zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma

Jongste generaties vrouwen vaker hoogopgeleid dan mannen

12 maart 2019 - In Nederland heeft bijna 31 procent van de mannen en vrouwen een hbo- of universitair diploma. Dit aandeel is de afgelopen jaren toegenomen. In 2008 was dit ruim 25 procent.

Het aandeel vijftien- tot 75-jarige vrouwen met een hbo- of wo-diploma was in 2018 vrijwel even groot als onder mannen in deze leeftijd. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het CBS.



Jongste generaties vrouwen vaker hoogopgeleid dan mannen
Onder de jongere generaties is het aandeel hbo- en wo-gediplomeerden onder vrouwen groter dan onder mannen. Zo heeft bijna 52 procent van de 25- tot 35-jarige vrouwen een hbo- of wo-diploma, onder mannen is dit ongeveer tien procentpunten lager. Voor de oudere generaties geldt het omgekeerde. Van de 65- tot 75-jarige mannen heeft 26 procent een hbo- of wo-diploma, onder vrouwen in deze leeftijd is dat bijna zestien procent. Voor de jongste generatie geldt dat veel van hen nog een opleiding volgen en waarschijnlijk nog een diploma zullen behalen.
Het is tegenwoordig veel gebruikelijker dan vroeger om door te leren en voor een opleiding in het hoger onderwijs te kiezen. Dat blijkt ook uit het toegenomen aantal studenten dat een hbo- of universitaire opleiding volgt. In 2017/’18 ging het om 374.000 vrouwelijke en 357.000 mannelijke studenten. Tien jaar eerder waren dat er respectievelijk 296.000 duizend en 277.000. Voor het hbo geldt dat al sinds de tweede helft van de jaren 90 meer vrouwen dan mannen staan ingeschreven. In het wetenschappelijk onderwijs vond deze omslag bijna tien jaar later plaats en stonden er in 2006/’07 meer vrouwen dan mannen als student ingeschreven.

Voorkeur van vrouwen voor gezondheidszorg
De meest voorkomende richting onder vijftien- tot 75-jarige vrouwen met een hbo- of wo-diploma is gezondheidszorg en welzijn (ruim 24 procent, 2018). Deze voorkeur is de afgelopen tien jaren weinig veranderd. Het aandeel vrouwen met een opleiding in de richting onderwijs is licht afgenomen. Bij mannen zijn de opleidingen in de richting recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening het meest voorkomend, ruim 30 procent in 2018. Dit aandeel is de afgelopen jaren licht toegenomen. Daarnaast had bijna twintig procent van de mannen een opleiding in de techniek afgerond. 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager neemt initiatief voor opleiden technicus
 Hoogopgeleide medewerkers willen blijven leren
 Vrouwen blijven vaker werken na geboorte eerste kind
 Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
 
 
reacties
 
Jan vd Zanden  |   | 
18-03-2019
 | 
10:52 uur
Waarom horen we nu geen schreeuw om actie om de achterstand van jongens in te lopen? Dit is toch buitengewoon zorgelijk!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10