zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie

Introduceer een duidelijk databeleid

10 augustus 2020 - Na vijf maanden thuiswerken keren bij veel organisaties medewerkers langzaamaan terug naar kantoor; in de meeste gevallen voor een beperkt aantal dagen per week. ‘Het nieuwe normaal’ betekent voor veel kantoormedewerkers dus een hybride werkomgeving waarin wordt afgewisseld tussen het kantoor, openbare werkplekken en de thuiswerkplek.

 Het gevolg is gesleep met laptops, monitors, toetsenborden, en vooral ook meer mobiele dataopslag om op iedere werkplek toegang te houden tot alle relevante gegevens. Dit vraagt het nodige op het gebied van dataveiligheid.Security-uitdagingen
Onder de noemer Bring Your Own Device is het gebruik van eigen apparatuur binnen de werkomgeving en het bedrijfsnetwerk bij veel organisaties al jarenlang gemeengoed. Door de plotselinge noodzaak voor kantoormedewerkers om thuis te gaan werken, is dit percentage echter sterk gegroeid. Het gebruik van een eigen monitor vormt uiteraard geen probleem, maar bij het inzetten van eigen laptops, tablets en opslagapparatuur wordt het spannender. Zeker wanneer hierbij ook nog eens data-uitwisseling plaatsvindt via privé wifi-netwerken van medewerkers.
VPN-verbindingen en cloudopslag vormen voor veel bedrijven een logisch antwoord op deze security-uitdaging, maar nu de hybride werkplek zijn intrede doet is aandacht voor beveiliging van mobiele opslagapparatuur – oftewel USB-drives – minstens zo belangrijk:

Houd dataveiligheid als organisatie in eigen hand
De inzet van USB-drives voor dataopslag en -uitwisseling is bij uitstek iets wat je als bedrijf in eigen hand wilt houden. Voorzie medewerkers daarom proactief van oplossingen en voorkom dat medewerkers eigen mobiele opslagapparatuur gaan inzetten om data mee te nemen van de thuiswerkplek naar het kantoor of de openbare werkplek – en vice versa.
Werk met dataversleuteling
Om ervoor te zorgen dat data veilig wordt opgeslagen en vervoerd, is dataversleuteling, ofwel encryptie, een logische stap. Dit kan op twee manieren worden bereikt: hardwarematig of softwarematig. Hardware-gecodeerde USB-drives zijn op zichzelf staand, vereisen geen software op de hostcomputer en zijn het meest effectief in het bestrijden van steeds veranderende malware. Daarnaast bieden hardware-gecodeerde USB-drives bescherming tegen veelvoorkomende aanvalstypen zoals ‘cold boot’- en ‘brute force’-aanvallen.
Software-gecodeerde schijven zijn daarentegen afhankelijk van de software op een computer. Daarnaast delen ze computerbronnen met andere programma's, waardoor ze slechts zo veilig zijn als de computer waarop ze worden gebruikt. Om dit te voorkomen, gebruiken hardware-gecodeerde USB-drives 256-bit AES in XTS-modus en zijn ze FIPS-gecertificeerd. Hierdoor kan gevoelige informatie nooit zomaar op straat belanden.

Introduceer een duidelijk databeleid
Zorg er niet alleen voor dat medewerkers worden voorzien van veilige apparatuur, maar maak ook duidelijk hoe hiermee om te gaan. Met duidelijke richtlijnen op het gebied van dataopslag en informatiedeling kunnen veel problemen voorkomen worden.
"In deze onrustige tijd is databescherming voor veel organisaties een serieuze uitdaging. Organisaties zijn op alle vlakken kwetsbaarder. Dat hier misbruik van wordt gemaakt, blijkt alleen al uit de huidige groei in ransomware-aanvallen. Met het beschikbaar stellen van gecodeerde USB-flashstations proberen we organisaties ook bij de fysieke opslag en uitwisseling van data zo goed mogelijk te helpen," zegt Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veiligheid klantgegevens gaat boven compliancy: maar niet in Nederland
 Drie grote cyberrisico’s voor 2020
 Encryptiesleutels en certificaten minder beveiligd dan gebruikersnamen en wachtwoorden
 Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10