zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips voor het creëren van de ideale werkplek

Elke organisatie vraagt om een andere, passende werkplek

29 november 2019 - Een prettige werkplek draagt bij aan werkplezier, productiviteit en betrokkenheid. Hoewel dat voor veel werkgevers geen nieuws is, blijft het ontwerpen van een goede werkomgeving een uitdaging. De perfecte werkplek ziet er namelijk voor elke werknemer anders uit, zo blijkt uit de Leesman Index 2019.

Oftewel zoveel mensen, zoveel wensen. "Een hapklaar recept voor een geschikte werkomgeving is er dan ook niet," aldus Marthijn Huisman, senior consultant bij HEYDAY. Wel heeft hij vier tips voor het creëren van de ideale werkplek.1. Breng de wensen van medewerkers in kaart
De eerste stap bij het ontwerpen van een productieve werkplek is het in kaart brengen van de wensen van je personeel. De complexiteit van de functie van medewerkers speelt een cruciale rol bij het begrijpen van de werknemersbehoefte. Medewerkers met minder verantwoordelijkheden hebben vooral behoefte aan een individuele werkplek, terwijl hun collega’s met een complexer takenpakket graag beschikken over verschillende ruimtes. Door hun bredere takenpakket hebben ze namelijk meer eisen: ze willen ergens rustig kunnen lezen, maar hebben ook behoefte aan een plek om te bellen of te vergaderen. De inrichting van de ideale werkplek is dus afhankelijk van de samenstelling van je personeelsbestand. Weet dus wat voor vlees u in de kuip hebt voordat u aan een kantoortransformatie begint.

2. Zorg voor balans tussen verschillende ruimtes
Welke werkplek prettig is, verschilt per situatie. Iemand die veel moet samenwerken hecht bijvoorbeeld meer waarde aan voldoende vergaderruimtes, terwijl iemand die vooral complexe data moet verwerken zich misschien liever afzondert in een stilteruimte. In vrijwel elk bedrijf is er dan ook behoefte aan een combinatie van zowel individuele ruimtes als plekken waarin samenwerking gestimuleerd wordt. Medewerkers hechten vooral waarde aan een individuele werkplek om geconcentreerd te werken (92 procent), een vergaderruimte (74,4 procent) en een plek om te bellen (70,6 procent). Zorg daarom voor een goed evenwicht tussen individuele werkplekken en vergaderruimtes.

3. Stimuleer gebruik van alle faciliteiten
Wanneer u alle eisen op een rijtje zet en zorgt voor voldoende afwisseling, zou het ontwerpen van een kantoor een invuloefening moeten zijn. Toch blijkt de realiteit vaak weerbarstiger dan het oorspronkelijke ontwerp. Medewerkers zijn namelijk niet meteen getriggerd om van alle beschikbare voorzieningen gebruik te maken. Hoewel medewerkers op papier behoefte hebben aan verschillende werkruimtes, zijn ze in de praktijk vaak vastgeketend aan hun bureaus. Zelfs na een kantoortransformatie geeft slechts zeven procent aan er een gewoonte van te maken regelmatig van werkplek te wisselen, in plaats van steevast aan hetzelfde bureau te werken. Stimuleer mensen dus gebruik te maken van de verschillende faciliteiten. Moedig ze bijvoorbeeld aan om op tijd vergaderruimtes te boeken en stimuleer om te bellen in de daarvoor bestemde ruimtes. Het aanbieden van verschillende voorzieningen is een eerste stap, uw medewerkers een duwtje in de goede richting geven een tweede.

4. Houd rekening met weerstand
Helaas kun u zelden iedereen tevreden houden. Dat geldt ook bij het ontwerpen van werkplekken. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die langer dan twaalf jaar bij een bedrijf in dienst zijn meer moeite hebben met een verandering van hun werkplek. Ook voor 55+’ers geldt dat een nieuw kantoor soms even wennen is. Realiseer u dan ook dat niet iedereen meteen zal staan te springen wanneer u een office make-over aankondigt. Blijf gedurende de transformatie in ieder geval altijd met werknemers in gesprek en kijk wat u kunt doen om ook aan hun wensen tegemoet te komen.

DE ideale werkplek bestaat niet
Marthijn Huisman licht verder toe: "Een goede werkomgeving is cruciaal om bedrijfsdoelstellingen te behalen. Bij HEYDAY realiseren we ons dat er niet één ideale werkomgeving bestaat. Elke branche, organisatie en ieder soort werk vraagt om een andere, passende werkplek. Daarom bieden we facilitair maatwerk, zodat de werkplek een-op-een aansluit bij de organisatie én haar medewerkers. Wat voor de een werkt, werkt tenslotte niet per se voor de ander."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Juristen voorzien stijging hoeveelheid geschillen
 Nederlanders zijn gerustgesteld dat zij komend jaar de energierekening kunnen betalen
 De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf ontwikkelingen die essentieel zijn voor technologische evolutie op de werkplek
 De werkplek moet energie genereren
 Tips om uw kantoortuin optimaal te benutten
 Samenwerken in het kantoor van de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Helft werknemers kiest baan op basis van werktijden, arbeidsduur en flexibele tijdsregeling
HEMA, Bol.com en G-Star zijn dé internationale Digital Leaders
Nederlanders koplopers in thuiswerken
Aantal burn-outs stijgt opnieuw
Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken
meer top 10