zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer vrouwen nodig voor de digitale vooruitgang van Nederland

Te weinig meisjes kiezen voor een technisch profiel

23 april 2019 - Op donderdag 11 april vond Girlsday 2019 plaats, het landelijke initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT.  

Dell Technologies, Dutch Data Center Association (DDA) en Interxion organiseerden een spin-off in Science Park Amsterdam waarbij 63 meisjes leerden over het ontstaan en de ontwikkeling van het internet. Het initiatief onderstreept het belang van meer vrouwen in tech, om zo de Nederlandse digitale economie verder te laten groeien.



Ontwikkeling digitale economie
Het is pas 30 jaar geleden dat het internet het levenslicht zag. Sindsdien zijn enorme stappen gezet, maar het plafond van mogelijkheden is nog lang niet bereikt. Om de ontwikkeling van de digitale economie voort te zetten zijn meer gekwalificeerde krachten cruciaal.
Helaas zorgt de enorme groei van de digitale economie ook voor een groeiend tekort aan geschoolde mensen, zo ook in de internetsector. Uit recent onderzoek is gebleken dat datacenters alleen al een groei van 59 procent verwachten in de komende 5 jaar. Om aan die vraag te voldoen zijn vrouwen nodig. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen anno 2019 maar 7.1 procent van alle banen in datacenters bezetten. Bij technische banen in het algemeen ligt dit percentage zelfs op 0.6 procent.

Interactief programma
Tijdens het Girlsday event in het Science Park deden de meisjes van het Cartesius Lyceum mee aan verschillende activiteiten op locatie bij Nikhef, SURFsara, Interxion en de Universiteit van Amsterdam. Hier leerden zij op leuke wijze over de digitale wereld van vroeger en nu. Zo kregen de meisjes een Virtual Reality bril op, maakten ze hun eigen robotje en kregen ze een rondleiding door een datacenter. Alle opgedane kennis werd getest in een pubquiz die, tot groot enthousiasme van de meiden, werd gepresenteerd door NPO Zapplive presentatrice Saskia Weerstand.
Maarten Poorter, Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oost opende Girlsday in het Science Park Amsterdam. "We zijn ontzettend blij met dit soort initiatieven. Te weinig meisjes kiezen voor een technisch profiel terwijl vrouwen juist zo hard nodig zijn voor technologische innovatie. Er liggen in dit gebied ook heel veel kansen voor banen dus ook in het kader van kansengelijkheid voor kinderen is het belangrijk dat meer meisjes kiezen voor techniek."
Ook Linda Derksen, Project Manager bij VHTO, onderstreept het belang van Girlsday: "De meiden die aanwezig waren op de Girlsday zijn waarschijnlijk nog niet serieus bezig met een studierichting. Toch is het belangrijk dat ze zich oriënteren op verschillende vakgebieden zodat ze met dit inzicht een betere keuze kunnen maken. Door interesse op te wekken op het gebied van techniek en ICT enthousiasmeren we hopelijk een paar meisjes om te kiezen voor een technisch profiel. Dit vergroot hun kansen voor bèta studies en opleidingen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebrek personeel in zorg en techniek stuwt salarissen omhoog
 Verviervoudiging blockchainvacatures
 Jongeren schrijven zich massaal in voor Techniek Experience Day
 Capaciteit is grootste bottleneck bij transitie in de bouw en techniek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10