zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht redenen om te kiezen voor outplacement

25 april 2014 - Wie onvrijwillig ontslagen wordt krijgt vaak de mogelijkheid te kiezen tussen een ontslagvergoeding of outplacement. Volgens Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching zijn veel mensen zijn geneigd te kiezen voor het geld, in de veronderstelling dat ze wel weer snel aan een baan zullen komen.

Kijk echter, voor u deze beslissing neemt, goed naar de arbeidsmarkt en uw arbeidsverleden. Schat uw kansen realistisch en niet te rooskleurig in. In vele gevallen kun u namelijk beter niet te snel naar de zak met geld grijpen.



Meer zekerheid
In deze krappe arbeidsmarkt kiezen professionals steeds vaker voor outplacement omdat ze meer zekerheid willen bij het zoeken naar een baan. U kunt namelijk heel kundig zijn in uw vak, maar dat wil niet zeggen dat u ook altijd handig bent in het uzelf verkopen op de arbeidsmarkt. Dat is echt een vak apart: professionele begeleiding vergroot dan ook uw slagingskans op de arbeidsmarkt in sterke mate. Recente cijfers geven aan dat werkzoekenden gemiddeld 80% meer kans hebt om een passende baan te vinden met outplacementbegeleiding, én dat u die baan ook sneller vindt!

Eenzaam en frustrerend
Een ander belangrijke overweging is het feit dat solliciteren erg eenzaam en frustrerend kan zijn. Goede begeleiding maakt het een stuk gemakkelijker om focus te creëren en te bewaken én om de moed erin te houden.

Acht redenen
Er zijn veel situaties waarin u zich beter niet kunt laten verblinden door dollartekentjes in uw ogen, maar zorgvuldig wilt afwegen of u niet beter kunt kiezen voor begeleiding.

1. Als u geen idee heeft hoe uw volgende carrièrestap eruit moet komen te zien
Vaak is ontslag dé aanleiding om uw loopbaan eens flink onder de loep te nemen. Misschien heeft u het wel gezien met uw huidige vakgebied en wilt u weten welke mogelijkheden u nog meer heeft. Of heeft u het gevoel dat nu het moment daar is om uw dromen eens zorgvuldig te gaan onderzoeken. Dan is dit de kans om deze mogelijkheid met beide handen aan te grijpen!

2. Als u niet meer terug wilt in uw oude vakgebied en een switch wilt maken
Een carrièreswitch maken in deze tijd is niet altijd even gemakkelijk. Zonder relevante opleiding en werkervaring staan werkgevers meestal niet voor u in de rij. En toch zijn er altijd mogelijkheden; u moet alleen weten hoe u het aanpakt en de juiste ingangen zien te vinden. Laat uzelf hierin begeleiden, zodat u (indien nodig) voor de juiste omscholing zorgt, uw verhaal op orde heeft en de juiste wegen bewandeld om vervolgens aan werk te komen.

3. Als uw zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen
Als er veel gebeurd is voorafgaand en tijdens de ontslagprocedure, dan heeft dat vaak veel impact. Op zo’n moment is het niet gemakkelijk om uzelf krachtig presenteren op de arbeidsmarkt, waardoor u een grote kans loopt weer teleurgesteld te worden. Ik heb werkzoekenden daardoor vaak in een negatieve spiraal van frustratie en zelftwijfel terecht zien komen. En dat is echt zonde en niet nodig! 

4. Als u lang niet gesolliciteerd hebt
Als u lang niet hebt hoeven zoeken naar ander werk, dan bent u naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende up-to-date met de laatste technieken en trends om werk te vinden. Veel werkzoekenden gaan ervan uit dat, met de oude, vertrouwde manier van ‘afstruinen’ van de bekende vacaturesites, ze binnen afzienbare tijd wel weer werk hebben. Voor velen is niets minder waar. Werk zoeken in de huidige arbeidsmarkt vergt echt een andere aanpak, dus laat u hierin begeleiden!

