zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf digitale trends die het bedrijfsleven in 2020 gaan veranderen

Genoeg inspiratie voor de toekomst

2 januari 2020 - Het begin van het jaar is het perfecte moment om terug te blikken en alvast vooruit te kijken. Veel technologische trends passeerden het afgelopen jaar de revue. Niet alleen consumenten werden geconfronteerd met allerlei technologische vernieuwingen, ook bedrijven worden geconfronteerd met digitale innovaties. Stuk voor stuk allemaal veelbelovend om ons zakelijke netwerk te veranderen.

Hoewel niet al deze trends tot uiting kwamen in de praktijk, geven ze wel genoeg inspiratie voor de toekomst. Tom Dehouck, Regional President Continental Europe bij Unit4, neemt vijf van deze trends onder de loep.1. De opkomst van chatbots
Chatbots en virtual assistants speelden een grote rol bij bedrijven in 2019. Van recruitment op basis van artificial intelligence (AI) tot customer service chatbots; steeds meer bedrijven gebruiken AI om activiteiten te stroomlijnen en de customer experience te verbeteren.
In 2020 worden chatbots nog meer ingezet binnen organisaties en bedrijven. We zullen zien dat steeds meer ondernemingen de analysemogelijkheden van AI-gedreven digital assistants omarmen. Bijvoorbeeld bij het bepalen van eenvoudigere manieren om te werken en om alledaagse taken te automatiseren door middel van machine learning. De opkomst van nieuwe cloudgebaseerde mogelijkheden zorgen hierbij voor een extra stimulans. Denk daarbij aan low code/no-code chatbots, die ook ingezet kunnen worden zonder programmeerkennis. 

2. Cloudopslag – de verschuiving naar hybride
Cloudmigratie stond in 2019 centraal binnen bedrijven die data en applicaties verplaatsen naar cloud-gebaseerde omgevingen. Velen voorspelden zelfs dat pure-play cloudopslag de toekomst zou zijn. Door regelgeving, zoals de AVG, merken we echter dat onze klanten zich steeds meer zorgen maken over waar hun gegevens zich bevinden. In 2020 verwachten we dan ook dat dit een belangrijke verschuiving in de cloud-adoptiestrategie zal veroorzaken. Organisaties zullen hybride oplossingen gebruiken om gegevens ter plaatse op te slaan en de cloud inzetten om de beveiliging van hun database te waarborgen. ERP-leveranciers die een hybride oplossing bieden zullen dan ook een voorsprong behalen ten aanzien van pure-play cloudleveranciers, die deze aanpak niet kunnen toepassen.

3. Digitale transformatie van ERP-oplossingen
In 2020 zullen kopers van ERP-oplossingen hun eisen voor leveranciers veranderen. Ze zullen zich steeds meer afkeren van leveranciers die enkel pure ERP-functies bieden. In plaats daarvan zoeken ze naar leveranciers die zowel on-premise als cloudlocaties bieden.
Digitale transformatie is tegenwoordig een cruciale zakelijke overweging. Toch zijn veel ERP-oplossingen die momenteel op de markt zijn, beperkt in de mogelijkheden die ze bieden: ze bieden standaard ERP-functionaliteiten en dat is het zo’n beetje. Met de verschuiving in de verwachtingen van klanten moeten ERP-leveranciers zich zorgen gaan maken over de schaalbaarheid van hun oplossing. Ze moeten ervoor zorgen dat hun platforms hybride scenario's en andere vereisten kunnen ondersteunen om verdere digitale transformatiestrategieën mogelijk te maken.

4. Inzichten van medewerkers cruciaal
Of het nu 2019 of 2020 is, medewerkers blijven de grootste troef voor bedrijven, ongeacht de branche waar ze in zitten. Inzichten van medewerkers helpen bedrijven de juiste richting te bepalen. Als gevolg hiervan zullen we in 2020 zien dat bedrijven een meer strategische benadering van hun Human Capital Management (HCM) hanteren op basis van gegevens en analyses, opgedaan door de mensen die het bedrijf maken. Software op het gebied van talent management kan hierbij een handje helpen.

5. Nieuw talent aantrekken
Degenen die in het millenniumjaar 2000 zijn geboren, worden volgend jaar twintig jaar en gaan aan het werk. Hierdoor moeten organisaties gaan nadenken over wat jonge talenten zoeken in een werkgever. Young professionals stellen namelijk andere eisen aan een werkgever dan oudere generaties: zo vinden ze een hoog salaris minder belangrijk, maar hechten ze wel veel waarde aan een goede werk-privébalans en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Bovendien is deze jonge generatie opgegroeid met de nieuwste technologie, dus u kunt niet van hen verwachten dat ze een technologische downgrade willen ondergaan wanneer ze ergens gaan werken. Jong talent zal dan ook minder snel kiezen voor een bedrijf dat gebruik maakt van verouderde technologieën. Dat betekent dat een transformatie van bedrijfssoftware noodzakelijk is: van ongebruiksvriendelijke software moeten we over naar mensgerichte software die personeel ontlast.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Deze vijf trends gaan in 2020 een stempel drukken op de digitale transformatie
 Amsterdam in top vijftien wereldwijde koplopers in digitalisering
 Vijf apps die die productiviteit stimuleren
 Digitale transformatie: innovatie heeft sterk leiderschap nodig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10