zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal Indiase kennismigranten verdubbeld

Indiase kennisimmigrant werkt voornamelijk in de IT

30 juli 2019 - In de periode 2012-2017 is de instroom van immigranten uit India meer dan verdubbeld tot ruim 8 600 per jaar. Indiase immigranten zijn voornamelijk kennismigranten van wie drie kwart werkzaam is in de IT- en informatiedienstverlening.

De toename van het aantal Indiase migranten betreft grotendeels kennis- en gezinsmigranten. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar Indiase migranten.


Van buiten de Europese Unie vormden Indiase immigranten in 2017, na de Syrische immigranten, de grootste groep die zich in Nederland inschreef. De instroom Indiase immigranten is in de periode 2012-2017 jaarlijks toegenomen. In 2012 kwamen 3 955 migranten uit India naar Nederland, in 2017 waren dat er 8 630.
 
Indiase immigranten zijn voornamelijk kennis- of gezinsmigrant
De stijging van Indiase immigranten in de periode 2012–2017 is met name toe te schrijven aan de toename van Indiase kennis- en gezinsmigranten. Het grootste gedeelte van de immigranten die in de periode 2012-2017 naar Nederland kwam, is kennismigrant (44 procent) of gezinsmigrant (37 procent).
Alhoewel het aandeel studiemigranten uit India een stuk lager is (veertien procent), komen er wel steeds meer naar Nederland. In 2012 kwamen er 425 studiemigranten naar Nederland, in 2017 waren dat er 1.400.
 
Kennismigranten werkzaam in IT- en informatie dienstverlening
Drie op de vier Indiase kennismigranten zijn werkzaam in de IT- en informatiedienstverlening. In deze sector houden Indiase immigranten zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software, maar ook met advisering op het gebied van informatietechnologie.

Kennismigrant heeft hoger persoonlijk inkomen
Indiase kennismigranten hebben een hoger persoonlijk inkomen dan de doorsnee werknemer of zelfstandige in Nederland. Het doorsnee (mediaan) persoonlijk inkomen 2013-2017 bedroeg voor het totaal werknemers en zelfstandigen in Nederland 34.000 euro. Indiase kennismigranten verdienden in doorsnee 40.300 euro.
Het doorsnee persoonlijk inkomen van de Indiase kennismigrant is in de periode 2012-2017 minder gestegen dan het doorsnee persoonlijk inkomen van het totaal aantal werkenden in Nederland. Ten opzichte van 2013 lag het doorsnee persoonlijk inkomen van werknemers of zelfstandigen in Nederland 5,4 procent hoger in 2017. Het mediaan persoonlijk inkomen van de ingestroomde Indiase kennismigrant in 2013 bedroeg 39.600 euro, in 2017 was dat 3,9 procent hoger.
Indiase immigranten wonen geconcentreerd in een beperkt aantal gemeenten. De kennis- en gezinsmigranten die in 2017 naar Nederland kwamen, wonen met name in Amsterdam, Den Haag, Amstelveen en Eindhoven.
De meerderheid van de immigranten die in Delft gaan wonen, zijn studiemigranten. Indiase studiemigranten volgen voornamelijk universitaire studies in de richting van techniek, industrie en bouwkunde. Naast Delft, gaan studiemigranten ook in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam wonen.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontwikkeling ICT-kennis staat stil bij de helft van de zorgmedewerkers
 Helft Nederlandse IT-beslissers kan blockchain-technologie niet uitleggen
 'Flexibele workforce heeft onvoldoende kennis en vaardigheden in huis'
 Meer vrouwen nodig voor de digitale vooruitgang van Nederland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10