zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Thuiswerker is zich tijdens lockdown meer bewust geworden van cybersecurity

Onderzoek toont aan dat gebruikers security-trainingen serieus nemen, maar nog steeds gevaarlijk gedrag vertonen.

3 juli 2020 - Trend Micro presenteert zijn onderzoeksrapport dat laat zien hoe thuiswerkers in 27 landen omgaan met cybersecurity. Meer dan de helft (63 procent) van de Nederlandse thuiswerkers zegt zich meer bewust te zijn van het cybersecurity-beleid van hun organisatie sinds het begin van de lockdown, maar velen lappen deze regels toch aan hun laars door beperkte kennis of middelen.

Het Trend Micro Head in the Clouds-rapport is gebaseerd op interviews met 13.200 thuiswerkers in 27 landen, waaronder Nederland. De vragen gingen over hun houding ten opzichte van corporate cybersecurity- en IT-beleid. Het laat zien dat er nooit eerder zoveel bewustwording is geweest over cybersecurity onder werknemers. Het onderzoek onderstreept tevens dat de aanpak die bedrijven hebben op het gebied van training erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat security-beleid ook wordt uitgevoerd.


De resultaten laten zien dat de zogenaamde ‘security awareness’ is toegenomen, waarbij 83 procent procent van de Nederlandse respondenten aangeeft instructies van hun IT-team serieus te nemen en 76 procent geeft aan dat cybersecurity binnen een organisatie deels hun verantwoordelijkheid is. Zeker 60 procent snapt ook dat het gebruik van niet-werkgerelateerde applicaties op het corporate netwerk security-risico’s met zich meebrengt.

Bewust van de risico's
Ondanks dat de meeste mensen zich bewust zijn van de risico’s, betekent dat niet automatisch dat ze zich ook aan de regels houden:
 
  • 57 procent van de werknemers geeft toe dat ze niet-werkgerelateerde applicaties gebruiken op een corporate device en 70 procent heeft zelfs corporate data verstuurd via dergelijke applicaties.
  • 78 procent van de respondenten geeft toe dat ze hun werklaptop gebruiken voor persoonlijke (online) doeleinden en slechts 28 procent van hen legt zichzelf beperkingen op als het gaat om websitebezoeken.
  • 44 procent van de respondenten zegt vaak tot altijd corporate data te openen op hun persoonlijke device, wat eigenlijk altijd een schending is van het corporate security-beleid.
  • Acht procent van de respondenten geeft toe porno te downloaden op hun werklaptop en elf procent bezoek daarmee wel eens het dark web.

Productiviteit wint
Productiviteit wint het voor veel gebruikers nog steeds van beveiliging. Een derde van de Nederlandse respondenten (36 procent) geeft toe dat ze zich niet vaak afvragen of de apps die ze gebruiken onder beheer staan van IT of niet. Dat komt vooral omdat ze met die apps gewoon hun werk willen doen. Zeker 27 procent denkt dat ze wegkomen met het gebruik van niet-werkgerelateerde applicaties omdat de oplossingen die hun werkgever biedt 'nergens op slaan'.
Dr. Linda K. Kaye, cyberpsychology-onderzoeker aan de Edge Hill-universiteit in de UK legt uit: "Werknemers zijn individuen, waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan tussen individuen. Dit heeft te maken met individuele waarden van werknemers, accountability binnen hun organisatie en natuurlijk hun persoonlijkheid. Dit zijn allen belangrijke factoren die hun gedrag bepalen. Er zou meer aandacht moeten worden besteed aan deze factoren bij het ontwikkelen van cybersecurity-trainingen en -testen. Dit helpt organisaties bij het adopteren van meer maatwerktrainingen voor hun werknemers, wat waarschijnlijk veel effectiever is."
"In deze interconnected wereld is het ongegeneerd negeren van cybersecurity-guidelines niet langer een optie voor werknemers," zegt Bharat Mistry, Principal Security Strategist bij Trend Micro. "Het is bemoedigend om te zien dat zovelen het advies van hun IT-afdeling serieus nemen. Dat gezegd hebbende, zijn er nog steeds mensen die geen kennis van de maatregelen hebben of nog steeds denken dat cybersecurity voor hen niet relevant is en daardoor de regels regelmatig overtreden. Een one size fits all security awareness-programma is daarom een non-starter, omdat dan ook ijverige werknemers vaak worden gestraft. Een trainingsprogramma op maat dat is ontworpen met de werknemer in gedachte kan dan effectiever zijn."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 88 procent verwacht komend jaar een cyberaanval op klantdata
 Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd hoogste verzekering af tegen ransomware-aanvallen
 Haal in vier stappen het maximale uit uw softwaregebruik
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart thuiswerkers werkt onbeveiligd vanuit huis
 Thuiswerken levert meer risico’s op voor het bedrijfsnetwerk
 Pandemie vergroot druk op IT-leiders door tweeledige focus op ondersteuning thuiswerkers en urgente innovatie
 Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Hoe maak je geweldige onderwerpregels: 40 voorbeelden [white paper]
In dit white paper van Spotler vind je een verzameling van 40 onderwerpregels waar je gegarandeerd mee opvalt in de inbox van je ontvangers. Daarnaast krijg je do's en don'ts van onderwerpregels en leer je hoe je deze het beste kunt testen. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
reacties
Sectorplannen Transport en Logistiek: Banenmagneet voor de sector (1) 
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie' (1) 
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend (1) 
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
top10
Wachten in Zoomvergaderingen kost bijna 8. 000 euro per jaar
Van data-verzamelaar naar een data-gedreven bedrijfsmodel
Een op drie werkenden vindt baan saai
Cao-drukte in juni tekent inhaalslag
Corona zorgt voor makkelijk te benaderen maar moeilijk te werven kandidaten
Eén op de drie ongetrainde medewerkers vormt risico voor de veiligheid
Door op te komen voor LGBTQ+-inclusie ontstaan betere bedrijven en samenlevingen
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie'
Thuiswerken zorgt voor afname in complimenten over werkprestaties
Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur
meer top 10