zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekende anticipeert op kansen in onzekere economie

Indeed roept werkgevers in vitale sectoren op om #corona toe te voegen aan hun vacaturetitel

22 april 2020 - De onzekere economische vooruitzichten zorgen voor een piek van specifieke zoekopdrachten van werkzoekenden in Nederland, zo blijkt uit analyse van Indeed. De interesse van werkzoekenden gaat vooral uit naar banen in de zorg, tuinbouw, bezorging en banen waarbij ze snel aan de slag kunnen, zo blijkt uit analyse naar zoektermen sinds de eerste coronamaatregelen op 12 maart.

Indeed roept werkgevers in vitale sectoren daarom op om vacaturetitels voor vitale beroepen aan te vullen met #corona. Dit om werkgever en werknemer nog beter aan elkaar te kunnen koppelen en deze vacatures sneller in te vullen. 


De coronapandemie heeft effect op veel banen en als gevolg hiervan zoeken veel werkzoekenden naar nieuw werk. "We zien een neerwaartse trend als het gaat om de hoeveelheid vacatures, namelijk een afname van 26,5 procent," aldus Anouk Kon, Evangelist bij Indeed. "Een aantal werkgevers zit echter, vaak voor specifieke en vitale beroepen, te springen om personeel." Indeed roept werkgevers in vitale sectoren in Nederland op om #corona toe te voegen aan hun vacaturetitel. "Hiermee kunnen we de vacatures nog beter vindbaar en zichtbaar maken, zowel in het belang van werkgevers als werkzoekenden." 
 
Snel aan het werk
In de huidige top twintig van zoekopdrachten zien we een toegenomen populariteit van zoektermen waaruit blijkt dan men snel aan de slag wil. ‘Werk gezocht’, ‘Nieuwe vacatures’, ‘Per april’, ‘Direct solliciteren’, ‘Met spoed personeel’ en ‘Alle vacatures’ hebben een vlucht genomen. Opvallend is de zoekterm ‘Den Bosch fulltime’; als hoofdstad van het zwaar door corona getroffen Noord-Brabant wordt in Den Bosch veel naar werk gezocht. Op nummer drie staat ‘Amazon’, dat aankondigde 100.000 extra werknemers aan te trekken in verband met de drukte door de coronapandemie. "Ondanks dat het hier om banen in Amerika gaat, ziet u dat mensen snel reageren op de kansen op de arbeidsmarkt. Mensen zoeken werk en willen snel aan de slag," aldus Kon.
Dat is ook terug te zien in de stijging naar zoekopdrachten naar ‘Zorg zonder diploma’, ‘Beveiliging ziekenhuis’ en ‘Medicijnen bezorgen’. Niet alleen bezorgbanen gerelateerd aan de zorg zijn overigens populair, dat geldt ook voor ‘Thuisbezorgd’, ‘Zzp koerier’, ‘Zzp beveiliger’ en ‘Bezorger boodschappen’.
 
Tuinbouw en seizoenswerk
Zoekopdrachten gerelateerd aan tuinbouw en seizoensgebonden werk zijn ook toegenomen ten opzichte van vorig jaar, te zien aan de zoektermen ‘Plukken’, ‘Kassen’ en ‘Tuinbouw medewerker’. Kon: "Opvallend is dat dit doorgaans banen zijn die door immigranten worden ingevuld. Nu die niet meer beschikbaar zijn en het werk tot op zekere hoogte gewoon doorgaat, zien werkzoekenden daar kansen."
 
Oproep aan werkgevers
Indeed roept werkgevers in vitale sectoren op om #corona aan hun vacaturetitel toe te voegen. "Op die manier is het voor werkzoekenden nog gemakkelijker om te zien waar ze nu aan het werk kunnen, omdat u hiermee de vindbaarheid en zichtbaarheid vergroot, onder andere door meteen op de startpagina een zoeksuggestie voor #corona te doen.
We zien dat werkzoekenden proberen om gebruik te maken van de kansen die zich voordoen in de huidige arbeidsmarkt. De pandemie heeft op een groot aantal bedrijven en dus banen invloed. Werkzoekenden koppelen aan urgent in te vullen banen kan nu voor zowel werkgevers als werknemers een oplossing zijn in deze periode."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Acht cybersecurity trends voor 2021
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips voor een perfecte videosollicitatie
 Online imago beïnvloedt sollicitatiegedrag
 Tech-banen populair onder werkzoekenden
 Tips voor 50-plussers: zo komt u snel aan een baan!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
De tien ingrediënten van elk succesvol project
meer top 10