zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cybersecurity is enorm belangrijk als een team remote werkt

Gebruik geen onbeveiligde software

29 juli 2020 - Plaats- en tijdonafhankelijk werken biedt veel voordelen. Dat heeft de coronasituatie intussen wel uitgewezen. Daarnaast legde het ook een aantal uitdagingen bloot. Volgens Abel Baas, consultant en expert VPN bij VPNdiensten.nl, is cybersecurity er zeker een van. Zeker nu blijkt dat we de afgelopen periode met een aanzienlijke toename van digitale inbraken kregen af te rekenen.

Baas heeft het over het belang van optimale cybersecurity en de niet te onderschatten rol die VPN daarbij speelt.Risico’s door onbeveiligde (thuis)omgevingen
Volgens Baas begint het allemaal reeds bij de beveiliging van de lokale verbindingen: "Wel vaker zijn lokale internetverbindingen onveilig. Het gaat dan niet alleen over onveilige publieke verbindingen, bijvoorbeeld wanneer het team even op de trein surft, maar zelfs over thuisnetwerken. Als zo’n internetverbinding onveilig is dan kunnen cybercriminelen pestilente software op hun toestellen installeren, wat het risico op een datalek alleen maar doet toenemen. Om dergelijke problemen te voorkomen is een beveiligde verbinding noodzakelijk. Het direct werken op de servers van de organisatie voorkomt evengoed problemen omdat de gegevens dan niet lokaal zijn opgeslagen."
"Niet alleen zijn we thuis kwetsbaarder, bovendien zijn we ook gewoon onvoorzichtiger. We klikken er vaker op mails die ons een mooie erfenis beloven of op mails die van de overheid afkomstig lijken te zijn. En dat heeft dan weer veel te maken met de dunnere lijn tussen zakelijk en privé. Hierdoor zijn de teamleden kwetsbaarder voor phishingmails en soortgelijke praktijken. Niet toevallig dat cybercriminelen tijdens de coronasituatie alles op alles hebben gezet om net op die manier gegevens te stelen. Blijkbaar was het ook gewoon heel effectief," gaat Baas verder.

Toegang tot een beveiligde server
Omwille van de vrees voor gegevensdiefstal wisselen sommige bedrijven geheime gegevens niet digitaal uit. Toch is dat volgens Baas geen goed idee: "Papieren documenten raken ongelofelijk snel verloren en blijven al eens rondslingeren. Bovendien is het niet mogelijk om te bepalen wie een papieren document al dan niet kan lezen. In tegenstelling tot wat men soms denkt is een papierstroom doorgaans nog onveiliger dan een beveiligde server. Eventueel kan er zelfs worden gewerkt met een virtual vault, gebruiksrechten, logboeken enzovoort. Het digitaal transport van gegevens blijft overigens het meest kwetsbare moment voor een datalek. Zorg ervoor dat niet alleen de opslag beveiligd is, maar ook de uitwisseling van de informatie. Anders worden de documenten tijdens het digitaal transport gestolen, hetgeen natuurlijk niet de bedoeling is. Dankzij een VPN kunnen medewerkers overal veilig nieuwe documenten op de server zetten."

Geen onbeveiligde software gebruiken
"Houd er ten slotte rekening mee dat niet alleen de thuis- of werkomgeving een rol speelt, maar ook de gebruikte software. Het lijkt handig om even via Skype te overleggen en al zeker omdat het zonder wachtwoord kan, maar voor hackers is het op die manier eenvoudiger om gesprekken af te luisteren. Gebruik daarom altijd een beveiligde omgeving, bespreek geen gevoelige gegevens en gebruik een VPN zodat hackers zeker niet mee kunnen luisteren," sluit Baas ten slotte af.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meerderheid werkgevers heeft opleidingsbudget niet ingetrokken in coronatijd
 Ruim helft organisaties verstuurt gegevens onbeveiligd
 Nederland in top drie digitalisering HR-diensten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminelen spelen handig in op coronamaatregelen
 Aanzienlijke toename aanvallen en digitale inbraken in Nederland
 Thuiswerker is zich tijdens lockdown meer bewust geworden van cybersecurity
 Coronacrisis gaat grotendeels aan cybersecuritymarkt voorbij
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Nederlandse medewerkers meest laks ten opzichte van cybersecurity (1) 
Twintig procent werkzoekenden bereid te verhuizen voor nieuwe baan (1) 
De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij (1) 
Corona dwingt tot versneld digitaliseren (1) 
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (2) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
top10
Corona dwingt tot versneld digitaliseren
Werknemersgeluk: bied flexibele verloning aan
De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij
Wat heeft de Noordpool met onze toekomst van leven en werken te maken?
De coronasituatie heeft ook effect op de relatiegeschenkensector
Vijf tips voor managers om corona-burnouts te voorkomen
Waardering tonen belangrijkste voor werkgeluk jongeren
Een op drie Nederlanders roddelt digitaal over collega
Vijf Amerikaanse experts over de toekomst van blockchain
Twintig procent werkzoekenden bereid te verhuizen voor nieuwe baan
meer top 10