zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fusie- en overnameactiviteit neemt wereldwijd licht toe

14 mei 2014 - Het aantal fusie- en overnameactiviteiten is over het afgelopen jaar licht toegenomen. Daarbij lopen dynamische bedrijven – de snelst groeiende en meest flexibele bedrijven uit het onderzoek – voorop.

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende International Business Report (IBR) met als titel ‘Dynamic businesses at the forefront of M&A activity’ van Grant Thornton. Aan het M&A-onderzoek werkten dit jaar 12.500 senior executives mee. De onderzoeksresultaten laten zien dat leiders van ‘s werelds meest vooruitstrevende bedrijven fusies en overnames als een belangrijke strategie voor groei beschouwen.Groei
Het IBR-onderzoek wijst uit dat 31 procent van de ondernemers wereldwijd de aankomende drie jaar verwacht te groeien door fusies en overnames, een lichte stijging ten opzichte van 2012 (28 procent). Voor een kleinere groep snelgroeiende, dynamische bedrijven (circa tien procent van het totaal) loopt dit percentage zelfs op tot 55 procent. Dit patroon is waarneembaar in alle onderzoekregio’s. Zo maakt 47 procent van de bedrijven in Noord-Amerika plannen om door fusie en/of overname te groeien, tien procent meer dan vorig jaar. Dit percentage loopt voor dynamische bedrijven op tot 71 procent. Binnen de G7 oriënteren dynamische bedrijven (64 procent) zich twee keer zo vaak op een fusie of overname dan de gemiddelde groep (36 procent). In totaal 39 procent van de overnemers heeft in 2013 serieus overwogen om ten minste één overname te doen, twintig procent spreekt zelfs van ‘minimaal vijf’.

Nederlandse ondernemer richt zich op eigen land
In Nederland verwacht 41 procent van de ondernemers de komende drie jaar M&A-activiteiten te ontplooien. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2012, waarin 55 procent van de ondernemers fusie- en overnameplannen had, maar op wereldwijd niveau een groot percentage. De aandacht van deze ondernemers richt zich primair op binnenlandse fusie- en overnameactiviteiten (76 procent) en in de tweede plaats op een grensoverschrijdende overname (43 procent) in West-Europa of Azië. Opgebouwde reserves en bankfinanciering vormen de twee grootse bronnen voor financiering. Het afgelopen jaar heeft 51 procent van de Nederlandse respondenten daadwerkelijk onderzoek gedaan naar een mogelijke samenwerking.

Minder M&A in opkomende economieën
Naast Nederland tonen de Europese landen Georgië (70 procent) en Finland (48 procent) opvallende M&A-ambities. Deze zijn in de eerste plaats gericht op het binnenland. Wereldwijd zijn ondernemers in Peru (72 procent), Chili (49 procent), de Verenigde Arabische Emiraten (51 procent) en de Verenigde Staten (48 procent) het meest positief en verwachtingsvol over fusies- en overnameactiviteiten. De fusie- en overnameverwachtingen in de zogenaamde opkomende economieën zijn volgens het IBR in 2013 gedaald. In totaal negentien procent van de bedrijven in de BRIC-economieën verwacht de aankomende drie jaar groei te realiseren door fusies en overnames, een daling van acht procent ten opzichte van vorig jaar (27 procent). Volgens de onderzoekers is deze daling te verklaren door de economische en politieke onrust, die voor onzekerheid onder ondernemers zorgt. Daarentegen stegen de M&A-vooruitzichten binnen de G7 in dezelfde periode van 29 procent naar 36 procent.

Aandacht verschuift naar groei
Luc Daemen, partner Corporate Finance bij Grant Thornton, zegt hierover: "De positieve verwachtingen bevestigen dat de economie zich verder herstelt en versterkt, de gevestigde economieën en de Verenigde Staten voorop. Bedrijven werken weer aan hun groeiagenda, na jarenlang ‘het hoofd boven water’ te hebben gehouden. West-Europa kijkt de kat uit de boom, maar ook hier beschikken grotere partijen over voldoende kapitaal voor fusies en overnames. Je ziet nu al dat er bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie beweging ontstaat. Bedrijven in veel gevestigde economieën stonden als het ware in de wacht, uitkijkend naar tekenen van duurzaam herstel en realistische waarderingen voordat zij tot een overname overgingen. Het gevolg is dat bedrijven nu over recordhoogtes aan cash posities beschikken die zij óf aan hun aandeelhouders moeten uitkeren óf in hun bestaande organisatie moeten investeren óf moeten gebruiken om nieuwe bedrijven over te nemen. Meer doorstroming in de obligatie- en aandelenmarkten helpt ook om M&A in deze economieën aan te jagen. Het onderzoek toont ook aan hoe belangrijk fusies en overnames zijn voor snelgroeiende ondernemingen, naast (voortdurende) investeringen in nieuwe markten, technologie en talent."

Download de (Engelstalige) publicatie ‘Dynamic businesses at the forefront of M&A activity' op gt.nl/ibr of ga naar www.internationalbusinessreport.com.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Fusies & overnames: West-Europa gewild, Nederland derde plaats
 Chinezen betreden Europese fusie- en overnamemarkt
 Verbetering financiële armslag leidt tot fors meer fusies en overnames
 Overnames en fusies nemen wereldwijd toe
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10