheid vallen. Toch zorgde de lockdown voor een verandering hierin: ruim een derde (35 procent) van de mannen is namelijk meer huishoudelijke taken op zich gaan nemen. Dit wordt gezien: één op de vijf vrouwen erkent dat hun man meer is gaan doen. Desondanks zijn vrouwen doorgaans minder tevreden over de rolverdeling in huis dan mannen (63 procent van de vrouwen is tevreden tegenover 79 procent van de mannen). De oorzaak is wellicht aan henzelf te wijten; ruim de helft (54 procent) van de vrouwen voert bepaalde taken namelijk het liefst zelf uit omdat zij het gevoel hebben dat hun partner deze taken niet goed doet.
 
Niet zonder morren
Hoewel één op de vijf (21 procent) mannen liever zijn frustratie inslikt dan de strijd aan gaat, ontstaat er bij bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders weleens discussie over het huishouden. Stofzuigen, koken en de afwas zijn dan de grootste onruststokers. Ondanks dat er meer discussie wordt gevoerd, leidt het huishouden sinds de corona-uitbraak bij slechts één op de tien (elf procent) thuiswerkende Nederlanders tot meer echte ruzie.
 
Vooral jongvolwassenen ontevreden
Opvallend is dat discussies rondom het huishouden vooral ontstaan onder jongvolwassenen (18-34 jaar). Zo ontstaat er bij 62 procent van hen regelmatig onenigheid over het huishouden, tegenover 27 procent van de ouderen (50-65 jaar). Jongeren lijken dan ook meer te eisen van hun partner: een kwart wil dat hun partner een grotere rol pakt binnen het huishouden, waar slechts elf procent van de ouderen dat graag ziet.
 "Het coronavirus heeft de druk op het huishouden flink opgevoerd. Het vele thuiswerken vraagt om een continu goed gevulde koelkast, een extra keer stofzuigen, net wat vaker het toilet boenen en levert bovendien een oneindige berg afwas op. Dit onderzoek laat zien wat de impact is van het thuiswerken op de Nederlandse huishoudens. Ook voor in de toekomst is dit interessant, aangezien we ook na het coronavirus verwachten fors meer thuis te blijven werken", aldus Gertie Eikenaar, communications director Essity BeNeLux. "De veranderende traditionele rolverdeling is wat ons betreft een goede ontwikkeling die laat zien dat de genderverschillen ook op dit vlak steeds meer vervagen." Genderneutraliteit is één van de UN Sustainable Development Goals waar Essity zich hard voor maakt.
 
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Flexkrachten onmisbaar voor opstarten economie na lockdown
 Zoekvraag naar waterflessen verzesvoudigd in vijf jaar
 Werkgever heeft geen oog voor stress en burn-out klachten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
 Werknemers onzeker over declareren onkosten voor thuiswerken
 Thuiswerken & flexibiliteit: Nederlander verwacht blijvende impact op werk door pandemie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Over hittegolven, Corona en het klimaat: een andere kijk op de kwestie
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde
Werknemer krijgt toegang tot corporate data via persoonlijke apparaten
Webinarmoe? Acht handige tips om dat te voorkomen
Grote toename eCrime
meer top 10