zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

46 procent van de Nederlanders verwacht verdere salarisstijging in 2020

Merendeel tevreden over meer nettoloon in nieuwe jaar

6 januari 2020 - Dit jaar gaan werkende Nederlanders zo’n vijf tientjes per maand meer overhouden van hun brutoloon. Met name de werkenden met een modaal inkomen krijgen met ingang van 2020 meer netto salaris. Het merendeel van de Nederlanders is tevreden over het salaris. Zo blijkt uit onderzoek van Visma | Raet afgelopen twee weken onder 1000 Nederlanders.

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is nog een grote onbekende. 79 procent van de werkende Nederlanders geeft aan dat ze niet op de hoogte zijn van deze wet of niet weten wat de Wab voor hen gaat betekenen.


 
Mannen verwachten meer loon
Wat verder opvalt, is dat 55 procent van de werkende mannen verwacht dat hun salaris in de loop van dit jaar verder gaat stijgen, versus 37 procent van de vrouwen. Dat terwijl het merendeel van de Nederlanders (54 procent) niet van plan is te vragen om salarisverhoging. 62 procent van de vrouwen geeft aan dat vragen om meer salaris niet aan de orde is versus 46 procent van de mannen. Het extra geld verkregen dankzij de nettoloonstijging zal met name besteed worden aan levensonderhoud, meer vakantie en/of recreatie of de inrichting van het huis volgens het Visma | Raet onderzoek.
 
Wab
Ondanks dat de Wab gevolgen heeft voor ondernemers geeft slechts 22 procent in deze groep aan bekend te zijn met deze nieuwe wet. Met 22 procent zijn parttime werkers in loondienst iets beter op de hoogte van de Wab dan fulltimers (twintig procent).
 
Digitale loonstrook
Vijftien procent van de Nederlanders wacht nog altijd op een digitale loonstrook. Het merendeel van de werknemers (53 procent) is tevreden over de informatie die wordt weergegeven op de salarisstrook. Wel zegt 26 procent van de onderzoeksrespondenten dat weergave van de hoeveelheid informatie overzichtelijker kan.
 
Werken loont
Bij een bruto loon van 3000 euro per maand is het netto loon vanaf 2015 tot nu totaal met meer dan 178 euro toegenomen. Zowel het minimum, modaal als bovenmodale netto inkomen is in de afgelopen vijf jaar gestegen.
De nettoloonstijgingen zijn van toepassing op bruto bedragen die ongewijzigd zijn gebleven en gaan uit van werknemers met een modaal inkomen. De gemiddelde stijging voor werkend Nederland (exclusief gepensioneerden) komt dit jaar neer op 2,2 procent. 
Joke van der Velpen, Productmanager wet- en regelgeving bij Visma | Raet: "Ondanks de protesten in een aantal beroepsgroepen afgelopen jaar is het vertrouwen van de werkende Nederlander in een beter salaris flink toegenomen. Waar kort na Prinsjesdag 2019 nog 32 procent van de Nederlanders rekende op een salarisstijging is dat in een paar maanden tijd gestegen naar 46 procent.
Minder goed nieuws is het feit dat veel werknemers nog geen idee hebben wat de Wab voor hen gaat betekenen. Werkgevers moeten in actie komen om hun medewerkers beter in te lichten over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
 Tevredenheid over salaris gedaald na Prinsjesdag
 Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
 Een derde van de werknemers verwacht meer salaris in 2020
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10