zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technologie is de sleutel tot plezier én productiviteit op de werkvloer

Inzet van technologie helpt bij welzijn medewerkers

22 januari 2019 - Wereldwijd investeren bedrijven miljarden in het welzijn op de werkvloer. De cijfers spreken dan ook voor zich: organisaties met speciale programma’s voor hun medewerkers hebben minder verzuim en zijn 66 procent productiever.

Hierbij is succes echter niet gegarandeerd, stelt Wim Zandee, director system engineering North & East EMEA bij F5 Networks. "Tevredenheidsprogramma’s moeten niet als quick win worden geïnitieerd, om teleurstelling onder de medewerkers te voorkomen. Gelukkig springt technologie hierop in; het biedt niet alleen een helpende hand, maar totaal nieuwe manieren om de tevredenheid en productiviteit van medewerkers te vergroten."Vijf tips om data te beheersen
Bedrijven beschikken over een berg data die groter is dan ooit en hebben dankzij technologie ook nog eens toegang tot en inzicht in die gegevens. Werkgevers zijn beter dan ooit in staat hun werknemers op maat te bedienen en een prettige werkomgeving te bieden. Zandee geeft vijf principes die hierbij van belang zijn.

Meten is weten
Zandee: "Het aloude adagium geldt hier ook: inzicht in de medewerkerstevredenheid en het gedrag is cruciaal om te kunnen sturen. Hierbij is het zaak niet te opdringerig te zijn, maar wel relevante data te verzamelen. Een analyse van het gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden geeft u inzicht in welke wel en niet gebruikt worden (en op prijs worden gesteld). Op die manier kunt u op maat gemaakte pakketten samenstellen."

Maak het concreet
Zandee: "Veel bedrijven verzamelen al veel meer data dan voorheen mogelijk was. Door medewerkers activity-trackers te laten dragen, wordt duidelijk hoe lang ze zitten, hoe vaak ze lopen, typen en praten. Dit wordt omgezet in een bepaalde score."
Onderzoek uit de zorgsector stelt dat dire van de vijf medewerkers meer over gezondheid nadenkt als ze toegang hebben tot gegevens via digitale tools en technologie. De bedrijven-reviewer Glassdoor schat dat er dit jaar dertien miljoen activity trackers op de werkvloer worden ingezet. Zandee: "Het geeft aan hoe praktische tools helpen bij het welzijn, met directe gevolgen voor het verzuim, alertheid van collega’s en algehele bedrijfsdynamiek."

Work hard, play hard
In verschillende bedrijfstakken en -processen wordt gamification toegepast. Dit kan ook werken om tevredenheid en welzijn te verbeteren op een speelse manier. Zandee: "Het kan gaan van fitness-uitdagingen tussen afdelingen, met awards voor de winnaars. Door een spelelement toe te voegen, houdt u mensen scherp en enthousiast. Uit onderzoek blijkt dat dit gunstig werkt voor de productiviteit."

Happiness by design
Zandee: "Een werksfeer creëren rond productiviteit is lastig. De cubicles onder TL-balken bestaan nog volop, ondanks verschillende onderzoeken die stellen dat we open ruimtes nodig hebben, natuur en tijd weg van het scherm. Hoewel dat niet voor iedereen is weggelegd, biedt technologie ook hier een helpende hand. Verlichting die dankzij kunstmatige intelligentie door de dag heen verandert van kleur en intensiteit zet verschillende sferen neer. Alerts helpen bij het beperken van schermtijd en aromatische systemen zorgen voor bepaalde geuren die de productiviteit stimuleren."
 
Laat u horen!
Zandee: "Een van de grootste problemen in de werknemerstevredenheid is bewustzijn. Van verschillende services en initiatieven om het medewerkerswelzijn te vergroten is de bekendheid erg laag; men weet gewoon niet dat het bestaat. Goede initiatieven hebben geen nut als niemand ze kent. Ook hier kan technologie bij helpen door de communicatie op gang te brengen en te houden."
Werknemers zijn het belangrijkste bedrijfskapitaal en hun welzijn moet topprioriteit zijn. De inzet van technologie helpt hierbij en biedt nieuwe mogelijkheden. Zandee: "Altijd luisteren en altijd aanpassen aan de wensen is nu mogelijk."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chatbots meest belovende technologie op gebied van klantcontact
 Zeven trends voor 2019 die de transformatie van zakelijke IT-omgevingen stimuleren
 ‘Sociale disruptie heeft grotere impact dan technologische’
 Verandermanager is de sleutel tot succesvolle digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
Zwitserse superaccu op komst? (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
Drie handige kantoorapps in 2019
Papieren data nog steeds onveilig
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Tinder populairste dating app in Nederland
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
meer top 10