zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tips om uw kantoortuin optimaal te benutten

Het nieuwe werken, werken in een kantoortuin

12 februari 2019 - Het kan u niet ontgaan zijn dat de standaard werkplek de afgelopen jaren drastisch veranderd is. We werken tegenwoordig niet meer in die grijze, grauwe hokjes.

Het kantoor van nu is een kantoor met dynamiek, met open vloeren, stilteruimtes, zithoekjes voor informele gesprekken en bevat steeds vaker een speels element. Hoe wordt hiermee omgegaan en hoe kunnen managers ervoor zorgen dat zowel medewerkers als zijzelf deze nieuwe kantoren optimaal benut?Over nieuwe kantoorruimtes
Onze kijk op kantoren is door onder andere de wetenschap sterk veranderd de afgelopen jaren. Vroeger zagen we het ideale kantoor als een sobere plek waar focus centraal stond en afleidende prikkels zoveel mogelijk op afstand gehouden werden. Begrijpelijk, want eigenaren en managers streven graag een zo hoog mogelijke efficiëntie en productiviteit na.
Vandaag de dag is het anders. Waarom eigenlijk? Een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en common sense. Het kantoor is namelijk een plek waar een groot gedeelte van de dag doorgebracht wordt en wie vind het nu fijn om in een saaie prikkelloze omgeving te zijn? Als medewerkers met plezier naar werk gaan en er gelukkig zijn, kan dat leiden tot wel twaalf procent hogere productiviteit.

Verschillende werkplekken binnen een kantoor
Er is bovendien een andere manier van denken ontstaan. We werken niet meer op één plaats, maar op de werkplek die het beste past bij de werkzaamheden van die dag. Tijdens de initiële fase van een project is een kantoortuin misschien wel de beste plek. Een bruisende omgeving met veel prikkels. Hier wordt het creatieve brein aangesproken en zullen eerder innovatieve oplossingen en ideeën tot stand komen. De kantoortuin is overigens veel negatief in het nieuws geweest de afgelopen periode. Conclusie: hoewel goed voor de creativiteit en lichamelijke beweging, kunnen de meeste mensen  hier simpelweg niet gefocust werken.
Is het van belang gefocust te werken? Dan is het beter om een andere werkplek op te zoeken. Denk hierbij aan een stilteruimte, privé kantoor of kleine kantoorruimte. Een plek met minder afleiding en prikkels.

Managers en deze nieuwe kantoren
Van managers wordt door deze nieuwe kantoren tegenwoordig ook iets anders gevraagd. Want waar moeten managers werken en kunnen zij wel goed contact houden met hun medewerkers. Als manager is het ten eerste belangrijk om op verschillende plekken te werken en niet alleen in een eigen privé kantoor. Zo is het mogelijk te ervaren onder welke omstandigheden er gewerkt wordt en wat er eventueel dient te verbeteren.
Geluidsoverlast is bijvoorbeeld een veel gehoord probleem. Het is dus van belang geluidsoverlast te minimaliseren en toch de voordelen van een open kantoor te benutten. Zo kiezen veel bedrijven voor een tussenvariant van de kantoortuin. Wel een open kantoor, maar minder medewerkers per ruimte en glazen tussenwanden voor het open gevoel. Het plaatsen van plafondplaten, geluidswanden en planten kan geluidsoverlast ook al sterk terugdringen. Als er regelmatig gebeld wordt is het misschien wel fijn om een belhokje neer te zetten. Het belangrijkste is dus te weten wat er nodig is om teams optimaal te laten functioneren. Daarvoor dienen managers zich regelmatig op de werkvloer te begeven.

De toekomst
In de toekomst lijkt er niet snel iets te zullen veranderen aan de trend van de kantoortuin. Hoewel een deel van de werknemers hier misschien op hopen zijn zij niet degene die beslissen en een kantoortuin biedt nu eenmaal ook veel voordelen. Zo zijn er vaak minder werkplekken nodig, is het makkelijker communiceren en het is makkelijker schuiven met bureau’s. De vraag naar open kantoortuinen blijft dan ook nog steeds toenemen, concludeert Flexas.nl kijkend naar de cijfers van de afgelopen jaren.  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
 Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
 Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede facilitaire dienstverlening draagt bij aan werkgeluk
 Amsterdam Europees koploper flexibele kantoorruimte
 Impact geluid in kantoortuin onderschat
 Samenwerken in het kantoor van de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie
Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie
Inflatie en de werkplek: vier op de vijf Nederlanders gaan werklocaties niet wijzigingen
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien
Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling
Trends voor de datacenterbranche
meer top 10