zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar

Veelbesproken herwaardering in zorg leidt voorlopig niet tot structureel hoger arbeidsaanbod

3 augustus 2020 - Ondanks de coronacrisis en de sterke terugloop van het aantal vacatures is 10,4 procent van de vacatures in Nederland onvervulbaar, blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktindicator van ABN AMRO. Dat betekent dat één op de tien openstaande vacatures niet aansluit bij de beroepsinteresse van werkzoekenden en/of de reisafstand die zij bereid zijn af te leggen.

Hierdoor leidt de groei van de werkloosheid als gevolg van corona niet per definitie tot een ruimere arbeidsmarkt. Tussen regio’s en sectoren zijn er grote verschillen. Zo zijn vacatures in de zorg of de energiesector op dit moment veel moeilijker te vervullen dan in de sector leisure. Het tekort aan zorgpersoneel blijft ook na de lockdown hoog. Er staan zelfs meer vacatures uit dan in het begin van februari.


 
Binnen zorg is krapte aanzienlijk hoger
In de gezondheidszorg is ruim één op de vijf vacatures onvervulbaar. De krapte voor de beroepsgroep verpleegkundigen (34 procent van onvervulbare vacatures) is hoog en voor meer specialistische beroepen ligt het percentage onvervulbare vacatures nog hoger, zoals voor cardiologisch verpleegkundigen (82 procent), verpleegkundig specialisten (70 procent) en intensive care-verpleegkundigen (60 procent). Oorzaak voor de tekorten in de zorg is onder meer de vergrijzing die tot een hogere zorgvraag leidt. Bovendien concludeerde een overheidscommissie dat 43 procent van nieuwe werknemers in de zorg binnen twee jaar weer vertrokken is. De veelbesproken (her)waardering van vitale beroepen tijdens de coronacrisis, zoals de zorg, lost het tekort voorlopig dus niet op. Uit onderzoek van ABN AMRO en PanelWizard in april blijkt dat weliswaar achttien procent van de werkende Nederlanders zich meer aangetrokken voelt tot een baan in de zorg dan voor de coronacrisis, maar een even hoog percentage stelt zich juist minder aangetrokken te voelen.
 
Zeven van de tien chronische patiënten positief over zorg op afstand
ABN AMRO verwacht dat het tekort aan zorgpersoneel hoog blijft. "Dat verwachten we vooral in de grote steden. Zo is volgens onze indicator maar liefst 56 procent van de zorgvacatures in Rotterdam onvervulbaar, in Amsterdam is dat 41 procent, in Utrecht 40 procent en in Den Haag 29 procent," vertelt Sonny Duijn, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO. "De krapte in de grote steden heeft te maken met de relatief lage lonen in de gezondheidszorg, waardoor het voor zorgpersoneel moeilijker is de hoge woonkosten in grote steden te dragen. Werken buiten de grote steden is dan het alternatief. Digitalisering en ‘zorg op afstand’ kunnen een deel van de oplossing zijn. Hierbij krijgen patiënten onder meer hulp via uitlegvideo’s en wordt op afstand hun gezondheid gemeten en de diagnose gesteld. Het is een hoopvol signaal dat uit eerder onderzoek van ABN AMRO blijkt dat maar liefst 70 procent van de chronische patiënten voor zorg op afstand openstaat."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
 World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
 Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rabobank: Nederlandse economie in recessie
  Zorgverleners liggen wakker van digitalisering en robotisering
 Cyberaanvallers richten zich op gezondheidszorg en op Facebook-gebruikers
 Recordaantal fusies en overnames in zorg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
Bestuurders willen vaker vergaderen zonder de baas erbij (1) 
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties (1) 
Speciaal bedrijfsuitje voor singles biedt kansen (1) 
Vergaderen kost 37 miljard per jaar (1) 
top10
Aantal DDoS aanvallen verdubbeld in eerste kwartaal
Hoge werkdruk bij grote organisaties zet klantervaring onder druk
De pandemie maakt persoonlijke moederdagcadeaus populair
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties
Verbeter uw supplychain, verbeter uw klantervaring
Werken op afstand is een katalysator voor productiviteit, efficiency en diversiteit
Beperkte laadinfrastructuur grootste zorg bij aanschaf elektrische auto
Een carrière in cybersecurity: vijf tips
FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa
Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
meer top 10