zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Coaching populairder dan ooit

Bijna kwart Nederlanders gaat of ging naar een coach

15 oktober 2019 - Bij één op de vijf Nederlanders speelt een vraag of probleem waar ze professionele hulp bij zouden willen krijgen, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Coaching is hier een mogelijke oplossing voor.

Maar hoe effectief is dat eigenlijk en met welke kwesties stappen Nederlanders naar een coach? Om daar inzicht in te krijgen deed Psychologie Magazine het eerste representatieve onderzoek naar de stand van coaching in Nederland.


Bijna een kwart van de Nederlanders bezoekt op dit moment een coach of heeft deze ooit bezocht. Coaching is dus big business en relevanter dan ooit. Aanbod aan coaches is er dan ook genoeg: het aantal coaches in Nederland steeg in de afgelopen vijf jaar met 66 procent. Uit het onderzoek blijkt dat mensen tijdens een coachtraject vooral praten over werkgerelateerde onderwerpen. De meeste coachvragen gaan over de thema’s stress en burn-out (30 procent), passend werk vinden (30 procent) en werk-privé balans (24 procent).
 
Midlife crisis?
De gemiddelde leeftijd waarop mensen voor het eerst een coach bezoeken is 38 jaar. Het naderen van de veertig lijkt bij mensen te zorgen voor bezinning en reflectie op waar ze nu in hun leven en carrière staan. Nederlanders zijn positief over de effecten van coaching. Van de mensen die coaching ingezet hebben, vond 80 procent het coachtraject de investering helemaal waard. Zo’n driekwart van de Nederlanders vindt dat de coach hen (heel erg) goed geholpen heeft bij het bereiken van hun doelen en ruim de helft vindt dat hij of zij dit veel eerder had moeten doen.
 
Coaching niet langer taboe
Lag er vroeger een taboe op coaching, nu is dat anders: slechts 7 procent van de Nederlanders die naar een coach gaat, geeft aan zich hiervoor te schamen. Door te beginnen met coaching hebben mensen juist het gevoel dat ze het heft in eigen handen genomen hebben (72 procent) en ze zijn daar trots op. Dit wordt ook bevestigd door coach Willemijn Buijn: "Coaching wordt in Nederland steeds normaler. Hoewel mensen het soms moeilijk vinden om te vertellen dat ze naar een coach gaan, blijken mijn klanten juist alleen maar positieve reacties te krijgen als ze vertellen over hun coachtraject. Werken aan uzelf via een coach wordt gezien als een investering in uzelf en zelfs stoer gevonden."
 
Lastig om een goede coach te vinden
Een goede coach vinden kan echter een uitdaging zijn, blijkt uit het onderzoek. Van de Nederlanders die op dit moment coaching overwegen, weet één op de vijf niet hoe ze een goede coach kunnen vinden en nog eens één op de vijf ziet door de sterke toename van coaches door de bomen het bos niet meer. Toch is het vinden van een juiste coach belangrijk, geeft Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie magazine, aan. "Want ons onderzoek wijst uit dat 86 procent van de mensen een ‘klik’ met de coach het belangrijkste selectiecriterium vindt. Bijna de helft van de Nederlanders krijgt hun coach echter toebedeeld via de werkgever. Zo wordt er dus niet gekeken naar de juiste match, maar naar wie er beschikbaar is."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst
 Winnaars bekend van 2019 EMEA Convergence Client Awards
 Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkers spenderen budget liever aan sport dan aan coaching
 Een leven lang ontwikkelen
 Medewerkers waarderen coachend leiderschap
 Minder ziekteverzuim door aandacht voor persoonlijke groei
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Geld opzijzetten voor later
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
Zo voorkomt u keuzestress
Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen
Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
Vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in
Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
meer top 10