5. Als er weinig werk is in uw branche, vakgebied en/of regio
Ook dan is het slim om u te laten begeleiden door een outplacementadviseur. Hij of zij kan samen met u onderzoeken waar wél mogelijkheden liggen die passen bij uw talenten en ambities. Hij/zij kent de arbeidsmarkt en kan zijn of haar netwerk inzetten om u aan werk te helpen.

6. Als uw leeftijd intussen wel eens parten zou kunnen gaan spelen bij het vinden van werk
Ik zeg dit niet graag, maar de realiteit leert dat werkzoekenden boven de ca. 45 gemiddeld vaker afgewezen worden op hun sollicitaties. Zeer frustrerend natuurlijk, want dat is juist de groep professionals waar veel kennis en ervaring zit! Maar helaas wordt hier niet altijd zo naar gekeken. En dus, als u met ‘gewoon solliciteren’ niet verder komt, dan zult u het op een andere manier aan moeten pakken, en is begeleiding essentieel om door die barrière heen te breken.

7. Als u voor uzelf wilt beginnen
Veel werkzoekenden zijn de afgelopen jaren voor zichzelf begonnen, vaak uit pure noodzaak, omdat er simpelweg geen werk te vinden was. Veel van deze ZZP-ers en ondernemers zijn er echter ook weer mee gestopt! Waarom? Te weinig onderzoek gedaan, geen of nauwelijks een plan gemaakt, en vaak gewoon maar begonnen. Dat vraagt om teleurstelling. Zorg voor goede begeleiding, want het ondernemerschap is echt niet voor iedereen geschikt. Ook hier geldt: u kunt nog zo goed zijn in uw vak, maar dat maakt u nog geen succesvolle ondernemer.

8. Als u meer beren op de weg ziet dan kansen en mogelijkheden
Hoort u alleen nog maar negatieve verhalen om u heen over de arbeidsmarkt en solliciteren? Is de moed u inmiddels in de schoenen gezakt als het gaat om het vinden van een leuke baan? Stop dan alsjeblieft met aanmodderen en stap af van het ‘ik moet dit toch alleen kunnen? Het is me hiervoor ook altijd gelukt.’ Tijden zijn veranderd en zo ook de arbeidsmarkt.

Investeren in uw carrière
Realiseert u zich, dat als u kiest voor outplacement, u in de meeste gevallen het inleveren van uw ontslagvergoeding snel terug hebt verdiend. Doordat u investeert in een stevig fundament waarmee u zichzelf straks vol zelfvertrouwen kan presenteren op de arbeidsmarkt, zult u niet alleen sneller een passende baan vinden, maar ook een betere uitgangspositie hebben om goed te onderhandelen.
Mocht u met ontslag geconfronteerd worden, ga dan dus allereerst bij uw werkgever na wat de mogelijkheden zijn. Wellicht moet u kiezen tussen een geldbedrag of een outplacementtraject. Maar het komt ook voor dat beide opties onderhandelbaar zijn, zeker als u veel dienstjaren hebt opgebouwd. Win altijd advies in bij een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, hij of zij zal u hier goed in kunnen adviseren.

 
 Doorsturen   13 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 LinkedIn en reorganisaties: van-werk-naar-werk
 Outplacement actueel bij ontslag
 Tien do’s en don’ts voor outplacement
 Help uw overtollige medewerkers aan een nieuwe baan
 
