zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam in top vijf 'meest aantrekkelijke steden om te werken'

3 juli 2018 - Amsterdam verslaat Parijs en Sydney als meest populaire stad om in te werken. Dat blijkt uit een bevraging van 366.000 werknemers in 197 landen.

Uit deze studie bleek ook dat werknemers – in Amsterdam en het buitenland – kiezen voor bedrijven die de nadruk leggen op collegialiteit en een goede balans tussen werk en privé. Het loon is daarbij van ondergeschikt belang. Dit zijn twee belangrijke conclusies uit het onderzoek Decoding Global Talent 2018, uitgevoerd door The Boston Consultancy Group (BCG), The Network en StepStone.


 
Amsterdam steeds populairder
Dit jaar is Amsterdam aantrekkelijker gebleken dan voorgaande jaren. De relatief open houding van de stad zorgde ervoor dat de hoofdstad nu populairder is dan zijn Europese rivalen. In 2014, toen een eerdere versie van het onderzoek werd uitgevoerd, stond Amsterdam slechts op de zestiende plaats. Dit maakt de Nederlandse hoofdstad een van de snelste stijgers in de top tien. Nederland als land staat op dezelfde plaats als vier jaar geleden, namelijk de twaalfde plaats.
"Opvallend is dat het imago van steden kan verschillen van het imago van het land," zegt Mike Booker, managing director van The Network en co-auteur van de studie.
 
Politiek-economisch klimaat heeft invloed op de ranking
Politieke en economische veranderingen blijken invloed te hebben op de visie van de respondenten tegenover traditionele werkbestemmingen. Daardoor winnen sommige steden aan populariteit en worden andere dan weer minder aantrekkelijk. Zelfs voor landen waarvan de algemene ranking stabiel is gebleven, is de houding van potentiële emigranten uit specifieke regio’s toch veranderd.
 Zo is de Verenigde Staten wereldwijd weliswaar nog altijd de populairste werkbestemming, maar spreekt het Mexicanen toch minder aan dan vier jaar geleden. Dit kan mede verklaard worden door de ontwikkelingen in de Amerikaanse nationale politiek. In nog een tiental andere landen die vier jaar geleden de VS nog op nummer een hadden staan, zien we een gelijkaardige daling in populariteit. In Europa zijn het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland terughoudender geworden op het vlak van migratie, wat de afname in populariteit bij talent uit het buitenland kan verklaren. Duitsland daarentegen – met zijn relatieve openheid – wordt dan weer populairder voor buitenlandse werkkrachten, en springt in de ranking over zijn Europese rivalen.
Ook het economische klimaat kan de bereidheid om te verhuizen voor werk beïnvloeden. Zo is de daling van het aantal personen die in het buitenland willen werken bijzonder duidelijk in opkomende economieën. Slechts 33 procent van de Chinezen geeft aan het land te willen verlaten om in het buitenland te gaan werken. Dat is een forse daling ten opzichte van vier jaar geleden, toen 61 procent van de Chinezen dat wel zag zitten. Chinese werknemers staan nu bijna helemaal onderaan de lijst van de 197 ondervraagde landen als het aankomt op bereidheid tot buitenlandse mobiliteit.
 
Wake-up call voor bedrijven
Uit de studie Decoding Global Talent 2018 blijkt dat Nederlandse werknemers veel waarde hechten aan goede relaties met collega’s en leidinggevenden. Ook de balans tussen werk en privé staat bovenaan hun lijstje. Financiële compensaties wegen in vergelijking minder zwaar door.
 "Deze evolutie vraagt een inspanning van bedrijven  om ook in de toekomst het juiste talent aan te trekken," zegt Rik Hülser, managing director bij StepStone België.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
 Rotterdam nadert Amsterdam als populairste stad
 Amsterdam wordt zakendistrict van Europa
 Meeste en best betaalde IT-banen in Amsterdam
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10