zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fabels over de waarde van 5G voor consumenten ontkracht

Smartphonegebruikers zeggen bereid te zijn twintig procent meer te betalen voor 5G-diensten

9 mei 2019 - Ericsson ConsumerLab presenteert het trendrapport ‘5G Consumer Potential’. Gesteund door één van de grootste consumentenonderzoeken ooit, bekijkt het rapport het potentieel van 5G voor de consument en ontkracht het tegelijkertijd een aantal veel voorkomende fabels.

 • 5G biedt consumenten op de korte termijn geen voordelen.
 • Er zijn geen echte use-cases voor 5G, net zoals dat er geen prijsvoordeel is op 5G.
 • Smartphones worden de ‘silver bullet’ voor 5G: de magische, enige oplossing voor het leveren van vijfde generatie diensten.
 • Huidige gebruikspatronen zijn ideaal om de toekomstige 5G-vraag te voorspellen.
 • Het onderzoek brengt enige realiteitszin aan in het lopende debat in de ICT-industrie over de vraag of een premium consumentenaanbod mogelijk is op basis van de extra kansen die 5G biedt.

   
  Belangrijkste bevindingen
  De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn onder meer dat consumenten verwachten dat 5G er op korte termijn voor zal zorgen dat trage verbindingen in (grote) steden, dankzij een overvloed aan data die verwerkt moet worden, straks verleden tijd is. Zes op de tien smartphonegebruikers in dichtbevolkte gebieden zegt dat ze problemen ondervinden met het netwerk. De respondenten verwachten ook meer keuze in breedband na de lancering van 5G.
  Het rapport ontkracht de in de ICT-industrie heersende fabel dat consumenten niet bereid zijn om meer te betalen voor 5G. Respondenten geven juist aan dat ze bereid zijn desnoods twintig procent meer te betalen voor 5G-diensten. De helft van de ‘early adopters’ is zelfs bereid om 32 procent meer te betalen. Vier van de tien van deze early adopters verwacht echter naast een constant hoge internetsnelheid ook nieuwe gebruiksmogelijkheden en betalingsmodellen, evenals een veilig 5G-netwerk.
   
  4G is niet indicatief voor 5G
  Een andere belangrijke bevinding is dat de huidige 4G-gebruikspatronen niet indicatief zijn voor toekomstig gebruik. Zo zal de consumptie van video flink stijgen dankzij de komst van 5G. Consumenten verwachten niet alleen video’s te streamen in hogere resoluties, maar ook gebruik te maken van zaken zoals Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Dit zorgt ervoor dat gebruikers straks wekelijks drie uur meer video-content bekijken op mobiele apparaten, waarvan een uur met een AR-bril of VR-headset. Uit het onderzoek blijkt ook dat het dataverbruik van één op de vijf smartphonegebruikers in 2025 meer dan 200 GB per maand zou kunnen zijn op een 5G-apparaat. 
   
  Consumer roadmap
  Aan de hand van dit onderzoek heeft Ericsson ConsumerLab een consumer roadmap opgesteld van use cases met 31 verschillende applicaties en services. De roadmap is verdeeld in zes use case-categorieën, te weten: entertainment en media, verbeterde mobiele breedband, gaming en AR/VR-applicaties, smart home en fixed wireless toegang, automotive en transport, en shopping en immersive communicatie.
  Jasmeet Singh Sethi, hoofd van ConsumerLab, Ericsson Research, zegt: "Door ons onderzoek hebben we vier fabels over de opvattingen van consumenten over 5G ontkracht. Daarbij hebben we antwoord gegeven op de vraag of 5G-functies nieuwe soorten apparaten zullen vereisen, of dat smartphones de ‘silver bullet’ zijn voor 5G. Consumenten geven duidelijk aan dat ze denken dat smartphones waarschijnlijk niet de enige oplossing voor 5G zullen zijn."
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
   Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
   Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Uitrol 5G onzeker door gaten in glasvezelinfrastructuur
   Vijf technologische ontwikkelingen en hun impact op het merk
   5G op stoom en cellulaire IoT-implementaties opgevoerd
   5G-wensenlijst consument schetst actieplan voor operators
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
  reacties
  Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
  ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
  Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
  Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
  Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
  Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
  Mind your data (1) 
  top10