zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

5G op stoom en cellulaire IoT-implementaties opgevoerd

14 juni 2018 - De uitrol van commerciële 5G-netwerken en het aantal implementaties van cellulaire IoT-toepassingen dat veel groter is dan eerder voorspeld, zijn focuspunten in de nieuwste editie van het Ericsson Mobility Report.

De voorspelling van het aantal cellulaire IoT-verbindingen is sinds november 2017 bijna verdubbeld. Naar verwachting zullen er in 2023 al zo'n 3,5 miljard van dergelijke verbindingen bestaan. Dat komt voor een groot deel door grootschalige implementaties in China. Nieuwe massale cellulaire IoT-technologieën, zoals NB-IoT en Cat-M1 stimuleren deze groei, waardoor serviceproviders de gelegenheid krijgen om de efficiëntie te verbeteren en de waarde voor de klant te vergroten.


Op basis van deze technologie hebben mobiele providers wereldwijd meer dan 60 cellulaire IoT-netwerken ingericht via hetzelfde onderliggende LTE-netwerk, om een breed scala aan gebruiksmogelijkheden te ondersteunen. In Noord-Amerika zijn deze gebruiksmogelijkheden vooral gericht op logistiek en wagenparkbeheer, terwijl ze in China vooral gericht zijn op smart cities en slimme landbouw.
 
Eerste commerciële 5G-uitrol dit jaar
Noord-Amerika zal naar verwachting een voortrekkersrol spelen in de uitrol van 5G, waarbij alle grote Amerikaanse providers zich richten op het uitrollen van 5G tussen eind 2018 en medio 2019. Tegen het einde van 2023 is volgens voorspellingen bijna 50 procent van alle mobiele abonnementen in Noord-Amerika 5G, gevolgd door Noordoost-Azië met 34 procent en West-Europa met 21 procent.
Vanaf 2020 worden wereldwijd belangrijke 5G-implementaties verwacht. Ericsson voorspelt meer dan een miljard 5G-abonnementen voor verbeterde mobiele breedband tegen het einde van 2023, ongeveer twaalf procent van alle mobiele abonnementen.
Naar verwachting zal het mobiele dataverkeer acht keer zo groot worden in de prognoseperiode en uitkomen op bijna 107 exabytes (EB) per maand. Dit staat gelijk aan iedere mobiele abonnee wereldwijd die tien uur lang full HD-video streamt. Tegen 2023 loopt naar verwachting meer dan twintig procent van het mobiele dataverkeer wereldwijd via 5G-netwerken. Dat is anderhalf keer meer dan het huidige 4G/3G/2G-verkeer in zijn totaliteit.
Net als bij eerdere mobiele toegangstechnologie zal 5G waarschijnlijk het eerst worden gebruikt in dichtbevolkte stedelijke gebieden met uitgebreide mobiele breedbandnetwerken en fixed wireless access. Andere gebruikers zijn industrieën zoals de automobielsector, industriële productie, nutsbedrijven en de gezondheidszorg.

Commerciële toepassingen 5G 
Everth Flores, Country Manager Nederland bij Ericsson: "2018 is het jaar waarin 5G-netwerken commercieel gaan, maar ook het jaar van grootschalige implementaties van cellulaire IoT. Deze technologieën staan voor nieuwe mogelijkheden die impact zullen hebben op het dagelijks leven en complete sectoren zullen transformeren. Deze verandering zal alleen tot stand komen door de gezamenlijke inspanningen van spelers uit de sector en de toezichthouders die zich richten op spectrum, standaarden en technologie."
De eerste generatie 5G-only-apparaten wordt vanaf de tweede helft van 2018 verwacht. De eerste commerciële smartphones die 5G op de middenband frequenties ondersteunen, worden begin volgend jaar verwacht, terwijl die voor frequenties in het hoge spectrum ergens tussen begin en half mei 2019 worden verwacht.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 5G-wensenlijst consument schetst actieplan voor operators
 Tien consumententrends voor 2018 - technologie wordt menselijk
 Meer dan één miljoen nieuwe mobiele internet-gebruikers per dag
 Nederland dreigt mobiele koppositie te verliezen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10