zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fusies en overnames: stilstand of adempauze?

1 april 2016 - Het aantal fusies en overnames van boven de 100 miljoen dollar dat wereldwijd werd afgerond in het eerste kwartaal van 2016, was het laagst sinds twee jaar. In het afgelopen kwartaal werden 174 deals gesloten, vergeleken met 233 in het eerste kwartaal van 2015 en 307 in het vierde kwartaal van 2015.

Ondanks deze daling presteren de ondernemingen die fusies en overnames afronden financieel nog steeds positief: 2,6 procentpunt (pp) boven de MSCI wereldindex. Dit percentage ligt wel aanzienlijk lager dan het driejaargemiddelde van 5,8pp en de 3,2pp van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit zijn een aantal van de belangrijkste conclusies uit Willis Towers Watson’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) in samenwerking met de Cass Business School uit Londen.



Amerikaanse invloeden
Steve Allan, Human Capital M&A Practice Leader (EMEA) bij Willis Towers Watson, licht toe: "De zwakkere prestaties in Noord-Amerika kunnen de oorzaak zijn van de daling op het gebied van wereldwijde fusies en overnames. Het kan echter ook slechts een regionaal fenomeen zijn. Het onderzoek laat een waarschijnlijke correlatie zien tussen de Amerikaanse verkiezingsjaren, en de daarmee gepaarde onzekerheid, en de afname van fusies en overnames in de eerste twee kwartalen; aangezien dit zowel in 2012 als 2008 plaatsvond. Van oudsher laat het aantal afgeronde deals een daling zien gedurende het eerste kwartaal van het jaar dus is het geen verrassing dat we een daling zien ten opzichte van de recordcijfers van eind vorig jaar. Om die reden is het nog te onduidelijk om nu te kunnen spreken van een werkelijke neergang in de marktprestaties van fusies en overnames, of dat het slechts een weerspiegeling vormt van de onzekerheid die we momenteel zien in de regio en van de plek waar we ons bevinden in de jaarlijkse cyclus van deals."

Azië aan kop
Een regionale analyse laat zien dat Aziatische kopers nog steeds aan kop gaan met prestaties van 22,9pp boven hun regionale index. Kopers uit Europa presteerden 5,5pp boven hun regionale index maar zagen de afgelopen twee kwartalen wel een daling. Zij worden gevolgd door Noord-Amerikaanse kopers die met -3,1pp slechter presteerden dan hun index. Het is de eerste keer sinds 2012 dat Noord-Amerikaanse kopers twee opeenvolgende kwartalen slechter dan gemiddeld presteerden.
Daarnaast presteerden grens-, regio- en sectoroverschrijdende deals  beter ten opzichte van de MSCI wereldindex in vergelijking met binnenlandse, intraregionale en -sectorale deals. Verder presteerden ‘snelle deals’, waarbij er minder dan 70 dagen zit tussen aankondiging en afronding, in het eerste kwartaal van 2016 slechter vergeleken met het eerste kwartaal van 2015. Dit terwijl de bovengemiddelde prestaties van ‘langzame deals’, 70 dagen of meer, bijna verdubbelden van 3,2pp in het eerste kwartaal van 2015 naar 5,9pp dit kwartaal.
Gabe Langerak, Senior Consultant bij Willis Towers Watson in Nederland: "Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de meer gewaagde deals beloond worden, als we kijken naar snelle deals en deals waarbij er grens-, regio- of sectoroverschrijdend wordt gehandeld. Daarentegen kunnen we de daling van lokale en intrasectorale prestaties wellicht zien als een eerste waarschuwing – consolideren van mogelijkheden binnen het land, de regio of de sector is momenteel minder aantrekkelijk."

Stijging aantal megadeals
Het aantal megadeals (hoger dan tien miljard) is met zes afgeronde deals in het eerste kwartaal van 2016 gestegen in vergelijking met vier in het eerste kwartaal van 2015. Het is het hoogste aantal ooit in een eerste kwartaal sinds de eerste analyse in 2008.
Steve Allan: "Megafusies en -overnames zijn onverminderd toegenomen ondanks de economische onrust. Maar het aantal deals over de gehele linie is wel gedaald. Het is daarbij nog te vroeg om te zeggen of we slechts even op adem komen voor een opleving in het tweede kwartaal of dat we stilstand bereikt hebben en ons op een keerpunt bevinden. Hoe dan ook, aangezien fusies en overnames nog steeds beter presteren dan de wereldindex blijven overnames de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid een aantrekkelijke groeistrategie voor vele ondernemingen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Opstappen personeel grootste angst bij Amerikaans-Nederlandse bedrijfsfusies
 Vastgoed onderschat als risico bij fusies en overnames
 Betrek HR in vroeg stadium bij fusies en overnames
 Fusie- en overnameactiviteit neemt wereldwijd licht toe
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10