zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technologie is de sleutel tot plezier én productiviteit op de werkvloer

Inzet van technologie helpt bij welzijn medewerkers

22 januari 2019 - Wereldwijd investeren bedrijven miljarden in het welzijn op de werkvloer. De cijfers spreken dan ook voor zich: organisaties met speciale programma’s voor hun medewerkers hebben minder verzuim en zijn 66 procent productiever.

Hierbij is succes echter niet gegarandeerd, stelt Wim Zandee, director system engineering North & East EMEA bij F5 Networks. "Tevredenheidsprogramma’s moeten niet als quick win worden geïnitieerd, om teleurstelling onder de medewerkers te voorkomen. Gelukkig springt technologie hierop in; het biedt niet alleen een helpende hand, maar totaal nieuwe manieren om de tevredenheid en productiviteit van medewerkers te vergroten."Vijf tips om data te beheersen
Bedrijven beschikken over een berg data die groter is dan ooit en hebben dankzij technologie ook nog eens toegang tot en inzicht in die gegevens. Werkgevers zijn beter dan ooit in staat hun werknemers op maat te bedienen en een prettige werkomgeving te bieden. Zandee geeft vijf principes die hierbij van belang zijn.

Meten is weten
Zandee: "Het aloude adagium geldt hier ook: inzicht in de medewerkerstevredenheid en het gedrag is cruciaal om te kunnen sturen. Hierbij is het zaak niet te opdringerig te zijn, maar wel relevante data te verzamelen. Een analyse van het gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden geeft u inzicht in welke wel en niet gebruikt worden (en op prijs worden gesteld). Op die manier kunt u op maat gemaakte pakketten samenstellen."

Maak het concreet
Zandee: "Veel bedrijven verzamelen al veel meer data dan voorheen mogelijk was. Door medewerkers activity-trackers te laten dragen, wordt duidelijk hoe lang ze zitten, hoe vaak ze lopen, typen en praten. Dit wordt omgezet in een bepaalde score."
Onderzoek uit de zorgsector stelt dat dire van de vijf medewerkers meer over gezondheid nadenkt als ze toegang hebben tot gegevens via digitale tools en technologie. De bedrijven-reviewer Glassdoor schat dat er dit jaar dertien miljoen activity trackers op de werkvloer worden ingezet. Zandee: "Het geeft aan hoe praktische tools helpen bij het welzijn, met directe gevolgen voor het verzuim, alertheid van collega’s en algehele bedrijfsdynamiek."

Work hard, play hard
In verschillende bedrijfstakken en -processen wordt gamification toegepast. Dit kan ook werken om tevredenheid en welzijn te verbeteren op een speelse manier. Zandee: "Het kan gaan van fitness-uitdagingen tussen afdelingen, met awards voor de winnaars. Door een spelelement toe te voegen, houdt u mensen scherp en enthousiast. Uit onderzoek blijkt dat dit gunstig werkt voor de productiviteit."

Happiness by design
Zandee: "Een werksfeer creëren rond productiviteit is lastig. De cubicles onder TL-balken bestaan nog volop, ondanks verschillende onderzoeken die stellen dat we open ruimtes nodig hebben, natuur en tijd weg van het scherm. Hoewel dat niet voor iedereen is weggelegd, biedt technologie ook hier een helpende hand. Verlichting die dankzij kunstmatige intelligentie door de dag heen verandert van kleur en intensiteit zet verschillende sferen neer. Alerts helpen bij het beperken van schermtijd en aromatische systemen zorgen voor bepaalde geuren die de productiviteit stimuleren."
 
Laat u horen!
Zandee: "Een van de grootste problemen in de werknemerstevredenheid is bewustzijn. Van verschillende services en initiatieven om het medewerkerswelzijn te vergroten is de bekendheid erg laag; men weet gewoon niet dat het bestaat. Goede initiatieven hebben geen nut als niemand ze kent. Ook hier kan technologie bij helpen door de communicatie op gang te brengen en te houden."
Werknemers zijn het belangrijkste bedrijfskapitaal en hun welzijn moet topprioriteit zijn. De inzet van technologie helpt hierbij en biedt nieuwe mogelijkheden. Zandee: "Altijd luisteren en altijd aanpassen aan de wensen is nu mogelijk."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 HR kan voortrekkersrol spelen bij activeren collega's voor diversiteits- en inclusiebeleid
 Inflatie veroorzaakt verschuiving in prioriteiten IT budget
 Van Boomers tot Zoomers: hoe ga jij om met diverse generaties op de werkvloer?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chatbots meest belovende technologie op gebied van klantcontact
 Zeven trends voor 2019 die de transformatie van zakelijke IT-omgevingen stimuleren
 ‘Sociale disruptie heeft grotere impact dan technologische’
 Verandermanager is de sleutel tot succesvolle digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
Vrouwelijke werknemer verbergt ware gevoelens op het werk
Hybride werken? Houd de werk-privébalans in de gaten!
CFO's willen kosten besparen vanwege recessiezorgen
40 procent van het topmanagement noemt SASE een revolutie in netwerkbeveiliging
68 procent Nederlanders wil meer openheid over salaris
Arbeidsparticipatie onder 50-plussers stijgt sterk
meer top 10