zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna alle partners willen aanvullend geboorteverlof opnemen

Slechts een klein gedeelte vraagt het aan

3 juli 2020 - Vanaf deze week hebben partners van zwangere vrouwen recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. 96 procent van alle partners wil gebruik maken van deze regeling, maar veel aanstaande vaders en co-moeders hebben het nog niet aangevraagd. Het inleveren van salaris is het grootste struikelblok.

Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder ruim 1.000 aanstaande vaders en co-moeders. Maar liefst 96 procent van de partners van zwangere vrouwen wil gebruik maken van de nieuwe regeling. Slechts 18 procent heeft al extra verlof aangevraagd.


De meesten geven aan dat ze te veel inkomen zullen missen. Met de nieuwe regeling wordt slechts 70 procent van het loon doorbetaald. Daarnaast geven partners aan dat zij het lastig vinden om met hun werkgever over het verlof te praten (twintig procent) en vrezen ze dat hun werkzaamheden in gevaar komen (veertien procent).

Extra verlof populair
Partners van zwangere vrouwen zijn enthousiast over de mogelijkheid om meer verlof op te nemen. Verreweg de meest genoemde reden is het ondersteunen van de partner (76,9 procent). Ook de extra tijd om aan hun nieuwe rol als ouder te wennen (53,1 procent) en om als gezin samen te zijn (24,6 procent) wordt vaak genoemd. Daarnaast willen partners graag een gelijke verdeling in de zorgtaken (30,8 procent).

Zorgen om inkomstenverlies
Van de kleine groep die geen gebruik wil maken van het verlof geeft 60 procent aan dat het mislopen van loon een belangrijke reden is om door te blijven werken. Voor de groep die nog twijfelt is het inkomstenverlies voor ruim de helft het belangrijkste struikelblok. Hierdoor lijkt inkomstenverlies een van de grootste factoren te zijn om geen gebruik te maken van deze nieuwe regeling.

Reactie van werkgevers
De mogelijke reactie van de werkgever leidt ook tot twijfel om het extra geboorteverlof aan te vragen. Opvallend genoeg geeft 93 procent van de partners die het verlof al heeft aangevraagd aan dat hun werkgever neutraal of zelfs positief reageerde. Deze zorg lijkt dus in de meeste gevallen onterecht.

Mogelijkheid verlof spreiden onbekend bij partners
Uit het onderzoek blijkt dat veel partners nog niet volledig op de hoogte zijn van hun rechten binnen de nieuwe regeling. Zo is het mogelijk om het verlof gespreid op te nemen gedurende de eerste zes maanden na de geboorte van hun kind. Hierdoor kan een struikelblok als inkomstenverlies beter worden opgevangen.
Om ouders hierin te ondersteunen en onzekerheden weg te nemen, is er een nieuwe Verlofplanner gelanceerd. Hierin kunnen zij hun zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof nauwkeurig indelen. Op die manier kunnen partners hun tijd met hun kersverse baby zo optimaal mogelijk benutten.


 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groot enthousiasme onder partners voor extra geboorteverlof
 Helft aanstaande vaders niet bekend met komende geboorteverlofregeling
 Tech-miljardairs waarschuwen voor tekort aan geboortes
 Vrouwen blijven vaker werken na geboorte eerste kind
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10