zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf procent werknemers Zuid-Limburg komt uit buurlanden

Veel inkomende pendelaars hebben Nederlandse nationaliteit

26 maart 2019 - Zuid-Limburg is de Nederlandse regio met het hoogste percentage werknemers die wonen in Duitsland of België. In 2016 was dat meer dan vijf procent. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is het aandeel werknemers van over de grens relatief hoog: vier procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.


Het aantal werknemers dat in 2016 uit België en Duitsland naar Nederland kwam om te werken, was aanzienlijk groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Duitsland staken 36.800 werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België 38.400. Vanuit Nederland werkten bijna 10.000 werknemers in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen en 11.000 in Vlaanderen. In Wallonië werkt nagenoeg niemand uit Nederland.

Noord-Limburg heeft grootste aandeel werknemers uit Duitsland
In Noord-Limburg was ruim drie procent van de werknemers uit Duitsland afkomstig. In Twente, Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Midden- en Zuid-Limburg lagen de percentages in 2016 tussen een en twee. In de regio’s aan de andere kant van de grens zijn deze aandelen lager.
Grenspendelaars in Duitse grensregio’s, 2016 0,1–0,5 procent (werknemers) Delfzijl e.o. Oost- Groningen Zuidoost- Drenthe Noord-Overijssel Twente Achterhoek Arnhem/ Nijmegen Noord- Limburg Midden Limburg Zuid- Limburg 0,5–1,0 procent (werknemers) 1,0–3,0 procent (werknemers) ≥ 3,0 procent (werknemers) gegevens niet beschikbaar Aurich Leer Emsland Grafschaft Bentheim Steinfurt Borken Wesel Viersen Heinsberg Düren Städteregion Aachen Mönchengladbach Krefeld Emden Kleve  

Veel inkomende pendelaars met Nederlandse nationaliteit
Door het combineren van Nederlandse en Duitse data is het mogelijk te bepalen welke nationaliteit de grenspendelaars hebben. Aan de oostgrens heeft in Zuidoost-Drenthe, Twente en de Achterhoek een meerderheid van de inkomende pendelaars de Nederlandse nationaliteit. In Noord-Limburg, Zuid-Limburg en Arnhem/Nijmegen hebben de meeste inkomende werknemers de Duitse nationaliteit.Dit zijn de ‘klassieke grenspendelaars’.
In een paar regio’s heeft een deel van de inkomende pendelaars een andere nationaliteit dan die van het woon- of werkland. In Noord-Limburg heeft een aanzienlijk deel van de inkomende pendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit. Ook in de Achterhoek is dit het geval.
 
Zeeuws-Vlaanderen heeft hoogste aandeel werknemers uit België
In 2016 woonde vier procent van de werknemers in Zeeuws-Vlaanderen in België. Andere regio’s met relatief hoge aandelen werknemers uit België zijn Zuid-Limburg (3,5 procent), Midden-Limburg en de Brabantse grensregio’s (een tot twee procent).

Pendelaars uit België zijn vaak Nederlander
In de regio’s West-, Midden- en Zuidoost-Noord-Brabant heeft de meerderheid van de inkomende pendelaars uit België de Nederlandse nationaliteit. Dit geldt ook voor Zuid- en Midden-Limburg. Het gaat om Nederlandse werknemers die in België wonen. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen heeft de grootste groep inkomende pendelaars de Belgische nationaliteit.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 London, Berlijn of Parijs – In welke Europese stad vindt u de meeste vacatures?
 Helft organisaties neemt liever Nederlander aan dan een expat
 Nederlander gaat het liefst in de VS werken
 Werken in het buitenland populair
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10