zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart

22 augustus 2018 - Duurzaam leven en ondernemen is aan de orde van de dag: elektrisch rijden, zonnepanelen en recycling van glas en plastic. Tegenwoordig is ook de duurzame uitvaart een optie.

Sterker nog, zeventien procent van de Nederlanders heeft een sterke voorkeur voor een duurzame uitvaart. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl.


Uitvaartorganisaties spelen hier slim op in. Zo zijn er milieuvriendelijke grafkisten en biologisch afbreekbare urnen. Ook de uitvaartstoet kan ‘groen’ georganiseerd worden. In de uitvaartbranche wordt hier veel geld aan verdiend. 

Keuzes
Van alle Nederlanders die bewust kiezen voor een duurzame uitvaart is vooral de milieuvriendelijke grafkist populair. Deze kist is gemaakt van materialen die bij de crematie zo min mogelijk CO2 uitstoten. Er zijn ook speciale kisten voor begrafenissen. Die zijn biologisch afbreekbaar en kunnen de bodem daardoor niet bevuilen.  Een milieuvriendelijke kist kan gewoon vergoed worden via de uitvaartpolis, mits de uitkering toereikend is.
Verder kiezen veel Nederlanders voor een ‘groene’ rouwstoet, bijvoorbeeld door alleen gebruik te maken van elektrische auto’s of de overledene te vervoeren in een platte kar. Via de uitvaartverzorger kan dit geregeld worden.

Resomeren
Cremeren en begraven zijn op dit moment de gangbare manieren van lijkbezorging in Nederland. Binnenkort komt daar waarschijnlijk een derde variant bij: resomeren.
Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een speciale stof. Aan het eind blijft er alleen wat poeder over. Hierbij komt geen CO2 vrij. Bovendien kan de stroom die nodig is voor het proces duurzaam worden opgewekt. Dat is veel beter voor het milieu.
Omdat resomeren duurzamer en goedkoper is, zijn er veel uitvaartondernemers en andere bedrijven geïnteresseerd in de methode. Een kwart van de Nederlanders zou resomeren in overweging nemen bij de eigen uitvaart.
Minister Ollongren van Binnenlands Zaken besluit nog deze zomer of resomeren in Nederland wordt gelegaliseerd.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders willen geen eeuwig leven op social media
 Weinig aandacht jonge ouders voor financiële risico's overlijden
 Nabestaanden ongewenst opgezadeld met digitale nalatenschap
 Aantal zoekopdrachten naar ‘groene’ banen neemt toe
 
 
reacties
 
Linda  |   | 
10-12-2019
 | 
17:06 uur
Vooral van het resomeren kan verwacht worden dat het in de toekomst een veelgebruikte methode zal worden, zoals nu al het geval is in sommige scandinavische landen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10