zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal zoekopdrachten naar ‘groene’ banen neemt toe

20 april 2018 - Er is een groeiende belangstelling voor het milieu in de media en consumentenwereld. De aandacht voor duurzaamheid in politieke verkiezingsprogramma’s groeit, elektrische scooters en auto’s zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken en vegan-kookboeken gaan als warme broodjes over de toonbank.

Daarnaast wordt op 22 april 2018 wereldwijd de (jaarlijks terugkerende) Dag van de Aarde gevierd, waarbij op positieve wijze aandacht gevraagd wordt voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. De trend om bewust bezig te zijn met het milieu, zet zich ook voort bij de zoektocht naar een baan. In de afgelopen drie jaar is het aantal zoekopdrachten naar ‘groene’ banen flink toegenomen. Dat blijkt uit eigen data van Indeed.  Met groene banen worden banen in de duurzaamheid- en milieusectoren bedoeld.  


 
Groene zoektermen
Indeed analyseerde eigen data en keek specifiek naar ‘groene’ zoektermen waar het vaakst op is gezocht in de periode tussen 1 oktober 2014 en 1 oktober 2017. Op basis hiervan stelde Indeed een top tien samen met de meest gebruikte zoektermen. Deze staan op volgorde van percentage dat er meer is gezocht op een specifieke zoekterm in die specifieke periode. Zo is er bijvoorbeeld op de zoekterm ‘groen natuur’ 1,325.8 procent meer gezocht in oktober 2017 dan in de drie jaar daarvoor. 

Groen en duurzaam
De zoekterm die veruit het meest in populariteit is gestegen, is ‘groen natuur’: in 2017 werd er in vergelijking met 2014 meer dan zestien keer zo vaak naar deze zoekcombinatie gezocht. Hoewel de term ‘duurzaamheid’ in 2014 ook al erg populair was, is deze in drie jaar tijd bijna verviervoudigd en werd ook hier in 2017 het vaakst naar gezocht. Een opvallende zoekterm in de top vijf is ‘stage duurzaamheid’, wat suggereert dat jongeren al tijdens hun studie bezig zijn met een groene/duurzame toekomst. Een andere interessante observatie is, dat een groene baan binnen een breed scala van ervaringsniveaus en sectoren populair is: er wordt, onder andere, gezocht naar stages, juniorfuncties, managerfuncties en technische functies.
In de praktijk is de toenemende populariteit van ‘groene’ banen tevens goed merkbaar. Zo heeft een beroep als boswachter de laatste tijd flink aan populariteit gewonnen, merkt Staatsbosbeheer. In 2017 kreeg zij tal van brieven binnen voor een vacature als boswachter op Terschelling. Bovendien is volgens cijfers van het CBS het aanbod van banen in bijvoorbeeld de milieusector en duurzame-energiesector de laatste jaren aanzienlijk gegroeid.
 
Groeiende interesse
Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed: "De algehele interesse in het milieu en duurzaamheid groeit. Dat zien we terug in nieuws over bijvoorbeeld de voedselindustrie, politiek en consumentengedrag. De data van Indeed laten zien dat deze trend ook zichtbaar is op de arbeidsmarkt. Een mogelijke verklaring is, dat steeds meer bedrijven ‘groen’ gaan werken, omdat die vraag er nu eenmaal vanuit de consument is. En die landelijke aandacht inspireert natuurlijk ook werkzoekenden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzaamheid op het werk loopt flink achter
 Werknemer staat achter milieu-initiatieven werkgever
 Vijf pareltjes in de circulaire economie
 Nederlander hecht extreem weinig waarde aan duurzaam beleggen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10