zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vastgoed onderschat als risico bij fusies en overnames

12 januari 2016 - Uit onderzoek van JLL blijkt dat 80 procent van de  respondenten van mening is dat vastgoed serieuze bedrijfsrisico’s voor het Merger & Acquisition (M&A) proces bevat, maar dat slechts 25 procent van de respondenten vastgoedadvies ingewonnen heeft. Een andere opvallende paradox is dat 76 procent van de respondenten aangeeft dat vastgoed een belangrijke rol kan vervullen voor het succes van een M&A transactie, maar dat de aandacht voor vastgoed nog relatief beperkt is.

Het onderzoek van JLL baseert zich op internationale bedrijven in Europa en toont hun visie op de toegevoegde waarde van vastgoed.



Nieuw aandachtsgebied
Remco van der Mije, Head of Strategic Consulting bij JLL, stelt dat deze uitkomsten goed te verklaren zijn: "Vastgoedadvies als onderdeel van een M&A project is een relatief nieuw aandachtsgebied en heeft  daardoor nog geen vaste plek verworven binnen de ‘M&A community’ van bedrijven. Dit ondanks de toegevoegde waarde van vastgoed op kritische punten in de M&A levenscyclus, van ‘pre-announcement’ tot ‘integratie’. De voorbijgaande jaren stonden voornamelijk in het teken van portefeuilleoptimalisatie, door het terugdringen van vierkante meters en huisvestingslasten, of het slimmer omgaan met werkplekgebruik. Vandaag de dag wordt de Real Estate & Facilities Manager eveneens uitgedaagd om onderdeel te worden van bedrijfsovernames, fusies, integraties en het afstoten van minder goed presterende bedrijfsonderdelen."

Vastgoedadvies
Remco van der Mije vervolgt: "Er is een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer ‘M&A communities’ vastgoedadvies inwinnen. Ook zijn er bedrijven die leren van fouten uit het verleden; bijvoorbeeld bedrijven die ongewenste vastgoedrisico’s zijn aangegaan en daar later de prijs voor hebben betaald.  Wanneer bedrijven door een overname of fusie eigenaar/huurder worden van inflexibel, ‘niet-strategisch vastgoed’ met geringe kansen voor optimalisatie, is het een gemiste kans als dit pas na de deal wordt geïdentificeerd. Wanneer vastgoed in de due diligence fase wordt betrokken kan er een portefeuilleanalyse van de ‘target’ uitgevoerd worden in lijn met de operationele strategie. Hierdoor wordt de organisatie beter in staat gesteld om de risico’s en kansen voor kostenbesparingen of kapitaalontvangsten te verwerken in de business case en eventuele prijsonderhandelingen."

Het complete rapport van JLL is hier te downloaden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stijging rentetarieven hebben in beginsel weinig effect op vastgoedmarkt
 Wat betekent schaarste op de markt van prime-vastgoed voor logistiek vastgoed?
 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 Is vastgoed nog wel ‘zo veilig als een huis’?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10