 
reacties
 
AD de Beer  |   | 
25-04-2014
 | 
10:03 uur
Een goed artikel dat best wat breder getrokken mag worden.
70% van de werkende beroepsbevolking geeft aan zich niet lekker te voelen in de functie, 35% solliciteert vaak (meer dan 1 keer per week). Voor veel van deze mensen geldt dat ze met een tunnelvisie naar hun loopbaan kijken, een smal vakgebied, waardoor ze andere mogelijkheden missen.
In mijn loopbaan heb ik veel mensen moeten laten afvloeien, vrijwel allemaal via outplacement wat ik een voorwaarde vind voor een sociaal plan. 80% van die mensen is op een totaal ander beroep terecht gekomen en veel mensen zijn me (achteraf) dankbaar dat ze ontslagen zijn.
Dat heeft me aan het denken gezet en daarom werken we nu aan een instrument waarmee iedereen door middel van enkele tests inzicht kan krijgen in de mogelijkheden die er zijn voor het vervolg van de loopbaan. Competentieprofielen worden gematcht op een database beroepen. En binnenkort gaan we vacatures koppelen aan die beroepen.
Voor organisaties een ideale tool om mensen effectiever en efficiënter in te zetten, iets wat met de war for talent in het verschiet noodzakelijk is. Interne en externe mobiliteit wordt daardoor verbeterd en omdat de basis een soort social netwerk is, kan een duurzame relatie met medewerkers, toekomstige medewerkers en oud medewerkers worden opgebouwd.
Want na 40 jaar ervaring geloof ik dat dit de toekomst is.
edwin van jaarsveld  |   | 
25-04-2014
 | 
10:48 uur
Weer een prima en leerzaam artikel
Fabiola van Gaalen  |   | 
28-04-2014
 | 
18:00 uur
Ik sta als werknemer in het onderwijs voor deze beslissing: een aanbod voor outplacement en daarna ontslag. Doodeng vanwege het opgeven van een vaste aanstelling en een leeftijd van 50 jaar. Ik vind het erg moeilijk om in mijn eentje te besluiten welke richting ik nu in moet, dus hulp lijkt me een goed idee, zeker na het lezen van dit artikel.
Kan iemand mij een indicatie geven hoe groot (of klein) de kans is dat ik een baan vind via deze weg? Ik heb van mijn werkgever en rechtshulp begrepen dat als ik hun voorstel voor outplacement instem mijn recht op WW nihil is.
Hetty Soes  |   | 
28-04-2014
 | 
19:00 uur
Beste Fabiola,
Niemand kan je garanderen dat een outplacementtraject je zeker een baan zal opleveren, maar je maakt je kansen op de arbeidsmarkt in ieder geval beduidend groter wanneer je weet wat je wilt en wat je kunt. En wat hulp daarbij lijkt me zeker van toegevoegde waarde.

Ik begrijp niet goed waarom je werkgever en rechtshulp aangeven dat - wanneer je instemt met outplacement - je recht op WW nihil is.
Dit moet goed op te vangen zijn d.m.v. een vaststellingsovereenkomst.

In ieder geval veel succes met alles.

Mvgr. Hetty Soes
Werk & Verder


Ad de Beer  |   | 
29-04-2014
 | 
08:40 uur
Fabiola
Ik ga ervan uit dat je in Nederland werkt? In dat geval snel afscheid nemen van je rechtshulp, want die kent de wet niet en dan heb je er weinig aan. De verwijtbaarheidstoets bij werkloosheid is al lang geleden afgeschaft.
Outplacement geeft geen garantie op een baan, maar maakt de kans groter.
Maar waarom heb je her ''aanbod'' gekregen? Is er een keuze voor iets anders? Krijg je doorbetaald tijdens de outplacement? Is er sprake van een sociaal plan? Het lijkt me verstandig om eerst al deze zaken eens door te nemen voordat je een beslissing neemt, want bij ontslag zijn er wel degelijk andere mogelijkheden.
Fabiola van Gaalen  |   | 
29-04-2014
 | 
23:02 uur
Aanleiding was een burnout. Het coachingstraject na herstel leverde onvoldoende verbetering, dat heeft me onzeker gemaakt en zo ging ik het gesprek over tweede spoor aan met outplacement en tijdens dat proces vrijstelling van taken. Nu lijkt het alsof ik zelf initiatief heb genomen. De onderwijswerkgever is eigen risicodrager en wil/kan de last van evt. WW niet dragen. Onvoldoende dossier voor ontslag wordt hier geruild met een aanbod van outplacement (ca. 8 maanden) plus een dwingend verzoek tot zelf ontslag. Het lijkt mij dat een op zich goed plan voor outplacement zo met een negatieve consequentie wordt verbonden. Een garantie geeft een outplacementbegeleider nl. niet.
Bernadette Boerlage  |   | 
29-04-2014
 | 
12:21 uur
Beste Fabiola, In het onderwijs is het mogelijk dat de organisatie zgn Eigen Risicodrager is en dus aanspreekpunt voor het uitbetalen van de ww. De organisatie zal in dat geval er alles aan doen om te zorgen dat je geen aanspraak gaat maken op de ww. Ze bieden je dan een outplacement aan. Maar dit is natuurlijk onzin om jou als werknemer voor het blok te zetten. En dan die gast die zich jouw rechtshulp noemt, dat is echt te gek voor woorden. Je zou een klacht moeten indienen!!
Ad de Beer  |   | 
29-04-2014
 | 
13:23 uur
Bernadette
Dat neemt niet weg dat er recht op een uitkering bestaat, alleen zal het UWV de rekening aan de werkgever presenteren. Het UWV bepaalt of er recht is op ww en dan is steeds het geval.
Al met al een vreemde zaak eerlijk gezegd, ik vraag me af wat er allemaal achter zit.
Maaike Pronk  |   | 
10-05-2014
 | 
15:04 uur
Graag reageer ik op het artikel zelf. Ik heb als outplacementbegeleider de ervaring dat we mensen heel goed op weg èn vaak aan een baan helpen, maar fijn dat dat ook door onderzoek ondersteund wordt.

