zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlands personeel steeds vaker ziek thuis

Pleidooi voor meer aandacht voor verzuimpreventie

4 februari 2020 - In de afgelopen jaren is het gemiddelde ziekteverzuim, maar vooral het langlopende verzuim, fors gestegen. Juist mkb’ers worden hierdoor relatief hard geraakt want een zieke medewerker kost een werkgever gemiddeld € 250,- per dag. Sazas pleit voor meer aandacht voor preventie. Daarom adviseert de verzuimspecialist hoe men signalen van (langdurig) verzuim in een vroeg stadium kan herkennen en gerichter actie kan ondernemen.

Bjûkje de Heer, verzuimexpert bij Sazas, constateert dat klanten een sterke behoefte hebben aan advies over verzuimpreventie. ‘We zien in de landelijke cijfers dat het langdurig verzuim de afgelopen jaren verder is toegenomen. Een langdurig zieke medewerker betekent een financiële strop voor veel mkb’ers. Het aantal medewerkers met psychosociale klachten neem toe. Werkstress is uitgegroeid tot beroepsziekte nummer een. Binnen het mkb wordt zelfs 25 procent van het langdurig verzuim veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Dat is niet gek; met de huidige krappe arbeidsmarkt, hoeveelheid aan externe prikkels en een economie die groeit moet er meer werk gedaan worden. Ondernemers kunnen namelijk niet altijd voldoende personeel vinden. Dat zorgt voor veel werkdruk. Tegelijkertijd moeten we met z’n allen steeds langer doorwerken door de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat eist zijn tol van medewerkers die zwaar fysiek werk verrichten of hun verwachtingspatroon in duigen zien vallen.’Tips van verzuimexpert Bjûkje de Heer:

#1 Durf het gesprek te voeren over werkplezier
Na een aantal jaar in dezelfde functie kan het soms zijn dat medewerkers niet voldoende plezier meer halen uit hun baan. Durf het gesprek aan te gaan over het carrièreperspectief van uw personeel. Wil een medewerker doorgroeien naar een andere functie of zijn er mogelijkheden om het werk op een andere manier in te vullen? En in sommige gevallen: kan uw medewerker niet beter doorgroeien naar een baan buiten uw organisatie? Veel werkgevers vinden het lastig om dat gesprek te voeren, maar juist die vragen zijn van groot belang als u wilt voorkomen dat een medewerker in de toekomst uitvalt.  

#2 Maak een beoordelingsgesprek écht persoonlijk
Jaarlijks voeren veel werkgevers op vaste momenten gesprekken met hun medewerkers, zoals het beoordelingsgesprek of persoonlijk ontwikkelingsgesprek. Grijp deze momenten niet alleen aan om het over werk te hebben maar maak het gesprek persoonlijk door te vragen hoe het nou echt met iemand gaat. Hoe zit je privé in je vel? Veel medewerkers leggen niet 1,2,3 uit zichzelf hun problemen op tafel. Door initiatief te nemen verlaagt u die drempel. Weet u bijvoorbeeld hoeveel medewerkers er bij u mantelzorger zijn?

#3 Verdiep u in verzuim en verzekeren
In het geval dat u als werkgever toch te maken krijgt met langdurig verzuim, kunt u maar beter voorbereid zijn, want de financiële consequenties zijn groot. Verdiep u daarom in verschillende verzuimverzekeringen en kies de partner die past bij uw bedrijf.

#4 Houd oog voor de privésituatie
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat medewerkers met de juiste werk-privébalans beter presteren en minder vaak ziek zijn. Als een medewerker geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld een ziek familielid of een sterfgeval kan deze balans verstoord raken. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vroeg daar recent aandacht voor in zijn rapport ‘Het betere werk’. Houd daarom oog voor de privésituatie van personeel en maak de privésituatie van medewerkers bespreekbaar door betrokkenheid te uiten. Wat kunt u als werkgever doen om uw medewerker in deze moeilijke tijd te ontlasten?
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
 Tweederde vlucht in verzuim door levensloopstress
 Technologie is de sleutel tot plezier én productiviteit op de werkvloer
 Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10