zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer data, minder skills

Hoe zetten we het jaar voort in de IT-branche?

21 februari 2019 - De wereld van datacenters, colocatie, cloud en connectiviteit verandert elke dag. Wat kunnen IT-professionals aan ontwikkelingen verwachten de komende tijd? Petran van Hugten, Vice President Data Center Operations EMEA bij Digital Realty, doet vier voorspellingen.

1. Hybride cloud wordt volwassen


Er zijn twee soorten cloudgebruikers: het deel dat zijn bedrijf in de cloud is gestart en degenen die de afgelopen jaren een deel van hun lokale activiteiten buiten de eigen bedrijfsmuren in een gedeelde publieke cloudomgeving hebben ondergebracht.
Ongeacht waar bedrijven zijn gestart, het besef dat niet alles in de publieke cloud thuishoort dringt steeds meer door. Voor optimale prestaties, veiligheid en efficiëntie is een goede balans nodig tussen werklast in de publieke cloud en in een cloudomgeving die op eigen hardware draait en wordt beheerd – de private cloud. Hiervoor is de hybride cloud een goede oplossing: het combineren van publieke en private clouddiensten die samenwerken. Tegen 2020 zal naar schatting 22 procent van alle workload zich in hybride cloudomgevingen bevinden.

2. Tekort aan vaardigheden loopt op
Nu steeds meer internationale bedrijven zich in Nederland vestigen neemt het gevecht om het (niet) beschikbare talent toe – denk bijvoorbeeld aan IT-professionals en engineers. Veel bedrijven zijn aangewezen op externe partijen om werk op te pakken, omdat het in-house simpelweg niet lukt. Met de opkomst van business intelligence, analytics, serverless computing, containers, container management en biometrie, neemt deze ontwikkeling alleen maar toe.
Aangezien bedrijven zich weer op de kern willen richten – oftewel innovatie en waardecreatie, zullen de interne middelen hiervoor moeten worden vrijgemaakt. Het verdere tekort aan vaardigheden dat hierdoor ontstaat leidt tot meer uitbesteding, waardoor er sneller naar de cloud zal worden overgestapt. De vraag naar applicaties die regelmatig kunnen worden geüpdatet zal hiermee ook toenemen.

3. Koeling 2.0
Koeltechnologieën houden de voortdurende innovaties in nieuwe chipontwerpen en extreem hoge rack-dichtheden niet bij. Door de snelle IT-ontwikkelingen zijn veel nieuwe koeltechnieken zodra ze uiteindelijk worden uitgebracht alweer snel achterhaald – en dus ineffectief.
Bedrijven vertrouwen steeds vaker op datacenterleveranciers om aan hun steeds complexere koelvraag te voldoen, in plaats van te investeren in koelinnovaties. Zo hopen ze de technologiecurve voor te blijven en de bijbehorende kosten te minimaliseren. Aangezien een groot deel van alle energie die door een gemiddeld datacenter wordt gebruikt bestemd is voor koeling, is ook dat een belangrijk aspect om mee te nemen in de overweging.

4. Voorbereiding op 5G
Het supersnelle vijfde generatie mobiele internet (5G) is binnenkort realiteit. Het belooft snellere download- en uploadsnelheden, bredere dekking en stabielere verbindingen. Dit vraagt ook het een en ander aan infrastructuur; bij 5G en de toepassingen die hierbij voor ogen zijn, is het niet eens de snelheid die cruciaal is, maar de betrouwbaarheid en consistentie van de verbinding. Met meer dan 75 miljard apparaten wereldwijd die het internet verbonden zijn in 2025, neemt de hoeveelheid data gigantisch toe, en de benodigde capaciteit dus ook.
Wanneer een chirurg op afstand een operatie uitvoert met een robotarm, moet uiteraard de netwerksnelheid aan de eisen voldoen om de operatie in real-time uit te voeren, maar het voorkomen van ruis, oftewel jitter, is mogelijk nog wel belangrijker. Dit kan in dit geval het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor de backend betekent dat dat bepaalde data een eigen, speciaal voor hen ingericht netwerk nodig hebben, ver weg van blokkades van andere applicaties. Nieuwe regelgeving moet het onderscheid maken tussen apps die invloed hebben op gezondheid en veiligheid en apps die er puur voor entertainment zijn. De risico’s zijn nou eenmaal niet hetzelfde.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Economisch beeld iets minder gunstig
 Jongere minder vaak, oudere vaker gelukkig dan in 1997
 Wat is er nodig om cybersecurity serieus aan te pakken?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De belangrijkste technologietrends voor 2019
 Big data: dť gamechanger binnen de financiŽle wereld
 2019 wordt het jaar van whatsapp, chatbots, videosolliciteren en voice search
 De belangrijkste veranderingen in reporting in 2019
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeŽn te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor ťťn op de vijf werkenden
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieŽn
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
Occasionverkopen elektrische auto verdrievoudigd
FinanciŽle dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
meer top 10