zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het lijkt wel of het hier spookt!

24 oktober 2018 - Wie als verandermanager, interim manager of business consultant wordt gevraagd om orde op zaken te stellen, de boel weer op de rit te krijgen, een nieuwe wind te laten waaien, heeft daar natuurlijk een brok aan ervaring en kennis ter beschikking.

Toch wordt er niet altijd het beoogde resultaat geboekt, allerlei ‘bewezen’ aanpakken ten spijt. Leiderschapstrainer Bas de Kruyff van Anker & Kompas heeft zich hierin verdiept en leert ons om voorbij die bewezen aanpakken te kijken.



Een beproefde aanpak is geen garantie voor succes
Zoals de kredietverleners een voorbehoud maken met "resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, zo zouden we volgens De Kruyff daar in het verandermanagement ook rekening mee moeten houden: "Een zogenaamd beproefde methode is een methode die blijkbaar in het verleden en op een andere plek werkte. Maar werkt het nu dan ook op deze plek? Soms merkt u van wel en soms lijkt het alsof een onzichtbare kracht een echte verandering in de weg staat. Onlangs nog kwam ik bij een organisatie waar een hoog ziekteverzuim is. Talloze initiatieven worden genomen om dat naar beneden te krijgen: vitaliteitsprogramma’s, leefstijladviezen, stoelmassage, een gezonder aanbod in het bedrijfsrestaurant, fietsen van de zaak….en niets heeft geholpen…."

Leer kijken naar het trauma in de organisatie!
Wanneer De Kruyff zoiets hardnekkigs aantreft, of hoort dat op een ander terrein de gebaande paden niet meer de beoogde doelen halen, dan bekruipt hem een rare gedachte: "Het lijkt wel of het hier spookt!" En niet zelden gaan dan de ogen van zijn gesprekspartner open en volgt er een ‘nou je het zegt…’. Om vervolgens te gaan onderzoeken of er een trauma rondspookt in de organisatie. Een trauma die veel energie en aandacht van de mensen vraagt die niet ingezet kan worden voor de doelstellingen van de organisatie. Maar zolang u nog onvoldoende beseft dat een organisatie getraumatiseerd kan zijn, zult u die trauma’s ook niet zien en vaak de vinger niet op de zere plek kunnen leggen."

Spannend en ontwapenend tegelijk!
Wanneer De Kruyff het over spoken heeft, erkent hij dat hij er van kinds af aan bang voor was en voor het slapen ook even onder zijn bed keek. Misschien herkent u dat wel en met deze trauma’s is het niet anders. Het liefst blijven we ervan weg en zien we te overleven. Maar de tijd heelt niet alle wonden. Daarom merken we ook dat wanneer we leren met het trauma in de organisatie te werken, er nadien een zucht van verlichting hoorbaar is. De energie die vrijkomt omdat niet langer krampachtig een status quo wordt bewaakt, zorgt dat mensen zich vrijer en vitaler voelen en een grotere (oprechte) loyaliteit naar collega’s en de organisatie gaan tonen.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verandermanager is de sleutel tot succesvolle digitale transformatie
 Helft werknemers gestrest door verandering in organisatie
 Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
 Survival of the fittest ook van toepassing op organisaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10