zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in arbeidsmarkt afgenomen, thuiswerken niet voor iedereen weggelegd

Het wisselen van een baan wordt uitgesteld

17 april 2020 - De coronacrisis heeft direct gevolgen voor ons vertrouwen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek onder 800 Nederlanders door Motivaction, in opdracht van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Zo is er een grote afname zichtbaar in de bereidheid (opnieuw) werk te zoeken. 

In het onderzoek van maart 2020 geeft 39 procent van de ondervraagden aan nu niet op zoek te zijn naar een nieuwe baan. In januari van dit jaar was dit nog 31 procent. In januari was 68 procent van de ondervraagden het nog eens of zeer eens met de stelling dat ze gemakkelijk (nieuw) werk konden vinden. In maart is dit gedaald tot 58 procent. Volgens Naaijkens van Nationale Vacaturebank is het niet meer dan logisch dat mensen nu twijfelen over een nieuw baan. "Met de huidige onzekerheid is het zoeken van een nieuwe baan niet het eerste waar u aan denkt." Dit bleek ook uit het zoekvolume op Google, wat in maart met tot 30 tot 40 procent terugliep. "Onze verwachting is dat na de beëindiging van de huidige lockdown zowel het bedrijfsleven als werkzoekenden snel in beweging gaan komen. We zien zelfs in april al een toename van bezoek op onze sites.''Vacatures op de arbeidsmarkt sterk gedaald
Vergeleken met de maand januari is het aantal aangeboden vacatures in maart met 23 procent gedaald. In de voorgaande drie jaren was in de maand maart nog sprake van een stijging. Gemiddeld worden er in de maand maart 382.056 nieuwe vacatures geplaatst. Afgelopen maand was dat slechts 308.153 vacatures. Alleen de beroepsgroepen zorg, beveiliging, techniek en productie zijn nauwelijks geraakt. De juridische beroepsgroep vertoont zelfs een lichte stijging. Het aanbod stokte halverwege de maand maart, direct na de eerste persconferentie van premier Rutte over de noodmaatregelen.

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd
Thuiswerken lukt steeds beter maar lijkt vooral weggelegd voor hbo en wo-opgeleiden (55 procent).Voor werkenden met een mbo-opleiding is slechts 31 procent in staat om thuis te werken. Van de werkenden met ten hoogste een vmbo-opleiding werkt slechts zeven procent nu thuis. Van de ondervraagden die thuiswerken zegt de meerderheid dat de samenwerking met collega’s niet onder de situatie te lijden heeft. Ook zegt 35 procent dat ze nu productiever zijn dan op werk. Er is echter een groot verschil in productiviteit te zien in de leeftijd van ondervraagden. De jongste groep, tussen de achttien en 30 jaar oud, geven de meeste ondervraagden aan nu productiever te zijn. Bij de groep tussen 30 en 45 ziet ue dat zij juist het minst productief zijn thuis. 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
 Ruimbagage meenemen bijna twintig procent duurder in drie jaar
 Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pandemie veroorzaakt rem op arbeidsmarkt: vacaturetrend 23 procent lager dan vorig jaar
 Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
 Arbeidsmarkt onverminderd goed
 Horecaondernemers liggen wakker van WAB
 
 
reacties
 
Gerben  |   | 
19-04-2020
 | 
16:20 uur
De lagere productiviteit van 30 - 45 jarigen is natuurlijk goed te verklaren, aangezien het % met kinderen in deze groep groter is dan onder de 30. Werken met kinderen om je heen is een stuk lastiger. Daarnaast is het door de onzekerheid niet echt een goed moment om nu iemand aan te nemen, inwerken wordt ook een lastig verhaal...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
Helft bedrijven heeft moeite met datamanagement (1) 
Ook Renault en Nissan snijden in prijzen elektrische auto's (1) 
Vier op de tien vinden klantenservice financiële dienstverleners ondermaats  (2) 
top10
Pandemie heeft drastische gevolgen voor werk en inkomen Millennials en Generatie Z
Welke HR-banen verschijnen de komende tien jaar?
Thuiswerker is zich tijdens lockdown meer bewust geworden van cybersecurity
CEO’s moeten technologie in hun DNA hebben om succesvol te zijn
Onverwachte netwerkproblemen grootste frustratie van IT-teams
Bijna alle partners willen aanvullend geboorteverlof opnemen
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
Skillspaspoort gaat cv vervangen
“Digitale les heeft positieve invloed op prestaties leerlingen”
Corona-klagen
meer top 10