zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer ouderen na outplacement aan de slag

15 september 2017 - Uit het jaarlijkse Nationaal Outplacement-onderzoek van OVAL, branche voor duurzame inzetbaarheid, blijkt dat in 2016 van de groep 40-57-jarigen 70 procent na een outplacementtraject weer aan de slag is gegaan.

Dat was in 2014 en 2015 nog ruim 60 procent. In de groep 57+ zijn de leden van OVAL er in geslaagd het aantal succesvolle trajecten dat leidde tot een baan nog sterker te vergroten, van 36 procent in 2014, naar 43 procent in 2015 tot 51 procent in 2016.Succespercentage
OVAL heeft voor de derde keer op rij het Nationaal Outplacementonderzoek uitgevoerd. Van de mensen jonger dan 40 jaar vindt net als in voorgaande jaren ongeveer driekwart na een outplacementtraject een baan. Het meest opvallend is de sterke stijging van het succespercentage bij de groep 57-plussers naar 51 procent. Deze groep werknemers heeft in veel gevallen al langere tijd niet meer gesolliciteerd, is minder ervaren in ‘personal branding’ en heeft soms een gebrek aan 21st-century-skills, zoals ict-basisvaardigheden en informatie- en mediavaardigheden. OVAL-leden hebben hier vol op ingezet. Dit heeft, in combinatie met de aantrekkende arbeidsmarkt, de kans op het vinden van nieuw werk vergroot.

Succesvolle switch
In bepaalde sectoren, zoals retail en financiële dienstverlening, verdwijnen veel mbo-functies, zoals verkoopmedewerker en administratief medewerker. Tijdens een outplacementtraject wordt gekeken in welke andere functies in de eigen en in andere sectoren iemands competenties en ervaring ingezet kunnen worden zodat een succesvolle switch gemaakt kan worden. Uit het Nationaal Outplacementonderzoek blijkt dat van de mensen die een traject hebben gevolgd meer dan 80 procent in een andere functie binnen dezelfde of andere sector terecht komt.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouplacement leidt 50 procent naar andere branche
 Outplacement loont!
 Acht redenen om te kiezen voor outplacement
 LinkedIn en reorganisaties: van-werk-naar-werk
 
 
reacties
 
Gerard Boerma  |   | 
21-09-2017
 | 
00:55 uur
We zouden ons zo graag in een vast arbeids contract geborgen weten. Maar tegelijkertijd is er veel dat ons ongerust maakt en ons een gevoel van dreiging en machteloosheid geeft. Tegenstellingen tussen werkgever en nemer lijken groter te worden. En dat heeft zijn weerslag op vaste baan zekerheid van de werknemer met ruime ervaring. Outplacement, tijdelijke en soms zelfs nul uren contracten lijken de nieuwe normaal te worden. Zoekend naar flexibilisering, graven werkgevers zich in hun eigen gelijk in. Dat maakt dat voor de oudere werknemer succesvol solliciteren 'ergo' een vast contract gans onmogelijk is geworden. Vele oudere hebben het gevoel in een land zonder verstandige werkgevers te leven.
Wie twijfelt over de oudere meer ervaren werknemer, idealiseert de onervaren jongere. We geven ons allemaal wel eens over aan heimwee naar vroeger. Ja, vroeger,,, maar sommige zaken waren vroeger nu eenmaal beter geregeld.
We wisten dat een vast contract rust en zekerheid tot pensioen gaf. En dat veel zaken zoals de flexibilisering waarover we ons nu zoveel zorgen maken, een ver van mijn bed show waren.
‘Beleving is werkelijkheid’, hoor je vaak. Maar het fundament van het dagelijks leven wordt drijfzand als beleving het zicht op de werkelijkheid verdringt. Laten we de lastige problemen vooral eerlijk benoemen 'het vinden van nieuw werk voor de oudere werknemer. Zonder dat ze de schijnwerpers zoeken, zijn miljoenen oudere (Ik noem mijzelf liever een werknemer met ruime ervaring) onze stille kracht. Waarderen we toegewijde werknemers zoals ikzelf wel voldoende?

Hoe gedragen we ons tegenover elkaar? Wat doen werkgevers er aan om onze banenmarkt zo in te richten dat iedereen zich veilig weet en thuis kan voelen?
In deze onzekere tijd, is het nodig om vaste grond onder de voeten te houden. De waarden die van oudsher bij het Nederlands bedrijfsleven horen, bepalen ook in de toekomst ons vermogen om samen verder te komen. Juist nu de wereld om ons heen minder houvast geeft, moeten we vasthouden wat we samen delen en beschermen wat ons verbindt. Want zó willen wij hier samenleven. Als gelijkwaardige mensen. Zonder dat degenen met een afwijking of oudere leeftijd bang hoeven te zijn voor ontslag en een leven in armoe. Ruimte om te leven, te bewegen, te denken en te debatteren zonder angst voor ontslag..
Eerder was er in de Bibliotheek Rotterdam een tentoonstelling gewijd aan de beroemde Rotterdamme en naamgever van mijn oude universiteit. Desiderius Erasmus. Hij leefde 500 jaar geleden,
Erasmus was een diepgelovig mens met een kritische geest en een scherpe pen. Een man die heilige huisjes omver durfde te werpen. Niets menselijks was hem vreemd en hij kon zich enorm opwinden over de misstanden van zijn tijd. Maar altijd bleef hij zijn kracht zoeken in redelijke argumenten. We hebben elkaar immers nodig.
‘De natuur heeft onze gaven zo verdeeld, dat de jongere mens het niet kan stellen zonder de hulp van de 'oudere’, schreef hij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10