Waar ik met name goede ervaring mee heb, is het solliciteren uitbreiden met intensief en gestructureerd netwerken. Het hebben van een groot eigen netwerk is daarvoor niet nodig. Het boek ''Netwerken werkt'' van Rob van Eeden en Els Nijssen kan ik hierbij van harte aan bevelen en is in onze outplacementtrajecten een ''standaardwerk''.
Fabiola  |   | 
12-09-2014
 | 
10:28 uur
Even een update: na moeizaam overleg heb ik zelf kunnen kiezen voor een outplacementbegeleider. Het ontslag is uiteindelijk getekend met recht op WW, helaas moest ik dan wel een geschikte reden accepteren, dat is geworden: ongeschiktheid voor de functie, zodat ontslag buiten mijn schuld kan plaatsvinden. Komende week start het outplacementtraject via Jennix, ben erg benieuwd.
Dank voor jullie reacties tot nu toe.
Tjetske  |   | 
13-09-2014
 | 
00:42 uur
Ik wil graag op deze hele discussie reageren door het volgende te zeggen. Wees blij dat er uitkeringen zijn in Nederland, outplacement etc. Ik heb in 2000 ontslag genomen niet wetende dat ik een burn-out had. En heb helemaal nooit geen hulp gehad. Kreeg drie maanden salaris mee na 20 jaar trouw dienen met wisselende diensten. En geen uitkering want ik had ontslag genomen. Dat was het en daar sta je dan. Zo kan het ook. Ben stom geweest want ik had het ook beter moeten aanpakken destijds. Wees blij met onze verzorgingsstaat.... voor zolang het duurt! Niet zeuren, niet afwachten maar doen. Ik ging eindelijk hersens gebruiken toen ik 50 werd en cursussen volgen op eigen kosten. Helaas te laat, maar wil hierbij benadrukken dat je niet moet denken dat je mag verwachten met niets doen nog een uitkering te mogen ontvangen van onze samenleving. Die koek is door anderen met misbruik opgesoupeerd.
Frederik  |   | 
26-02-2015
 | 
13:48 uur
Een weinig gebruikte manier van Outplacement is om Outplacement te gebruiken om zelfstandige (ZZP-er) te worden.

Outplacement is het aanbieden van diensten om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige.

Wij hebben een geheel eigen en unieke werkwijze. Wij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van outplacementtrajecten voor werknemers die met ontslag te maken krijgen en graag een eigen bedrijf willen starten.
wieetse  |   | 
24-05-2020
 | 
12:46 uur
hallo ben 63 jaar zit in een oudplacement
zaak betaalt maar 63 jaar na 43 jaar werken en eruit wegens reoganisatie e niet dat oudplacement veel kan doen als ik nu een baan aanneem voor 15 uur per week heb nog 10 maanden opzegtermijn vult mn bedrijf het aan tot huidig niveaus wat ik nu nog heb en heb recht op 3 jaar ww en krijg ik dan rijg ik 3 jaar die aanvulling als ik geen werk vind die 3 jaar wat nu deze tijd wel zo zal zijn

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10