zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT'ers zuchten onder personeelsgebrek en onderwaardering

18 december 2018 - Hoewel Nederlandse IT-afdelingen graag eigen personeel willen aannemen, gaat een groot gedeelte van deze bedrijven toch over tot het inhuren van extern personeel. Het hoge aantal openstaande vacatures dwingt bedrijven tot het inhuren van externen.

Tegelijkertijd voelen de afdelingen weinig begrip vanuit de organisatie.


AG Connect deed samen met MSI-ACI onderzoek onder de eigen abonnees naar de bezetting, rol in de organisatie en invloed van de IT-afdelingen. Iets meer dan 450 IT’ers vulden deze vragenlijsten in en meer dan de helft (57 procent) van de respondenten stelt dat de eigen IT-afdeling met onderbezetting kampt. Zeven van de tien organisaties hebben vacatures op de IT-afdeling, zo bleek uit het onderzoek.    
Het aantal vacatures zal de komende tijd ook niet snel afnemen, verwacht 80 procent van de respondenten. Volgens hen zal het aantal vacatures juist toenemen of gelijk blijven.

Eigen personeel
De voorkeur voor het verhelpen van de personeelstekorten op IT-afdelingen ligt voornamelijk bij het aannemen van extra eigen personeel, zegt 76 procent van de respondenten, in 60 procent van de gevallen denkt de werkgever daar precies hetzelfde over. Tegelijkertijd valt men in de zoektocht naar extra capaciteit toch vaak terug op de inhuur van externen. Het tekort aan ICT’ers is in 35 procent van de gevallen zo nijpend dat de ondernemingen belemmeringen ervaren in hun groei.

Buitenlandse krachten
In hun zoektocht naar ICT-personeel maken veel bedrijven gebruik van de inhuur van buitenlands personeel. In zeventien procent van de gevallen betreft het dan personeel van binnen de EU, in acht procent van de gevallen gaat het om werknemers van buiten de EU, met vooral India als land van herkomst.  
Meer dan de helft van de respondenten staat positief tegenover de buitenlandse extra krachten, met inhoudelijke meerwaarde als belangrijkste reden voor de waardering. Deze meerwaarde is volgens de ondervraagden niet of niet afdoende aanwezig in Nederland. Wel ondervindt men hinder van moeizame communicatie en is een klein deel van de ondervraagden kritisch over de concurrentie die de inhuur van deze buitenlandse personeelsleden oplevert voor lokale werknemers.
Dit onderschrijft ook Paul Tjia, directeur van GPI Consultancy: "Ik verneem bij klanten ook positieve ervaringen, hoewel taalverschillen de communicatie wat lastiger kunnen maken. Van de samenwerking met Indiërs is bekend dat de cultuurverschillen voor miscommunicatie kunnen zorgen, maar met extra aandacht en eventueel het volgen van cultuurtrainingen is hier ook goed mee om te gaan."

Andere zorgen
De respondenten spreken zich ook uit over andere zorgen die hen of hun afdeling bezig houden. Zo zijn er zorgen over onbegrip vanuit de directie, de rol van de ICT binnen de onderneming en de waarde, waardering en inspraak die de ICT-afdelingen binnen Nederlandse ondernemingen krijgen. Toch gloort er hoop: 73 procent van de ondervraagden verwacht een toenemende mate van aandacht van de directie voor IT in de komende jaren.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-leiders doen beroep op onderwijsminister
  IT-afdeling vindt het moeilijk om aan hoge verwachtingen van bedrijf te voldoen
 ‘Keeping the lights on’ en innovatie staan op gespannen voet binnen IT-afdeling
 Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10