zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Keeping the lights on’ en innovatie staan op gespannen voet binnen IT-afdeling

29 augustus 2018 - IT- besluitvormers zitten verstrikt in een balanceeract, waarbij dagelijks terugkerende taken, zoals het handhaven van de IT-operatie, zwaarder wegen dan de meer creatieve projecten, zoals het realiseren van innovatie en het ondersteunen van nieuwe digitale bedrijfsinitiatieven.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door IDG Connect in opdracht van Ivanti .


Het onderzoek, The CIO’s Conundrum: Can IT Move from ‘Keep the Lights On’ to Creative Thinking?, dat is gebaseerd op de antwoorden van meer dan 300 IT-besluitvormers, laat zien dat taken zoals ondersteuning van bedrijfsprocessen, verlaging van IT-uitgaven en verantwoordelijkheid nemen voor goed zakelijk bestuur en naleving van wet- en regelgeving, prevaleren boven creativiteit.

Innoveren of sterven
"Het is niet overdreven om te stellen dat ondernemingen vandaag de dag voor een existentiële crisis staan: innoveren of sterven," zegt Matthew Smith, President van Demand Generation bij IDG Communications. "Omdat globalisering en digital-native startups gevestigde organisaties bedreigen, moeten slimme bedrijven hun CIO's vrijspelen om vooruit te denken in plaats van zich druk te maken over de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar IT wordt nog te vaak gezien als een ondersteunende functie en informatieleiders zitten te zeer in een spagaat om competitieve differentiatie aan te jagen."
Uit het IDG-onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de respondenten verwacht voornamelijk bezig te zijn met het onderhouden van kritieke infrastructuur en IT-systemen. Daarna waren de meest genoemde verwachtingen het verlagen van de IT-uitgaven (50 procent) en het ondersteunen van meer flexibele bedrijfsprocessen (41 procent). De minst genoemde verwachtingen waren de strategische innovatie van zakelijk leiderschap (28 procent) en de training van personeel op het gebied van IT-beveiliging (23 procent).

Wat doen IT-teams met hun tijd?
Op de vraag hoe hun IT-teams het grootste deel van hun tijd doorbrachten, noemden respondenten het vaakst beveiligingsinitiatieven (52 procent), het implementeren van nieuwe technologieën/ processen (52 procent), het onderhouden en updaten van applicaties/ systemen (42 procent) en het werven van het juiste talent (38 procent). Gevraagd naar de investeringsplannen voor de komende twee jaar, zei 53 procent dat er meer geld zou worden toegewezen voor nieuwe cloud en infrastructuur, terwijl 46 procent een verhoogd budget verwacht voor data-analyse en 39 procent verwacht te investeren in het onderhouden/ moderniseren van bestaande infrastructuur en diensten.
"Progressieve CIO's hebben het vaak over het omdraaien van de situatie. Het grootste deel van hun tijd wordt tegenwoordig besteed aan ‘keep the lights on’ bezigheden, terwijl slechts een fractie wordt besteed aan het stimuleren van innovatie," zegt Duane Newman, Vice President Product Management and Marketing bij Ivanti. "Realistisch gezien kan IT de operationele bal niet laten vallen. Als bedrijven echter slechts vijf of tien procent meer tijd zouden kunnen besteden aan innovatie en creativiteit, zouden ze snel voordelen kunnen behalen en echte digitale concurrentievoordelen kunnen leveren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
 Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
 Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT’er werkt liever voor ICT-bedrijf
 ICT-infrastructuur bij 85 procent bedrijven niet up-to-date
 Falende ICT zorgt voor kritieke situaties in de zorg
 ICT'er kritisch over innovatief vermogen werkgever
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
meer top 10