zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstel vacaturetrend zet verder door

Nieuwe vacatures boven niveau van voor corona-uitbraak

6 augustus 2020 - Het aantal vacatures ligt met -29 procent nog steeds onder de vacaturetrend van vorig jaar als gevolg van de corona-uitbraak en de maatregelen om het virus in te dammen, maar lijkt op weg naar herstel. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed. Toch is er sprake van verder herstel, aangezien de vacaturetrend begin juni nog -38 procent en begin juli nog -35 procent onder de trend van vorig jaar lag.

Ook laten vrijwel alle beroepsgroepen ten opzichte van vorige maand verbeterde cijfers zien. "Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door," aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. Ook nieuwe vacatures, vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, maken een positieve ontwikkeling door. Die vacaturetrend ligt zelfs zeven  procent boven de trend van vorig jaar. "Een goed signaal voor de komende periode. Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden."


 
Meer beroepsgroepen krabbelen op, horeca en hospitality maken sprong voorwaarts
Begin juni toonden de eerste beroepsgroepen stabilisatie van de dalende vacaturetrend. Inmiddels laten vrijwel alle andere sectoren herstelbewegingen zien ten opzichte van vorige maand. 
Voor de horeca lag de vacaturetrend begin juni nog 70 procent onder de vacaturetrend van dezelfde periode vorig jaar, inmiddels is dat 57 procent. Ook de hospitalitysector krabbelt verder op, van -65 procent in juni naar -59 procent in juli. "De zwaarst getroffen sectoren blijven door de maatregelen nog steeds achter als het gaat om het aantrekken van nieuwe werknemers, maar de eerste stap voorwaarts is gemaakt. Daarbij heeft de vakantieperiode en het feit dat veel mensen binnen Nederland op vakantie gaan een positieve invloed op deze cijfers."
 
Meeste vraag naar timmermannen, verkopers en verpleegkundigen
De afgelopen maand is er de meeste vraag naar timmermannen, verkopers en verpleegkundigen. Vissers: "Deze functies zijn niet nieuw in de top 10. We zien echter ook dat de stijgings- en dalingspercentages kleiner worden en verder stabiliseren. Daarin is terug te zien dat er de afgelopen maand geen verregaande maatregelen zijn genomen die direct effect hebben op specifieke functies." 
Als het gaat om functies die het snelst zijn gestegen, voert parttime verkoopmedewerker de lijst aan, gevolgd door inpakmedewerker en kamermeisje. Opvallend is bovendien dat  verschillende horecafuncties hun intrede doen in de top tien van vacatures met de grootste stijging, zoals kok, medewerker bediening en medewerker keuken. "Zoals de vacaturetrend voor de sector al liet zien, heeft de horeca weer meer lucht gekregen en is weer op zoek naar werknemers."
 
Moeilijk in te vullen banen
Ondanks dat er nog steeds sprake is van minder vacatures vergeleken met vorig jaar, zijn er ook een aantal vacatures waarin het relatief veel tijd kost om ze in te vullen. Dit geldt onder andere voor filiaalleiders. "Het lukt bij meer dan 90 procent van de vacatures niet om binnen twee maanden een geschikte kandidaat te vinden," aldus Vissers. Ook supermarkten zijn naarstig op zoek naar vulploegleiders en vulploegmedewerkers. "Hier zien we bijvoorbeeld vaak dat werkgevers deze vacatures voor langere tijd open laten staan, omdat ze altijd op zoek zijn naar geschikt personeel." Daarnaast staan veel banen in de IT en techniek vaak voor langere tijd open, waarin de afgenomen vraag nog niet compenseert voor de beperkte beschikbaarheid van werknemers met de juiste ervaring en kwalificaties. 
 
Nederland ten opzichte van andere landen
Naast Nederland laten vrijwel alle landen positieve ontwikkelingen in de vacaturetrends zien. "In elk land verschillen de genomen maatregelen rond het coronavirus en de huidige stand van zaken. Toch zien we overal positieve ontwikkelingen als het gaat om de vacaturetrends. Dit wijst erop dat werkgevers anticiperen op de situatie en weer voorzichtig mensen aantrekken."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
 De vacaturesite is anno 2020 effectiever dan het netwerk
 Aantal sollicitaties neemt na coronadip weer toe (nu het aantal vacatures nog)
 Aantal IT-vacatures trekt na korte dip tijdens coronacrisis weer aan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10