zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betrek HR in vroeg stadium bij fusies en overnames

11 november 2015 - Er is wereldwijd een duidelijke stijging te zien van het aantal fusies en overnames. Een perfect moment om te benadrukken hoe cruciaal het is om de HR afdeling binnen de betrokken ondernemingen in een vroeg stadium te betrekken bij het proces.

Er blijkt namelijk een duidelijk verband tussen de mate waarin deals – zeker op de lange termijn – succesvol zijn en de betrokkenheid van de HR afdeling. Dat stelt Gabe Langerak, senior international consultant bij Towers Watson Nederland.


 
Vertrouwen en respect
Langerak: "Om inderdaad actief onderdeel te zijn van een fusie- of overnameproces heeft de HR-professional een belangrijke uitdaging: het vertrouwen en respect winnen van het betrokken M&A-team, dat vaak voor een belangrijk deel bestaat uit financieel experts. Dat kan door strategisch inzicht te tonen en eenvoudigweg door ‘dezelfde taal’ te spreken als de dealmakers. Lees: door echt de rationale en de uitdagingen van het overnemen van of samengaan met een andere onderneming te begrijpen."

Succesfactoren
Towers Watson heeft recent een onderzoek laten uitvoeren, waaruit blijkt dat HR-teams nog een te grote focus hebben op niet-financiële succesfactoren tijdens fusies en overnames, waardoor zij door de top van organisaties onvoldoende worden gezien als een integraal onderdeel van het proces – zeker in het begin.

Hogh profile thema's
Het onderzoek laat echter ook zien dat de HR-afdeling een significante invloed kan hebben op het resultaat van een deal, wanneer er door betrokkenen meer aandacht wordt besteed aan high-profile thema’s, zoals bijvoorbeeld het beïnvloeden van leiderschapsgedrag. Zo geven dealmakers aan de vaardigheden en kennis van HR-professionals op het gebied van communicatie zeer waardevol te vinden, vooral waar het gaat om het inspireren van (invloedrijke) medewerkers om intern draagvlak te creëren voor toekomstige - soms ingrijpende – veranderingen.

Grotere rol
Langerak: "Organisaties hebben er veel baat bij om de HR-afdeling een grotere rol te geven bij fusies en overnames. HR-professionals doen er dus niet alleen voor zichzelf goed aan zich nadrukkelijker te profileren en het belang van hun bijdrage aan het proces te onderstrepen. Het winnen van vertrouwen en respect, voor zover dat nodig is, komt dan vanzelf."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Fusie- en overnameactiviteit neemt wereldwijd licht toe
 Fusies & overnames: West-Europa gewild, Nederland derde plaats
 Bonussen ingezet om personeel binnen de poort te houden na fusie
 Verbetering financiële armslag leidt tot fors meer fusies en overnames
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10