zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk

Klantenservice, schoonmaak en verzorging in trek

14 oktober 2020 - Uit onderzoek van Indeed blijkt dat het aantal openstaande vacatures in september is gegroeid ten opzichte van de maand ervoor. Dat is goed nieuws, want het geeft aan dat de arbeidsmarkt zich herstelt van de klappen die het kreeg tijdens de coronacrisis.

Dat het aantal vacatures in september groeide is opvallend. Vorige maand leek het er namelijk nog op dat het ingezette herstel aan het afzwakken was. Toch groeide het aantal vacatures in september met vijf  procent ten opzichte van de maand ervoor. Zo’n groei heeft Indeed niet gezien sinds mei.


"De dip in herstel die we vorige maand noteerden lijkt dus weer rechtgetrokken," zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. "Vrijwel in alle sectoren noteren we groene cijfers."

Bouw uit de dip, de horeca niet
Voor de bouwsector betekenen de nieuwe groene cijfers zelfs het een einde van de dip. Na de coronacrisis kreeg die industrie het namelijk even zwaar te verduren. De bouwsector had in juni nog bijna 20 procent minder vacatures dan in het jaar ervoor. In augustus had de vacaturetrend zich herstelt tot -tienprocent en nu is hij zelf -0,1 procent. In de bouw mag de vlag dus uit.
De horeca is een van de weinige sectoren die ongelukkig is met de nieuwe cijfers van Indeed. In die sector is verder herstel nog niet in zicht. In augustus herstelde de vacaturetrend zich weliswaar een beetje ten opzichte van juni: hij ging toen van -70 procent naar -50 procent. In september is hij echter op dat percentage blijven steken.

Klantenservice, schoonmaak en verzorging in trek
Wilt u in uw zoektocht naar een baan het roer helemaal omgooien? Dan is het wellicht een idee om ute laten omscholen naar een klantenservicemedewerker, schoonmaker of verzorger in de individuele gezondheidszorg. Naar die drie functietitels is nu namelijk de meeste vraag op Indeed.
De grootste stijger in de maand september is voor het mooie beroep van betontimmerman. Er is nu twee keer zoveel vraag naar deze mensen als een maand geleden.
 
Nederland heeft zijn zaakjes redelijk op orde
Tot slot heeft Indeed de cijfers van het Nederlandse vacatureaanbod vergeleken met die van de rest van de wereld. Daaruit blijkt dat wij onze zaakjes redelijk op orde hebben. Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn momenteel slechts 21 procent minder vacatures te vinden dan vorig jaar.
Dat is veel beter dan in het Verenigd Koninkrijk, waar er 46 procent minder vacatures zijn dan een jaar geleden. Wij doen het echter minder goed dan de VS en Canada. Beide Noord-Amerikaanse landen hebben nu zestien procent minder vacatures dan vorig jaar.
Onze vacaturetrend van -21 procent is prima te vergelijken met die van onze oosterburen. In Duitsland ligt het cijfer namelijk op -twintig procent.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vacaturetrend kruipt dichter bij trend van vorig jaar en voor coronacrisis
 Herstel vacaturetrend zet gestaag door
 Herstel vacaturetrend zet verder door
  Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
 
 
reacties
 
Jarie - AVG Advies  |   | 
14-10-2020
 | 
14:05 uur
Mooi om te lezen dat de V-shape economie nog steeds mogelijk is. Ik hoop van harte dat de horeca er weer bovenop komt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10