zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op de vijf werknemers vertrekt na arbeidsconflict

21 maart 2016 - Nederlanders die een conflict hebben met de werkgever lossen het bij voorkeur zelf op, zonder hulp van buiten (29 procent). Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden, onder ruim 1000 mannen en vrouwen. Ruim twintig procent gaat weg bij de werkgever na een conflict op de werkvloer.

Meer dan een kwart van de Nederlanders (28 procent) heeft weleens een conflict gehad met de werkgever. Ondanks de onenigheid op de werkvloer zijn de meeste mensen niet bang om ontslagen te worden. Toch loopt negentien procent wel eens met lood in de schoenen op de werkvloer rond. De werknemers geven aan ‘een paar keer per jaar’ angst te hebben voor beëindiging van het dienstverband. Mannen zijn minder bang dan vrouwen. Van de mannen geeft 78 procent aan niet bang te voor ontslag, tegenover 74 procent van de vrouwen.


Emily de Laat, Productspecialist Rechtsbijstand Nationale-Nederlanden, zegt hierover: "Ontslag heeft een grote impact op mensen en hun familie. Dat een rechsbijstandsverzekering juist in deze situaties kan helpen, weet niet iedereen."

Hulp inschakelen via rechtsbijstand of vakbond
De Nederlandse man (35 procent) is vaker betrokken bij conflicten op de werkvloer dan de vrouw (negentien procent). Schakelt de werknemer hulp van buitenaf in bij het conflict, dan gebruikt 22 procent van de vrouwen de rechtsbijstandverzekering tegenover twaalf procent van de mannen. De hulp van de vakbond wordt door zeventien procent van de werkende mannen en zestien procent van de vrouwen ingeschakeld.

Helft heeft rechtsbijstandverzekering
Ook al vraagt de Nederlandse werknemer niet snel om hulp, toch heeft iets meer dan de helft (51 procent) een rechtsbijstandsverzekering. De meerderheid (71 procent) denkt dat hiermee de hulp bij een arbeidsconflict gedekt wordt. Dit is echter afhankelijk van dekking bij de verzekeraar. Het meest gegeven argument voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is van financiële aard: ‘ik denk dat de rechtsbijstandverzekering goedkoper is, dan als ik zelf een keer de advocaat moet betalen’.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Als iemand u niet aanstaat op het werk
 Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 Veel rechtsbijstand in arbeidsconflicten
 Tien tips bij het oplossen van conflicten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10