zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs

12 juni 2018 - Vanaf 2019 betaalt u voor een elektrische auto vanaf € 50.000,-  de hoge 22 procent bijtelling. De eerste € 50.000,- wordt weliswaar met vier procent belast, echter dit geldt maar voor 60 maanden.

VZR vindt dat de zakelijke rijder die voor een echt milieuvriendelijke elektrische auto kiest niet zo benadeeld mag worden.  


 
CO2 uitstoot van een auto
Voor nieuwe auto’s wordt de bijtelling voor de eerste 60 maanden bepaald op basis van de CO2 uitstoot van de auto. Auto’s zonder CO2 uitstoot – dus elektrische auto’s (EV’s) – hebben vier procent bijtelling. Vanaf 2019 gaat er een nieuwe, en in ogen van VZR, vreemde regel van kracht. Elektrische auto’s hebben vier procent bijtelling, echter tot € 50.000,-. Voor het bedrag boven de € 50.000,- geldt 22 procent bijtelling. In de volksmond wordt dit de Tesla-tax genoemd.
 
Beperking in bijtellingskorting en geldigheidsduur
De zakelijke rijder die in staat is te kiezen voor een duurdere, maar volledig CO2 vrije auto wordt dus belast met extra bijtellingskosten. Gezien het feit dat elektrische auto’s sowieso duurder zijn in aanschaf is die € 50.000,- redelijk snel bereikt.
Ook de maximale bijtellingsperiode van 60 maanden voor EV’s is VZR een doorn in het oog. Deze stamt uit het verleden. Bij de eerdere lagere bijtellingscategorieën van veertien en twintig procent is deze termijn afgesproken om het budget van de overheid niet onbeperkt te belasten. Echter, met de wens om CO2 vrije auto’s in het wagenpark te verkrijgen en de relatief beperkte aantallen lijkt deze 60 maanden grens volstrekt onnodig. Het tijdsgebonden maken van de lage bijtelling heeft zelfs een heel vervelend bijeffect. Zakelijk gebruik van deze auto’s is na 60 maanden niet meer interessant en deze auto’s verdwijnen vervolgens in de handel naar het buitenland. Het meerjarig CO2-effect wordt zo vooral in het buitenland geconsumeerd en dat kan toch niet de bedoeling zijn van het gegeven belastingvoordeel.
 
Geen grens volgens VZR
Kortom, VZR vindt dat volledig elektrische en milieuvriendelijke auto’s niet extra belast mogen worden. Daarom is de stelling dat de vier procent bijtellingsgrens van € 50.000,- voor elektrische auto’s niet moet worden ingevoerd. Daarnaast is VZR van mening dat voor CO2 vrije auto’s de 60 maanden grens afgeschaft moet worden. Met deze maatregelen wordt de inzet van volledig elektrische auto’s in Nederland bevorderd en zijn deze meerjarig aantrekkelijk voor ondernemers. Tevens zorgt u zo voor een uitstootverlaging die ook echt bijdraagt aan het komende Klimaatakkoord.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Keuze voor elektrisch vervoer steeds vanzelfsprekender
 Zakelijke leaserijder wil portemonnee trekken voor duurzame mobiliteit
 Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
 Leaseauto wordt weer met het hart gekozen
 
 
reacties
 
SJ Bier  |   | 
13-06-2018
 | 
07:51 uur
Moet hetzelfde persbericht nou nog een keer geplugd worden met een volstrekt misleidende titel?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10