zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacaturetrend: op weg naar herstel

Eerste lichtpuntje voor horeca, dip voor detailhandel

9 juli 2020 - Het aantal vacatures ligt met -35 procent nog steeds ver onder de vacaturetrend van vorig jaar als gevolg van de corona-uitbraak en de maatregelen om het virus in te dammen, zo blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed. Toch is er sprake van verbetering, aangezien de vacaturetrend begin juni nog -38 procent onder de trend van vorig jaar lag.

Ook laten steeds meer beroepsgroepen een trendbreuk zien als eerste teken van herstel.


"Het lijkt het erop dat de vacaturemarkt voor nu de bodem heeft bereikt en zelfs licht terugveert," aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. Ook nieuwe vacatures, vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, laten een positieve ontwikkeling zien. Die vacaturetrend ligt nog maar vijftien procent onder de trend van vorig jaar. "Als voorloper op de algemene vacaturetrend is dat een goed teken voor de komende periode."
 
Meer beroepsgroepen krabbelen op
Onder andere in de verpleegkunde en in de bouwsector bleven de vacaturedalingen relatief beperkt, maar inmiddels is er voor steeds meer beroepsgroepen positief nieuws te melden. Begin juni toonden de eerste beroepsgroepen stabilisatie van de dalende vacaturetrend. In de loop van juni heeft dit doorgezet naar onder andere sectoren als productie, beveiliging, op- en overslag en schoonmaak. 
Opvallend is dat de detailhandel, na een positieve ontwikkeling in de vacaturetrend in juni, nu opnieuw een daling laat zien. Het CBS rapporteerde eerder al dat de detailhandel in mei van dit jaar 8,2 procent meer omgezet heeft dan in mei 2019. De coronamaatregelen hebben echter een divers effect gehad op de detailhandel, met recordomzetstijgingen voor doe-het-zelf-zaken, maar omzetdalingen voor bijvoorbeeld kleding- en schoenenwinkels. 
 
Eerste lichtpuntje voor horeca
Voor de horeca lag de vacaturetrend begin juni nog 70 procent onder de vacaturetrend van dezelfde periode vorig jaar, begin juli is dit echter licht verbeterd naar 68 procent. "De zwaar getroffen sectoren horeca, hospitality en toerisme, blijven, ondanks de versoepelingen van de maatregelen, nog steeds sterk achter als het gaat om de vraag naar werknemers. Terwijl de zomerperiode normaal gesproken voor hen juist een topseizoen is, kunnen horeca-ondernemers het voorlopig af met hun huidige personeelsbezetting. Het is de vraag of het binnenlandse toerisme het wegblijven van buitenlandse toeristen gaat compenseren."
 
Waar is wel werk?
Sinds 1 juni tot en met begin juli is er de meeste vraag naar verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook voor verzorgende ig en verpleegkundige zijn veel vacatures. Als het gaat om functies die het snelst zijn gestegen, voert schoonmaker de lijst aan, gevolgd door postbezorger en vakantiekracht. ‘Thuiswerken is nog steeds de norm, maar met gepaste maatregelen openen werkgevers mondjesmaat hun werkplekken en gaan ook publieke ruimtes weer open. De schoonmaakbranche moest de afgelopen periode een flinke klap opvangen, maar inmiddels is de vraag naar schoonmakers in de afgelopen weken met ruim 42 procent explosief gestegen."
Naast het vacatureaanbod van werkgevers, zochten werkzoekenden de afgelopen maanden vooral naar banen die minder negatieve of juist positieve invloed ondervonden van de coronamaatregelen. "Zo hebben we een stevige piek gezien in de zoekopdrachten naar bezorgbanen, banen in de zorg en in de retail," aldus Vissers. Richting de zomerperiode is een verschuiving naar zomer- en bijbanen te zien. Zo zijn de afgelopen twee weken de zoekopdrachten naar ‘zomerbaan’ met 59 procent toegenomen, en naar ‘vakantiekracht’ met 47 procent, zoals gebruikelijk is voor deze periode in het jaar.
 
Nederland ten opzichte van andere landen
Naast Nederland laat een groot aantal landen positieve ontwikkelingen in de vacaturetrends zien. Frankrijk blijft stabiel en alleen de vacaturetrend voor België daalt verder, van -39 procent naar -45 procent.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
 Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
 Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vacaturemarkt krimpt nauwelijks meer, maar heeft 28 procent ingeleverd sinds intelligente lockdown
 Dalende vacaturetrend remt: eerste sectoren laten tekenen van herstel zien
 IT-vacatures ondanks coronavirus nog steeds lastig in te vullen
 Pandemie veroorzaakt aanhoudende rem op arbeidsmarkt
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (1) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
top10
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Praktische tips voor managen op afstand
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
meer top 10