zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technologie is de sleutel tot plezier én productiviteit op de werkvloer

Inzet van technologie helpt bij welzijn medewerkers

22 januari 2019 - Wereldwijd investeren bedrijven miljarden in het welzijn op de werkvloer. De cijfers spreken dan ook voor zich: organisaties met speciale programma’s voor hun medewerkers hebben minder verzuim en zijn 66 procent productiever.

Hierbij is succes echter niet gegarandeerd, stelt Wim Zandee, director system engineering North & East EMEA bij F5 Networks. "Tevredenheidsprogramma’s moeten niet als quick win worden geïnitieerd, om teleurstelling onder de medewerkers te voorkomen. Gelukkig springt technologie hierop in; het biedt niet alleen een helpende hand, maar totaal nieuwe manieren om de tevredenheid en productiviteit van medewerkers te vergroten."Vijf tips om data te beheersen
Bedrijven beschikken over een berg data die groter is dan ooit en hebben dankzij technologie ook nog eens toegang tot en inzicht in die gegevens. Werkgevers zijn beter dan ooit in staat hun werknemers op maat te bedienen en een prettige werkomgeving te bieden. Zandee geeft vijf principes die hierbij van belang zijn.

Meten is weten
Zandee: "Het aloude adagium geldt hier ook: inzicht in de medewerkerstevredenheid en het gedrag is cruciaal om te kunnen sturen. Hierbij is het zaak niet te opdringerig te zijn, maar wel relevante data te verzamelen. Een analyse van het gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden geeft u inzicht in welke wel en niet gebruikt worden (en op prijs worden gesteld). Op die manier kunt u op maat gemaakte pakketten samenstellen."

Maak het concreet
Zandee: "Veel bedrijven verzamelen al veel meer data dan voorheen mogelijk was. Door medewerkers activity-trackers te laten dragen, wordt duidelijk hoe lang ze zitten, hoe vaak ze lopen, typen en praten. Dit wordt omgezet in een bepaalde score."
Onderzoek uit de zorgsector stelt dat dire van de vijf medewerkers meer over gezondheid nadenkt als ze toegang hebben tot gegevens via digitale tools en technologie. De bedrijven-reviewer Glassdoor schat dat er dit jaar dertien miljoen activity trackers op de werkvloer worden ingezet. Zandee: "Het geeft aan hoe praktische tools helpen bij het welzijn, met directe gevolgen voor het verzuim, alertheid van collega’s en algehele bedrijfsdynamiek."

Work hard, play hard
In verschillende bedrijfstakken en -processen wordt gamification toegepast. Dit kan ook werken om tevredenheid en welzijn te verbeteren op een speelse manier. Zandee: "Het kan gaan van fitness-uitdagingen tussen afdelingen, met awards voor de winnaars. Door een spelelement toe te voegen, houdt u mensen scherp en enthousiast. Uit onderzoek blijkt dat dit gunstig werkt voor de productiviteit."

Happiness by design
Zandee: "Een werksfeer creëren rond productiviteit is lastig. De cubicles onder TL-balken bestaan nog volop, ondanks verschillende onderzoeken die stellen dat we open ruimtes nodig hebben, natuur en tijd weg van het scherm. Hoewel dat niet voor iedereen is weggelegd, biedt technologie ook hier een helpende hand. Verlichting die dankzij kunstmatige intelligentie door de dag heen verandert van kleur en intensiteit zet verschillende sferen neer. Alerts helpen bij het beperken van schermtijd en aromatische systemen zorgen voor bepaalde geuren die de productiviteit stimuleren."
 
Laat u horen!
Zandee: "Een van de grootste problemen in de werknemerstevredenheid is bewustzijn. Van verschillende services en initiatieven om het medewerkerswelzijn te vergroten is de bekendheid erg laag; men weet gewoon niet dat het bestaat. Goede initiatieven hebben geen nut als niemand ze kent. Ook hier kan technologie bij helpen door de communicatie op gang te brengen en te houden."
Werknemers zijn het belangrijkste bedrijfskapitaal en hun welzijn moet topprioriteit zijn. De inzet van technologie helpt hierbij en biedt nieuwe mogelijkheden. Zandee: "Altijd luisteren en altijd aanpassen aan de wensen is nu mogelijk."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chatbots meest belovende technologie op gebied van klantcontact
 Zeven trends voor 2019 die de transformatie van zakelijke IT-omgevingen stimuleren
 ‘Sociale disruptie heeft grotere impact dan technologische’
 Verandermanager is de sleutel tot succesvolle digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10